• Lorem ipsum

Sinds 2008 beoefen ik yoga, waarvan sinds 2012 dagelijks.

De zaadjes waren echter al veel eerder geplant. In mijn tienerjaren zat ik al bijna dagelijks in de vlinderhouding (baddha konasana), deed ik body scans in savasana en beoefende regelmatig een meditatievorm. Zelfs ondanks dat ik nog niet bekend was met het woord “yoga”. 

Later bleek er wel veel yoga te zijn in mijn familie. Alleen was het zodanig iets voor henzelf dat ik dit niet bewust had meegekregen. Dat veranderde na het overlijden van mijn opa toen ik boeken ging uitzoeken uit zijn boekenkast; hier vond ik mijn eerste yogaboeken. Vooral over de psychosomatische kant van yoga en de chakra’s: mijn interesse voor yoga was gewekt! Later bleek yoga ook een rol te spelen in het leven van mijn moeder, stiefvader en oma. En m’n vader? Die stond al snel op de yogamat naast me.

Waar yoga me in eerste instantie hielp om me weer energiek te voelen -ik was daarvoor al jaren altijd moe en de artsen konden me er niet mee helpen- en een aankomende burn-out af te wenden, veranderde yoga al snel in veel meer voor mij. Mezelf echt leren kennen en durven te zijn. De diepe verbinding, zowel met mezelf als anderen. Een houvast om het leven in flow te gaan ervaren. En zoveel meer rust in m’n hoofd.


In 2014 volgde ik mijn eerste yoga teacher training in Thailand. Yoga blijft me zo fascineren dat ik sindsdien door ben blijven leren bij mijn leraren Jared McCann, Andrei Ram en de familie Mohan (directe studenten van Sri Krishnamacharya). Over therapeutische aanpassingen en anatomie tot het reguleren van de energie middels pranayama, pratyahara & prana nidra. En van het veranderen van de mind via meditatie, de ademhaling & mantra en het veranderen van routines middels Ayurveda, mindfulness en een yoga therapeutisch kader.
  

En natuurlijk run ik alweer sinds 2015 de mooie webshop voor duurzame yogakleding “YogaHabits”.

 

Mijn Yoga Opleidingen 

 • JM Vinyasa Yoga Teacher Training (200 uur, Jared McCann, 2021)

JM Vinyasa is gecreëerd door Jared McCann en is geïnspireerd door Ashtanga, Iyengar, Bikram, Dharma en Forrest Yoga. Geïntegreerd in yoga lessen die zowel uitdagend als therapeutisch zijn.  

 • Bikram Yoga Teacher Training (500+ uur, Thailand, 2014)

Hot yoga serie met 26 hatha yogahoudingen en twee ademhalingsoefeningen 

 • Yoga Anatomie Training (72+ uur, Leslie Kaminoff, 2021-2022)

YogaAnantomy Practices opleiding: toegepaste anatomie in de asana 

 • Raja-Hatha Yoga Training (5 dagen, Rome, Andrei Ram, 2023)

Om een laag dieper te gaan in de yoga beoefening, wordt er gebruik gemaakt van kriya, pratyahara, pranayama, prana nidra, mantra en veel aandacht voor de ademhaling in de asana. 

 • Prana Nidra Methode Training (5 dagen, Zaandam, Andrei Ram, 2022)

Prana Nidra is een zeer effectieve yogatechniek om in slechts enkele minuten te rusten en op te laden. Deze vorm maakt gebruik van ademhalingsvisualisaties terwijl je rust in savasana.  

 • Svastha Yoga Therapy (300 uur, Mohan familie, traditie van Sri Krishnamacharya, 2019-heden)

Deze yoga therapie methode ondersteunt zowel yoga groepslessen als één-op-één yoga sessies. Er wordt gewerkt aan veranderingen en gewoontes via de 10 domeinen: Awareness, Feeling, Words & Thoughts, Movement, Breathing, Senses & Lifestyle, Nutrition, Relationship, Life Meaning. 

Reeds afgeronde modules:

* Foundations of Wellbeing & Yoga Therapy: Patterns & Holistic Change

* Breathe Well: Master Course for Wellbeing & Yoga Therapy

* Respiratory and Cardiovascular disorders

* Yoga Sutra & Samkhya: Yoga Psychology & Philosophy

* Rest, Rejuvenate & Be Positive

* Foundations of Ayurveda, Nutrition & Digestion, Lifestyle and Senses

* Diabetes mellitus & Metabolic Syndromes

* Art & Science of Awareness: Meditation & Mindfulness

* Yogic Path to Better Relationships

* Chronic pain, pain syndromes, fibromyalgia

* Musculoskeletal System Part 2: Functional Approach to Disorders of the Cervical & Thoracic Spine & Upper Limb

* Anatomy, Physiology & Sequencing of the Breath, Yoga Therapy for Respiratory & Cardiovascular Disorders

* Lahari & Nadisodhana Pranayama

* Yoga Psychology for Well-Being, Depression, Addictions

* Yoga Psychology for Well-Being, Stress, Anxiety

 

Overige yoga cursussen 

 • Yogi Facilitator training: Mindfulness (80 uur, Kristin Vikjord via Delight Yoga, 2020-2021) 

Mindful Yoga als een toegepaste beoefening, voor mentale gezondheidsproblemen en emotioneel welzijn. Het doel is om de positieve verbinding met het lichaam te versterken, gemak te leren vinden in ongemak en te weten wanneer wat te doen.

Afgeronde modules:

* Finding Ease in Unease

* Mindfulness for Yoga Teachers

* Yoga and Depression and Anxiety 

 • Yogi Flight School (30 uur, 2023)

Het leren (en demystificeren) van arm balancerende en omgekeerde houdingen door een combinatie van een ondersteunende warm-up en techniek. 

 • Meditation Intensives (Jared McCann, november 2021 - heden)

Jared McCann is een mentor en is een goede vriend van mij geworden. Drie maal per week beoefenen we in een groep mantra, kriya’s, pranayama en meditatie en is er ruimte voor vragen en het delen van ervaringen. Op de andere dagen van de week beoefenen we onze sadhana individueel (en hebben we elkaars ondersteuning via een whatsapp groep). Een community waar ik nog steeds veel van leer.

De specifieke inhoud wisselt iedere 40 dagen, waardoor er zowel diepe ervaring wordt opgedaan met de verschillende vormen en in de loop van de tijd veel technieken worden beoefend.  

Ps. leuk weetje: afgelopen herfst heb ik een Ayurvedische kitchari detox begeleid in deze meditatiegroep.

 • Yoga Modules voor voortgezette educatie (60 uur, Benjamin Sears, 2020-2021)

* Winter Chill: vinyasa yoga, mobiliteit en oxygen advantage (30 uur)

* Vibrant Vision: vinyasa yoga, journaling & meditatie (30 uur) 

 • 4 Yoga retreats & 2 online yoga weken & 2 workshops met Andrei Ram (2019 - 2023)

Andrei Ram geeft les in de traditie van Dharma yoga (Dharma Mittra). Van Andrei Ram heb ik veel geleerd over pranayama, pratyahara en prana nidra. 

Behalve dat ik een aantal van zijn teacher trainings heb gedaan, heb ik ook veel retreats, workshops en online les gehad van hem om goed vertrouwd te worden met de manier van lesgeven.

 

Privé yogales

Yoga Therapie

Prijzen & Maak Kennis