• Lorem ipsum

7 tips om te beginnen aan je dagboek

11 Mei 2016
door Beril Kutluer

De grootste uitdaging tijdens mijn yoga practice is de confrontatie met mijzelf. Mijn gedachtepatronen, mijn onzekerheid, mijn gewoonten, mijn ego. Je ontkomt er niet aan en wat ik heb geleerd over mijzelf was niet altijd positief of leuk om toe te geven. Dagboek schrijven helpt mij alert te zijn op mijn manier van denken. Ik begon een paar jaar geleden toen ik na afloop van een coachings sessie het nodige huiswerk kreeg.

 

Hoe het allemaal begon

Een paar jaar geleden kreeg ik na een coachingssessie het nodige huiswerk mee. Een onderdeel daarvan was het bijhouden van een dagboek. Toevallig kreeg ik diezelfde week het boek van Julia Cameron, The Artist’s way in mijn handen. Dat kwam goed uit want ik wist niet goed hoe ik moest beginnen. Het boek heeft mij op weg geholpen en ik ben sindsdien niet meer gestopt. Dagboek schrijven is een onderdeel geworden van mijn leven. In deze blog geef ik je tips gebaseerd op mijn ervaringen die je wellicht kunnen helpen om te starten met jouw dagboek!

 

 

Schrijven zonder stoppen

Dit is de belangrijkste tip die ik met je wil delen. Deze heb ik opgepikt uit het boek - The Artist’s way –. Schrijf zonder te stoppen. Zodra je pen het papier heeft geraakt, blijf je doorschrijven, laat de pen onophoudelijk doorgaan, in plaats van na te denken over wat je gaat schrijven, schrijf die gedachten op, zonder filter. Ook als dat betekent dat je schrijft “ik weet even niet wat ik moeten schrijven, nog steeds niet maar het komt wel etc.”. Dat helpt je om in een flow te komen.

 

Maak je gedachten leeg, schrijf alles op wat in je opkomt. Het kan zijn dat je ineens je to-do list gaat doornemen of je schrijft over iets wat gebeurd is, of door iemand gezegd is en schrijf erbij wat je erbij voelt of hoe je erop hebt gereageerd. Alles mag. Zonder filter betekent dat je niet eerst oordeelt of dat je wat je denkt ook op papier wilt zetten, gewoon opschrijven. De ene dag zit je zo in een flow dat je niet meer kan stoppen, en de andere dag lukt het voor geen meter. Prima. Je kan ook vragen stellen, wie weet schrijf je even later vanzelf de antwoorden op, misschien ook niet, maar stel vragen zoveel als je wilt.

 

 

Kwantiteit versus kwaliteit

Het hoeft niet goed te zijn, sterker nog, het mag echt heel slecht zijn. Het resultaat is niet belangrijk, laat het helemaal los. De enige die dit ooit zal en mag teruglezen ben jijzelf en niemand anders, ook bijvoorbeeld je partner niet. Dit is belangrijk om alle remmen voor jezelf los te laten (no filter!). Vertrouw erop dat niemand stiekem je dagboek gaat lezen. Dit is alleen voor jou! Maak een afspraak met je partner of huisgenoten en vrienden dat niemand je dagboek mag lezen en vertrouw erop dat ze deze afspraak zullen respecteren.

 

 

Een dagboek is geen logboek

Het beschrijven van gebeurtenissen is leuk, maar dat is niet wat het later lezen leuk maakt. Tussen de regels door lees je je mindset op dat moment, hoe je voelde en welke gedachten er in je omgingen. Het beschrijven van gebeurtenissen is daar wel een ingang voor. Dus schrijf vooral wat je hebt gedaan en mee hebt gemaakt en hoe je dat vond, wat je voelde, wat je miste, waar je je zorgen om maakte, waar je dankbaar voor of trots op was, etc. Als je het later terugleest kom je weer terug in het gevoel wat je had op dat moment, dus denk ook niet dat je alles wat je meemaakt ook op moet schrijven.

 

 

Bewustzijn/ Feedback

“Op een liefdevolle manier je eigen verhaal onder ogen zien, is het moedigste wat je ooit zult doen.” ~ Brené Brown, De Moed van Imperfectie.

 

Die mindset is erg interessant. Je leert jezelf kennen. Heb je door wat je opschrijft? Als je de eerste tip (schrijven zonder stoppen en zonder filter) echt toepast, zie je misschien voor het eerst je eigen gedachtenpatronen op papier.

 

Je gedachten hebben zoveel invloed op je leven en tegelijkertijd hebben we zoveel gedachtenpatronen, waar we ons niet van bewust zijn. Als je niet weet wat je denkt dan kan je het ook niet veranderen. Misschien kom je tot de ontdekking dat je veel negatieve dingen opschrijft Wat kan je daarvan leren?

 

Schrijf je bijvoorbeeld over de yoga les waar je niet bent geweest, in plaats van de les waar je wel bent geweest (hoe verzin ik het ;-)). Of ben je veel zorgen aan het uiten? Waar maak je je zorgen om en wat moet je daaraan doen? Komt er dankbaarheid naar voren, ben je trost op jezelf? Schrijf je over spijt, “had ik maar…”? En ga zo maar door. Of misschien ontbreken er bepaalde zaken in je dagboek, heb je die weggestopt, omdat je het niet aandurft ze aan te pakken? Zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden, je begrijpt wat ik bedoel.. Dit is voor iedereen anders natuurlijk. Leer JEZELF kennen. No filter.

 

 

Bijna dagelijks

Ik wil zeggen, schrijf elke dag in je dagboek. Ik zeg bewust bijna dagelijks in plaats van dagelijks om te voorkomen dat het een dagelijkse verplichting voor je wordt. Je schrijft, omdat je het zelf wilt. Je móet niet elke dag schrijven, maar maak er een gewoonte van.

 

Ik schrijf bijna dagelijks. Soms sla ik een dag over, soms een week, soms 3 drie weken en soms schrijf ik twee keer per dag. En geniet ervan. Ikzelf vind het heel fijn om in een café te zitten, met een heerlijke cappuccino, de levendigheid om mij heen vind ik juist prettig. Ik heb mijn dagboek ook bijna altijd bij me voor als ik ergens 20 minuutjes heb en dan ga ik lekker even zitten met een kopje koffie. Of, als je dat prettiger vindt, ga thuis op je favoriete plekjes zitten waar je even niet gestoord wordt met een kopje thee. Geniet ervan!

 

 

Lees niks terug

Pas veel later (maanden, jaren) is het leuk om te lezen. Ook zodat je niet kritisch wordt op de kwaliteit, want die is niet belangrijk. Ik pak af en toe een oud dagboek en sla het willekeurig op een pagina open. Ik lees een paar regels and that’s it. Heel veel meer heb ik nooit teruggelezen. Wat ik dan merk is wel hoe ik in de tussentijd ben veranderd, dat haal ik uit de manier van schrijven en mijn mindset op dat moment. Getuige zijn van je eigen persoonlijke ontwikkeling is geweldig!

 

 

Start NU

Begin direct. Heb je altijd al een dagboek willen schrijven maar nooit gedaan? Begin dan na het lezen van deze blog direct. Het hoeft niet veel te zijn. Start nu.
  

Tot slot en misschien voel je ‘m al aankomen?: NO FILTER!
Veel schrijfplezier!

 

Enjoy your YogaHabits© today!

Beril Kutluer

 

 

Over Beril

Beril haar eerste yogales zorgde ervoor dat ze haar lichaam op een andere manier beleefde dan voorheen. Wat het precies was wist ze ook nog niet, maar yoga bleef haar aantrekken. Sinds 2009 heeft yoga beoefening een consistente plek gekregen in het leven van Beril. Na een paar yoga teacher training en yogales te hebben gegeven, helpt Beril anderen nu vooral om op een bewuste manier om te gaan met geld. Want ook op dat gebied kan mindfulness heel veel voor je betekenen.

   

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »