• Lorem ipsum

5 inspirerende boeken voor een yoga levensstijl

14 Nov 2016
door Aimée Kuntz

Yoga door een boek te lezen? Ja en nee. Je laten inspireren kan altijd, zoals door deze 5 mooie boeken die passen binnen een yoga levensstijl.

 

Yoga kan een grote impact op je leven hebben. Vooral als je het met toewijding en doorzettingsvermogen beoefent en daarmee ook je gewoontes -Habits©- verandert. Voor mijzelf gaat het niet over die 90 minuten die ik dagelijks op de yogamat doorbreng (hoewel ik dit heerlijk vind), maar over het effect hiervan op de rest van mijn leven. Behalve dat ik door het beoefenen van yogahoudingen de rest van de dag lekkerder in m’n vel zit, helpt het me ook andere dingen te veranderen in mijn leven. Stap voor stap, ademhaling voor ademhaling, ben ik nog steeds bezig steeds meer gewoontes te creëeren die de moeite waard zijn.

 

Voor een aantal van deze gewoontes, heb ik me laten inspireren door het lezen van mooie boeken. In deze blog deel ik graag 5 van deze inspirerende boeken met betrekking tot een yoga levensstijl met jou, die ik kan aanbevelen. Tip: ook leuk om cadeau te geven tijdens de feestdagen.
 

  

Over de werking van Yoga | Geshe Michael Roach & Christie McNally

Absoluut mijn lievelingsboek! Dit boek heb ik een aantal jaar geleden voor het eerst gelezen om meer te leren over de Yoga Sutra van Patanjali en lees ik graag af en toe opnieuw.

 

Als je verder wil gaan dan alleen de beoefening van asana (lichamelijke yoga houdingen), vormen de Yoga Sutra een goede leidraad om meer aspecten van yoga te integreren in jouw leven. Vaak is de bestudering van deze teksten echter best pittig aangezien je de eeuwenoude teksten in de juiste context moet kunnen zetten. Het mooie van dit boek is dat de yoga sutra’s zijn verwerkt in een leuk, toegankelijk en vlot verhaal. “Over de werking van Yoga” lees je weg als een roman, terwijl je ondertussen meer leert over wat je kan doen om yoga levenswijsheden toe te passen in jouw leven en hoe dit effect op je heeft.

 

Verwacht dus niet dat de Yoga Sutra in de volgorde van de oorspronkelijke teksten besproken worden. Wel is het een leuke en toegankelijke manier om bekend te raken met de Yoga Sutra of je kennis hierover te verdiepen. Zowel bij mezelf als bij anderen (die op mijn aanraden dit boek hebben gelezen), heb ik al mogen waarnemen dat dit boek een effectieve tool is om de Yoga Sutra als leidraad te gaan toepassen in het dagelijks leven. En dat terwijl het lezen van het boek lekker ontspannend is.

 

Kortom, een yoga ‘pageturner’ dat een groot effect kan hebben op hoe jij in het leven staat.

Over de werking van yoga | Bol.com

 

  
   

Cleanse & Purify Thyself. Book One: The Cleanse | Richard C Anderson

De regelmatige beoefening van yoga is een goede tool om meer connectie te maken met je lichaam. Hierdoor wordt veelal de behoefte om goed voor je lichaam te zorgen ook sterker. Niet alleen door yogahoudingen en mindfulness, maar ook door ondersteunende voeding. Doordat ieder lichaam echter anders is, zijn er ook verschillen in wat optimale / ondersteunende voeding is bij verschillende personen. Zo ook de manier waarop je jouw lichaam kan ‘ontgiften’.

 

Wat ik sterk vind aan het boek “Cleanse & Purify Thyself” is dat de signalen die jouw eigen lichaam afgeeft als uitgangspunt worden genomen voor de gewenste intensiteit van een detox-programma. Wist je bijvoorbeeld dat als je detox-verschijnselen als hoofdpijn krijgt, dat dit een signaal is dat er meer afvalstoffen vrij komen in je lichaam dan je op dat moment aan het afvoeren bent? En dat dit zelfs stress creëert voor je lichaam? In dat geval kan je hier bijvoorbeeld op inspringen door het ontgiften wat rustiger aan te doen of de afvoering van de vrijgekomen afvalstoffen beter te ondersteunen. Ook is het een goed boek als je meer te weten wil komen over de werking van diverse kruiden die ingezet kunnen worden ter ondersteuning van een reinigingskuur.

Dit boek is nog niet verkrijgbaar in het Nederlands, maar als het lezen van dit boek in het Engels geen probleem voor je is, is het zeker de moeite waard "Cleanse & Purify Thyself" te bestellen.  

Cleanse & Purify thyself

  
   

Opgeruimd! & Spark Joy | Marie Kondo

Tot afgelopen zomer kon ik mij niet voorstellen dat ik enthousiast zou worden van de activiteit opruimen (in plaatst van alleen blij zijn met het resultaat ervan). Wat is veranderd is de methode hoe ik het ben gaan aanpakken. Afgelopen zomer ben ik namelijk ons huis gaan opruimen aan de hand van de methode van Marie Kondo.

   

Vraag je je af wat opruimen te maken heeft met een yoga lifestyle? Door je huis opgeruimd te houden, werk je aan de zuiverhuid om jou heen, welke ook genoemd wordt in Yoga Sutra II.32A’:

De eerste gelofte

Is zuiverhuid.

  

Ondanks dat een hoop van onze spullen functioneel zijn, is het ook heel gebruikelijk om veel spullen te bewaren die we helemaal niet meer gebruiken. Iedere keer dat je die spullen ziet, nemen ze echter (on)bewust een plekje in jouw hoofd in. En hoe meer dingen jouw geest moet verwerken, de groter de kans is dat dit knelpunten geeft in jouw lichaam en gemoedsrust en wordt het bijvoorbeeld lastiger om je te kunnen concentreren. Zie hierover ook Yoga Sutra II.54: 

Leer de geest terug te trekken

Van de lichamelijke zintuigen;

Bevrijd van zijn binding

Aan uiterlijke objecten

Kan de geest thuiskomen

In zijn eigen ware natuur.

  

Bij de Marie Kondo methode bewaar je alleen nog maar de dingen waar je blij van wordt, zodat je van jouw woning een inspirerende omgeving creëert. Een belangrijk element van deze opruimmethode is om bewust dankbaar te zijn. Zowel voor de spullen die je bewaart (omdat ze je nog steeds blij maken) als voor de spullen die je wegdoet voor de rol die ze hebben vervuld.

 

Daarnaast is deze opruimmethode heerlijk pragmatisch. Zo geeft Marie Kondo advies hoe je het beste spullen per categorie kan uitzoeken. En om je huis opgeruimd te houden, gaat ze ook uitgebreid in op hoe je jouw overgebleven spullen het beste kan opruimen. Met als resultaat dat je een huis overhoudt dat jou inspireert en waarin alle spullen een eigen plek hebben.

 

Behalve dat ons huis nu een stuk fijner aanvoelt, merkte ik dat het opruimen ook goed helpt bij het leren loslaten. In mijn geval had het zelfs effect op mijn lichaam en kreeg ik meer ruimte in mijn heupen. Met als resultaat dat ik het opruimproces heb ervaren als ‘yoga naast de mat’. En nu we inmiddels een paar maanden verder zijn, merk ik ook dat het veel makkelijker is mijn huis opgeruimd te houden middels de Marie Kondo methode.

 

Marie Kondo heeft tot nu toe 2 boeken geschreven. Als je nog niet bekend bent met haar methode, kan je het beste beginnen met "Opgeruimd!". Mocht je de methode al kennen, maar graag meer praktische tips willen lezen (zoals meer uitleg hoe je het beste per categorie kan opruimen) is haar tweede boek "Spark Joy" de beste keuze.

Opgeruimd | Bol.com Spark Joy | Bol.com

   
   

Blijven ademhalen | Hedi de Vree

Op zoek naar een boek met een persoonlijk verhaal over hoe de lessen die je in de yogales leert kunnen helpen bij de uitdagingen die je tegenkomt tijdens de rest van de dag? Dan is het boek “Blijven ademhalen” geschreven door Hedi de Vree een aanrader.

  

Op de social media kanalen van YogaHabits zie je regelmatig mooie foto’s met yogi’s in indrukwekkende yogahoudingen voorbij komen. Hoe mooi deze uitdrukkingen van de yogahoudingen er ook uit zien, is dat geen representatief beeld van hoe de yogahoudingen van dezelfde mensen eruit zagen toen ze net begonnen met het beoefenen van yoga. Echt, ze zijn niet zo geboren. Deze yogi’s zijn allemaal hun eigen uitdagingen tegengekomen en zijn met toewijding en doorzettingsvermogen blijven oefenen. Niet alleen fysiek, maar zeker ook in het leven.

 

“Blijven ademhalen” geeft mooi weer hoe met toewijding en doorzettingsvermogen yoga beoefenen niet alleen zorgt voor een transformatie in hoe de yogahoudingen eruit zien, maar vooral wat dit voor effect kan hebben in het dagelijks leven.

 

De kracht van “Blijven ademhalen” is hoe open Hedi schrijft over onder meer haar onzekerheden, haar relatie en het verlies van haar moeder. En vooral hoe de lessen, die ze leerde tijdens de yogalessen, haar hielpen hier mee om te gaan. In elk hoofdstuk zit zo’n levensles verwerkt, grijpbaar gemaakt door de context van haar persoonlijke verhaal.

 

Hedi neemt je in haar boek op toegankelijke wijze mee in haar persoonlijke transformatie. Hoe het volgen van yogalessen haar niet alleen fysiek veranderde maar vooral over hoe ze hierdoor meer doorzettingsvermogen, focus, geluk en rust in haar leven vond.

Blijven ademhalen | Bol.com

  
   

Geluk in 8 koppen thee | Irene van Gent

Aangesproken door de quote “There is no way to happiness, happiness is the path’’ begon ik het boek “Geluk in 8 koppen thee” van Irene van Gent te lezen. Hoewel ik graag een kop kruidenthee drink, gaat dit boek niet over thee maar over yoga. Om preciezer te zijn, over het achtvoudige pad van yoga, wat dit voor Irene betekent en hoe zij heeft geoefend deze verschillende onderdelen van yoga meer te integreren in haar leven.

 

In de westerse wereld is het beoefenen van ‘asana’ -yogahoudingen- de meest bekende manier om yoga te beoefenen. Naast het beoefenen van de yogahoudingen zijn er echter nog 7 wegen in het achtvoudige pad van de yogabeoefening. Hoewel ook de beoefening van yogahoudingen op zichzelf een grote impact kan hebben op je leven, werkt het nog veel sterker in combinatie met de andere wegen uit dit pad.

 

Vaak wordt je door de beoefening van de lichamelijke yogahoudingen vanzelf ontvankelijker om ook andere wegen van yoga te gaan beoefenen. Bewust dan wel onbewust. Als je dit op een meer bewuste manier wil aanpakken, geeft dit boek van Irene een goed handvat om hier mee aan de slag te gaan. Vooral als je nog niet echt bekend bent met het achtvoudige pad van yoga is “Geluk in 8 koppen thee” een aanrader. Of voor als je op zoek bent naar praktische tips om het achtvoudige pad van yoga toe te passen in je eigen leven is dit ook een fijn boek.

Geluk in acht koppen thee

 

  

Enjoy your Habits© today!  

Aimée Kuntz

   
Foto  

De foto is genomen bij de lunchroom Nativein Haarlem (aanrader!), waar ik een heerlijke thee van kurkuma met sinaasappel drink. De legging die ik hier draag, is de Silver Tree legging van Noli, (hier verkrijgbaar bij YogaHabits).

  

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »