• Lorem ipsum

Energie, dharma & yoga gewoontes van Joyce Mol

6 Nov 2020
door Aimée Kuntz & Joyce Mol

Joyce Mol deelt haar verhaal over energie, dharma en yoga. Zoals over de rol van ademwerk om van chronische pijnklachten zoals een whiplash en PTSS af te komen.

 

Over Joyce Mol

Joyce Mol is adem-expert en yogadocent in haar eigen studio in Alkmaar. Zij leert mensen hoe zij door middel van hun ademhaling chronische fysieke, maar ook mentale klachten kunnen oplossen door de ademhaling in te zetten. 

De ademhaling is in haar leven ook van groot belang geweest in het herstel van whiplash klachten, PTSS en een evenwichtsstoornis na een auto ongeluk. Door middel van ademwerk en yin yoga is zij binnen 6 maanden volledig hersteld van haar klachten. 

Inmiddels heeft zij een yoga studio in Alkmaar en geeft zij ademtrainingen waarin ze mensen helpt naar meer ontspanning in het lichaam en rust in de mind.

 

Hoe heeft yoga jouw perspectief op energie veranderd?

Sinds ik yoga beoefen ben ik me veel meer bewust van mijn energie. Ik kan beter voelen wanneer ik moe ben. En door middel van yoga en ademwerk kan ik nu energie creëren in zowel mijn lichaam als geest.

 

Wat betekent het woord dharma voor jou? En wat is momenteel jouw dharma?

Voor mij betekent dharma de levensweg die iedereen moet volgen om een goed mens te kunnen zijn. Ieder persoon heeft zijn of haar eigen levensweg en doet daarin wat goed is voor hem of haar. 

Mijn dharma is momenteel de verbinding en de kracht van het ademwerk te integreren in mijn dagelijks leven. Het zorgt ervoor dat ik me lichter voel, veel bewuster kan leven en liefdevoller kan zijn naar andere mensen. 

Verder gaat de betekenis van het woord ‘dharma’ voor mij over zuiverheid. Vooral de zuiverheid en eerlijkheid naar jezelf toe. Hoe eerlijk ben je tegen jezelf over jouw patronen en gedrag? 

Ik probeer zo eerlijk mogelijk te leven. Maar ik besef ook dat het menselijk is om soms fouten te maken. Dus ik ben daarin niet te hard voor mijzelf. 


Uit welke elementen bestaat jouw yoga practice? En als dat meer omvat dan yogahoudingen, kan je hier meer over vertellen?

Mijn yoga practice bevat veel pranayama en ademwerk: op een meditatieve manier. De essentie van yoga komt altijd weer terug via de ademhaling.

Verder vind ik het heerlijk om meegenomen te worden in een heerlijke stevige ashtanga practice. 

 

Om jaar in jaar uit dagelijks yoga te blijven beoefenen vraagt om discipline en zelfcompassie. Wat heeft jou geholpen om deze gewoonte op te bouwen? 

Ik wist dat dagelijks yoga beoefenen mij ging helpen om van chronische pijnklachten zoals mijn whiplash en PTSS af te komen. Ik geloofde er niet in dat ik altijd met pijn zou blijven rondlopen.

Ik koos er daarom bewust voor om dagelijks met ademwerk, yoga en ontspanningsoefeningen aan de slag te gaan. En dit heeft mijn leven echt in de positieve zin veranderd. 


Welke uitdaging ben je tegengekomen in jouw yoga beoefening of in het leven van jouw dharma (zoals weerstand of dat het anders liep dan verwacht)? En wat heb je gedaan of veranderd om door deze fase heen te komen?

Tijdens mijn Power yoga opleiding aan de AALO had ik meer tijd nodig. Vooral omdat ik zelf vond dat ik er nog niet klaar voor was, slaagde ik niet in één keer voor mijn examen. 

Mijn lichaam had na mijn auto ongeluk meer tijd nodig om weer kracht op te bouwen. Dit zorgde eerst voor veel weerstand. Want tot dan toe slaagde ik altijd in één keer voor alles. 

In dit geval mocht ik het rustig aan doen en de tijd nemen om dit proces volledig te doorvoelen. Ik ben blij dat ik dit heb gedaan. Het leerde me om mijn lichaam vanuit een ander perspectief te bekijken. Om in rust en ruimte te werken aan kracht en stabiliteit.

 

Welk inzicht (zoals een cue van een yogaleraar of iets uit de yoga filosofie) heeft veel impact gemaakt op jouw yoga practice? 

“Ik adem in en ik weet dat ik inadem.
Ik adem uit en ik weet dat ik uitadem.”


Deze zinnen komen uit een boek van Thich Nhat Hanh en gebruik ik als een mantra.

Heel bewust zijn van de ademhaling helpt om meer te gronden. Te zijn in het moment. 

De realisatie die ik later kreeg en nu ook veel meer beoefen is dat de ademhaling de essentie in alles is. In yoga. Het leven. Al het levende in ons als mensen staat of valt met de ademhaling. Ademwerk heeft daarom nog meer plaats in mijn leven gekregen dan ik eerder zelf ook kon beseffen. Dit mag ik nu met veel plezier en liefde leren aan deelnemers van mijn yogalessen en werknemers van bedrijven. 


Welk (yoga) boek kan je aanbevelen?

Hier en Nu | Thich Nhat Hanh

 

Wat stilte met je hersenen doet | Michel Le Van Quyen

Een neurowetenschappelijke verkenning' 


Hoe kunnen lezers jou ondersteunen in jouw dharma? En hoe komen ze met jou in contact (website, social media etc.)?

Door zelf ook aan de slag te gaan met ademwerk. Zo’n 80% van de mensen weet niet hoe hij/zij natuurlijk moet ademen. Of zijn zich niet bewust van de ademhaling. 

Wist je dat niet goed ademhalen kan leiden tot pijn in het lichaam? Zoals blessures, pijn op de borst of rug en bekkenklachten? Dit is iets wat ik steeds meer om me heen hoor. 

Ik denk dat ademwerk de meerderheid van de bevolking kan helpen naar een gezonder en gelukkiger leven.


Website: www.mindeventsfactory.com 

Facebook: www.facebook.com/mindeventsfactory 

Instagram: www.instagram.com/breathwork_expert_joycemol/

 

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEFen mis nooit meer één van onze yoga blogs.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »