• Lorem ipsum

Van controlfreak naar vrijheid met yoga

3 Apr 2018
door Aimée Kuntz

Als ik maar één ding mag benoemen wat yoga mij heeft gegeven dan is dat vrijheid. Vrijheid in hoe mijn lichaam kan bewegen, vrijheid in hoe ik mijn dag indeel en vooral vrijheid in hoe ik mijn leven ervaar.

 

Deels is die vrijheid vanzelf gekomen met het beoefenen van de yogahoudingen (en meditatie). Gewoon omdat je er vanzelf je anders door gaat voelen. Zoals dat neerwaartse hond je kalmeert en dat achteroverbuigingen je hart openen. Of misschien ervaar je wel net als ik rust in Paschimottanasana (de voorwaartse stretch ‘strekking van het westen’).

 

Daarnaast is het ook het trainen van de mind. Door van steeds meer bewust te worden en m’n eigen rol hierin te zien. Zoals één van mijn leraren aangeeft: “er komt een moment dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor je eigen acties”. En daar bedoel ik NIET mee om naar een ander te gaan wijzen. Ook niet naar jezelf overigens. In ieder geval niet in de zin van oordelen met het doel een schuldige aan te wijzen. Als je diep in je hart kijkt, voel je namelijk nooit meer vrijheid door te gaan oordelen (zelfs als dit in eerste instantie misschien makkelijker lijkt).

 

Wat wel kan helpen is de situatie te observeren. En hierbij terug te gaan naar het moment dat je, door in je comfortzone te blijven, onbewust de huidige consequenties hebt gecreëerd. Wat probeerde je op dat moment te voorkomen, ontwijken of wilde je eigenlijk niet erkennen? Misschien dat je lichaam op dat moment anders was dan je graag had gewild? Zoals een andere confectiemaat of andere mate van flexibiliteit of kracht dan je graag had gewild? Misschien heb je minder goed voor iets gezorgd of jezelf gezorgd omdat het even niet uitkwam?

 

Ben je in staat, in plaats van dit moment te veroordelen, het te zien als ‘bijzonder’? Dat is a big deal! Zodat je kan erkennen dat je wat hebt geleerd over jouw onderliggende drijfveren? Om dit te erkennen zonder te proberen de consequenties te verplaatsen? Het verschuiven van consequenties, door proberen iemand anders achteraf verantwoordelijk te stellen, helpt overigens toch niet op de lange termijn. Niet alleen omdat het je gevoel voor eerlijkheid vertroebeld, maar vooral omdat je je gedrag dan niet gaat aanpassen en in vergelijkbare situaties terecht gaat blijven komen.  

 

Wat je juist wel wil, is het planten van nieuwe zaden. Want alleen als je een ander soort zaad gaat planten, kan je andere resultaten verwachten. Aardbeien groeien nou eenmaal niet uit tomatenzaden. En misschien ben je net als ik ook dol op tomaten, maar als je liever aardbeien hebt, zal je toch moeten kiezen voor het planten van aardbeienzaad…

 

Het erkennen van je eigen verantwoordelijkheid is niet altijd makkelijk. Wel is het moedig en krachtig. Zelfs als je de tools hebt om dit te doen is het heel normaal dat op het moment dat je er middenin zit het moeilijk en frustrerend voelt. Dat is oké… je doet het werk om uit je comfortzone komen.

 

Zodra je merkt dat dingen je niet meer overkomen, heb je zichtbaar de sleutel gevonden voor meer vrijheid in je leven (inclusief in je mind, body en in de yogahoudingen). In de tussentijd helpt het hebben van vertrouwen in een goede uitkomst (op lange termijn). Dit vertrouwen kan de katalysator zijn om de moeite te nemen het ‘hoe’ uit te gaan zoeken. Of dit nou in een yogahouding is of bij iets dat je tegenvalt naast de yogamat.

 

In yogahoudingen is dit te zien door nog steeds een actieve lift te behouden op de grens van jouw mobiliteit. Want daar heb je steeds weer een hele mooie gelegenheid om verantwoordelijkheid te nemen, jouw veerkracht te vergroten en nieuwe zaden te planten. Hoe meer je connectie maakt met wat je in je lichaam voelt, hoe makkelijker het wordt om te voelen wat je onderliggende drijfveer is. En dus waar de mogelijkheid ligt om een ander type zaad te gaan planten.

 

En welke rol ik de controlfreak in mij (die heus latent nog wel aanwezig is) heb gegeven? Die mag zich bemoeien met de techniek / alignment in m’n yoga practice. Die mag me dus helpen verantwoordelijkheid te nemen in m’n yoga practice. Zodat ik op een veilige manier oefen, waardoor ik ook steeds de volgende dag weer in staat ben m’n yoga mat op te zoeken en m’n practice te doen.

 

Oftewel, net zoals een lotusbloem uit de modder groeit en dit gebruikt als voeding, kan jij jouw uitdagingen gebruiken voor echte transformatie. Zodat jij tot bloei komt en steeds meer vrijheid ervaart. Dit proces is niet altijd makkelijk. Yoga is nou eenmaal niet altijd makkelijk. Maar wel de moeite waard!

 

Enjoy your Habits© today with love and light!

    

Aimée Kuntz

 

Foto van Aimée van afgelopen jaar (hopelijk is het binnenkort weer warm genoeg op het strand om weer nieuwe foto's te nemen) in Teeki Love the Elephants legging en LaLa Top van LaLa Land.

 

      

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. TIJDELIJK ontvang je dan ook meteen gratis (!) het e-boek Relax Into Action, vol met tips om je nog energieker te voelen met een yoga lifestyle.
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »