• Lorem ipsum

8-daagse yoga therapeutisch geïnspireerde uitdaging

30 Dec 2022
door Aimée Kuntz

Yoga is bedoeld om therapeutisch te zijn. Om balans, welzijn en transformatie te creëren. Nederigheid, nieuwsgierigheid en verwondering helpen ons op weg terwijl we leren afstemmen op onszelf, onze omstandigheden en onze omgeving. Om de tekens te lezen die ons fysieke lichaam, onze gedachten en emoties geven. En om langzaam maar gestaag te transformeren. Om de fluctuaties van onze geest te stillen.

Veel mensen beginnen 1 januari met een voornemen, een uitdaging of proberen een nieuwe gewoonte op te bouwen. Ik zat te denken, waarom neem je niet iets waar je al van houdt (je yogabeoefening) en besteed je gewoon wat meer tijd aan je intentie (of focus) voor elke beoefening.

Afhankelijk van wat voor jou het beste werkt, kun je deze opzet gebruiken als een 8-daagse yoga-uitdaging, dagboek oefening of een thema om mee te werken binnen je yogabeoefening. Kies datgene wat jou het beste motiveert en de minste weerstand geeft.

Want dat is ook yogatherapie: je eigen patronen en gewoonten observeren en ermee werken in plaats van ertegen. Het hoeft niet perfect te zijn (hint - dat is het toch nooit). Zolang het je helpt om wat meer welzijn te vinden, is je aanpak heilzaam.

Je bent al heel. Onze eigen yogabeoefening helpt ons om hiervan bewust te worden.

 

8 daagse yoga challenge / dagboek oefening / yoga thema

Dag 1. Sankalpa - Zet een intentie voor je yogabeoefening die je helpt om meer balans te creëren. Of het nu fysiek, mentaal of spiritueel is

Neem een asana met gebedshanden (namaskar) op in je yogabeoefening. Breng daar wat tijd door terwijl je de aandacht vestigt op je handen en de energie tussen je handpalmen.

Als je je eenmaal geaard voelt in je lichaam, breng je aandacht dan naar je sankalpa, je intentie voor vandaag.

 

Dag 2. Luister naar de intuïtieve wijsheid van je lichaam om stabiliteit te vinden

Kies een krijger houding (warrior pose) of driehoekshouding (triangle pose, trikonasana) om je te concentreren op het creëren van stabiliteit in de yogapraktijk van vandaag.

Vanuit een stabiele positie is het toegankelijker om gemak te vinden. Hoe je je lichaam moet plaatsen (uitlijning / alignment) om deze stabiliteit te vinden, verschilt van lichaam tot lichaam en van dag tot dag. Desalniettemin voelen veel mensen meer stabiliteit in de krijgerhoudingen wanneer ze hun voeten op heupbreedte (of zitbeen breedte) uit elkaar houden, in plaats van op één lijn.

Iets dat voor veel mensen werkt om hun unieke uitlijning voor goede stabiliteit te vinden, is door één voet meerdere keren op te tillen en weer neer te zetten zonder al te veel na te denken. Door dit proces in korte tijd meerdere keren te herhalen, zal je lichaam intuïtief jouw voet zo neerzetten dat je meer stabiliteit vindt.

 

Dag 3. Verplaats de weerstand naar een plek die nuttiger is

Weerstand is iets waar we altijd mee te maken hebben vanwege de zwaartekracht op aarde. Weerstand klinkt al snel als iets negatiefs. Het biedt echter ook stabiliteit en ondersteuning. Zoals de vloer je ondersteunt. Verder kun je de plaatsing van weerstand verplaatsen van het ene lichaamsdeel naar het andere door je spieren te gebruiken.

Bijvoorbeeld in een staande achteroverbuiging. Als je je benen sterk en stevig houdt - een vorm van weerstand -, is het gemakkelijker om meer ruimte tussen je wervels te creëren, waardoor er in feite ruimte ontstaat voor een achteroverbuiging zonder in je gewrichten te hangen. 

Speel vandaag met het verplaatsen van weerstand in jouw yoga houdingen. Waar kan je meer spanning creëren om ergens anders meer ruimte te creëren?

 

Dag 4. Ontmoet jezelf waar je bent. Pas de houding aan jouzelf (in plaats van andersom) met je sankalpa in gedachten

Yogahoudingen hebben het meeste voordeel als je stabiel en op je gemak bent in de houding en als je adem lang en kalm is. Dus het verdiepen van de houding omwille van verdieping is vaak contraproductief. 

Wist je trouwens dat de vorm van onze botten van invloed is op de maximale diepte waartoe je lichaam in staat is in yogahoudingen (zelfs na tien jaar dagelijkse beoefening)? Bovendien beïnvloeden lichaamsverhoudingen hoe de yogahouding er van persoon tot persoon uitziet.

Voor vandaag zou je een heupopener naar keuze kunnen kiezen. Concentreer je hier vooral op hoe je je voelt. Welke lichaamsdelen voel je, welke minder of niet? Voel hoe je de stretch gelijkmatiger over je lichaam zou kunnen verdelen.

 

Dag 5. Versterk de zwakste schakel in de keten

Wanneer je de zwakste schakel versterkt, wordt de hele keten betrouwbaarder. Men heeft echter natuurlijk de neiging om te verbeteren wat al sterk of flexibel is en de zwakkere schakels wat te verwaarlozen. Het probleem is dat hierdoor het verschil in sterkte of flexibiliteit tussen de schakels in de ketting nog groter wordt en dus vatbaarder voor blessures.

Concentreer je vandaag tijdens jouw tijd op de yoga mat op het versterken van je zwakste schakel. Voeg ook enkele houdingen toe die de ruggengraat versterken, zoals de cobra-, sprinkhaan- en/of booghouding. Observeer rond welke wervels je al kracht en ruimte voelt en welke gebieden wat extra aandacht kunnen gebruiken.

Door de vorm van de wervelkolom is het meestal moeilijker om het bovenste deel van de wervelkolom te buigen. Zou je de buiging in je ruggengraat gelijkmatiger kunnen verdelen (om de druk op elke schakel - wervel - verdeeld te houden)?

 

Dag 6. Innerlijke ruimte gecreëerd door je adem

De adem beïnvloedt zoveel aspecten van onze gezondheid. Zoals onze geest (en hoe kalm we ons voelen) en ons zenuwstelsel (dat weer op vele manieren onze gezondheid beïnvloedt). Het beweegt ook het lichaam van binnenuit, als een zachte interne massage die ook nog eens heel gezond is voor je organen. Verder kan de adem ook gebruikt worden om ruimte te creëren om rekoefeningen gelijkmatiger over het lichaam te verdelen.

Concentreer je vandaag in je asana-beoefening op hoe je adem voelt. Het is interessant om dit in een zittende gedraaide houding te doen (een zittende twist). Misschien voel je zelfs dat het gemakkelijker is om in de ene long te ademen dan in de andere (door de positie van je lichaam). Voel hoe je adem je lichaam van binnenuit beweegt. Hoe het ruimte creëert bij elke inademing, en hoe je lichaam tot rust komt bij elke uitademing.

 

Dag 7. Ontspan in de actie. Ontspan je gezicht

Door onze aandacht op allerlei details te richten, hebben we soms de neiging om te serieus te worden. We zouden bijna vergeten om ons onderweg positief te voelen.

Ja, emoties kunnen niet worden afgedwongen. Maar onze beoefening kan van invloed zijn op hoe we ons voelen. Als je bijvoorbeeld je gezicht ontspant, kun je de spanning loslaten die vaak in de kaak en het voorhoofd ontstaat. Terwijl het sterk houden van de spieren in onze benen ons daadwerkelijk kan helpen in een krijgerhouding, heeft het behouden van spanning in de kaak of het voorhoofd geen vergelijkbaar voordeel. Integendeel, het maakt het moeilijker voor ons zenuwstelsel om zijn werk te doen om homeostase te creëren.

Verder is het creëren van een positieve gevoelstoestand iets gecompliceerder dan alleen maar positieve gedachten denken. Het creëren van gelijkmoedigheid speelt een grote rol; om keuzes te kunnen maken die ons helpen op de lange termijn (en op korte termijn best een uitdaging zijn). Waarom zouden we anders de hele tijd al die moeite doen?

Over het algemeen zijn gevoelens zoals liefde, mededogen, vreugde, dankbaarheid, gemak, vrijgevigheid, moed enz. nuttige gevoelstoestanden om te creëren. Wanneer je ze integreert in je asana-beoefening, heeft het een extra therapeutisch effect vanwege de verbinding tussen lichaam en geest.

Concentreer je vandaag dus in je yogabeoefening op het ontspannen van je gezicht en blijf je aandacht terugbrengen naar een gekozen gevoelstoestand (zoals liefde, mededogen, vreugde, dankbaarheid of gemak). En combineer het met een pose waar je blij van wordt, gewoon voor de lol.

 

Dag 8. Bedank jezelf en de tijd die je neemt voor je beoefening

Zelfs als je echt geniet van je yogabeoefening, is het iets dat tijd en moeite kost. Ook al doe je het omdat het jezelf helpt, is het nog steeds is dat de moeite waard is! Dus wees dankbaar voor jezelf. Dat is niet egoïstisch. Het zal anderen op de een of andere manier ook ten goede komen. Als jij goed in je vel zit, zal dat uitstralen naar anderen.

Toch gaat het hier ook om hoe je tegen jezelf praat. Misschien (of waarschijnlijk) is dit zelfs de grootste uitdaging. Om tegen onszelf te leren praten zoals we zouden doen met onze beste vriendin.

Voor vandaag, eer jezelf. Observeer hoe je tegen jezelf praat. En bedenk dan iets aardigs om tegen jezelf te zeggen. Bedank jezelf. 

Geniet van een herstellende (restorative) pose of mediteer een tijdje. En elke keer dat je gedachten afdwalen, breng je je aandacht dan terug naar een dankbare gevoelstoestand.

 

Tip: print deze blog uit en leg deze naast jouw yoga mat om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

 

Outfit

Op de foto draag ik de Yoga Democracy Flower Bomb legging van gerecycled plastic en de Draped tank van Moonchild van biologisch katoen. En ik gebruik een duurzame yoga mat van Moonchild voor de perfecte grip.

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEFen mis nooit meer één van onze yoga blogs (en ontvang een gratis e-boek vol yoga lifestyle tips voor meer energie en korting op jouw eerste bestelling in de webshop).

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »