Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Energie, dharma & yoga gewoontes van de YogaSisters Fiona & Marleen

19 Nov 2020
door Aimée Kuntz & YogaSisters Fiona & Marleen

Yoga gaat over zoveel meer dan alleen yogahoudingen. En dat is precies wat Fiona & Marleen van YogaSisters ook willen uitdragen. Dharma en energie zijn dan ook onderwerpen waar zij veel interesse in hebben. Behalve dat hun antwoorden op de vragen in deze rubriek dus weer zorgen voor veel inspiratie, krijgen jullie deze keer meteen de visie van twee yogi’s in deze editie.

 

Over YogaSisters Fiona & Marleen

Fiona & Marleen, not Sisters by blood but Sisters by yoga. Misschien kennen jullie ze al via instagram of via de Pop-Up Yogasessies, die ze op verschillende toffe plekken hebben georganiseerd. Met deze sessies hebben ze yoga in haar meest fysieke vorm voor heel veel mensen toegankelijk gemaakt. 

Recent merkten Fiona & Marleen dat het tijd was voor de volgende stap. “Nog nooit eerder hebben we zo sterk gevoeld dat wij een andere richting op moeten gaan. Dit kwam door het bewandelen van ons eigen spirituele pad (en corona). We voelen dat we niet anders kunnen dan met jullie te delen dat  yoga zo veel meer is dan alleen het beoefenen van yogahoudingen.”

Met de nieuwe YogaSisters richten ze zich veel meer op het innerwork, waarbij ze met respect voor de eeuwenoude tradities van yoga en haar filosofie integreren in deze moderne tijd.

 

Hoe heeft yoga jullie perspectief op energie veranderd?

In het begin gingen we naar yogalessen omdat je je daarna zo lekker en voldaan voelt. Niet wetende dat we bepaald energie (vayus en zo kundalini) aan het opwekken zijn. Naarmate we dieper in de yogafilosofie doken en steeds meer ervaringen hebben opgedaan, voelden we heel sterk dat er meer is. 

De eerste ervaring met het ‘hogere’ hebben wij in een diepe (en lange) savasana ervaren. Er kwam een gevoel van ‘bliss’ en je thuis voelen vrij en de tranen schoten in onze ogen. Het is het bereiken van een punt dat je laat voelen dat er meer is en daarom blijf je naar de lessen gaan. Hunkerend naar het meemaken van dezelfde ervaring. En soms is het je gegund deze weer te ervaren. 

Maar eigenlijk laat je anderen het werk doen. Want deze ervaring kan je dagelijks hebben als je echt de weg naar binnen aangaat. Een weg die zwaar, confronterend en verwarrend kan zijn. Toen we in aanraking kwamen met Tantric Hatha viel alles op z’n plek. Het is zo’n mooie en volledige energetische practice, die je elke keer precies geeft wat je nodig hebt. Niet wat je wil, maar wat je nodig hebt. 

 

Wat betekent het woord dharma voor jullie? En wat is momenteel jullie dharma?

Leef vanuit je hart en het vertrouwen op je eigen intuïtie.

Fiona: Rust en lichtheid brengen in het leven. Neem het niet te serieus en laat je leiden.

Marleen: Plezier en lichtheid brengen in het leven. Maak plezier en geniet met volle teugen.

 

Uit welke elementen bestaat jullie yoga practice? En als dat meer omvat dan yogahoudingen, kunnen jullie hier meer over vertellen?

Asanas, Pranayama & Kriyas en werken met een specifieke Vayu. Vayu betekent: ‘to move’ of ‘to carry’ en is in het Nederlands uitgelegd een energiesysteem. 

We hebben vijf hoofd vayu’s en elke van deze vayu’s heeft een locatie, functie, richting en actie. The vayu’s zijn van alle energetische systemen het meest toegankelijk en te veranderen.

 

Om jaar in jaar uit dagelijks yoga te blijven beoefenen vraagt om discipline en zelfcompassie. Wat heeft jullie geholpen om deze gewoonte op te bouwen? 

Je moet alleen doen wat prettig voor je voelt. Om een ‘echte’ yogi te zijn hoef je niet dagelijks op de mat te staan. Sommige yogi's beoefenen helemaal geen asanas. Yoga is een lifestyle en een weg naar binnen. 

 

Fiona: Ik had geen dagelijkse asana practice. Vooral als je veel fysiek lesgeeft kan het soms wat te veel worden. Momenteel doe ik een 108 sadhana via de app Moon Sun Fire en dat bevalt super goed. Ik vind het nog steeds fijn om er doorheen geleid te worden. Ik ga dan dieper in de practice dan als ik het alleen zou doen. 

Na een maand voelde ik echt de voordelen van een dagelijkse volledige yoga practice. Maar in het begin was het even zoeken omdat je nog een ander leven daarnaast hebt. Inmiddels sta ik om 6 uur op en plan ik alles eromheen. Hopelijk kan ik dit volhouden na mijn 108 dagen. Maar ook hier kijk ik hoe het voelt want niets moet. Het vastbijten aan iets wat hoort te zijn, vind ik persoonlijk geen yoga. Het is juist luisteren naar jezelf en voelen wat je nodig hebt. 

 

Marleen: Ik heb eerlijk gezegd nog steeds geen dagelijkse practice, als je het dan hebt over 7 dagen per week tenminste een uur yoga per dag. In het weekend doe ik het alleen als het goed voelt, maar het is voor mijn lichaam ook vaak even goed om rust te hebben na weer een week vol lesgeven, sporten, werken, sociale contacten, etc. Dan is even niets moeten heel fijn. 

Wel merk ik dat ik na de 50hrs Hatha Tantric opleiding dat ik steeds vaker vanuit mezelf mijn practice doe, zonder dat het een moetje wordt. Naar mijn mening is het belangrijk dat je het doet vanuit een intrinsieke motivatie en niet omdat het moet. Alleen dan houd je het vol en wegen de voordelen van een dagelijkse practice steeds zwaarder.

 

Welke uitdaging zijn jullie tegengekomen in jullie yoga beoefening of in het leven van jullie dharma (zoals weerstand of dat het anders liep dan verwacht)? En wat heb jullie gedaan of veranderd om door deze fase heen te komen?

Er zijn zoveel uitdagingen. De grootste zijn wel je eigen overtuigingen en de verwachtingen van anderen en de maatschappij. Daarna het geloof en vertrouwen in jezelf. En dat je niet gek wordt, maar dat je een nieuwe realiteit aan het creëren bent. Je eigen realiteit waar alles mogelijk is.

 

Welk inzicht (zoals een cue van een yogaleraar of iets uit de yoga filosofie) heeft veel impact gemaakt op jullie yoga practice? 

Dat Yoga bestaat uit een volledige practice van asana, pranayama en meditatie. En niet zoals we hier in het westen veel zien alleen maar asana of bijvoorbeeld maar 5 minuten de tijd voor pranayama en/of meditatie. Mindblowing.

 

“Just practicing asanas is not yoga. We are just asanas practitioners”. ~ Danny

 

“Where focus goes, prana (energy) flows”. ~ Octavio

 

Welk (yoga) boek kan jullie aanbevelen?

Be here nowvan Ram Das.

De Celestijnse belofte van James Redfield.


 

Hoe kunnen lezers jullie ondersteunen in jouw dharma? En hoe komen ze met jou in contact (website, social media etc.)?

Door je te verdiepen in wat wij te zeggen hebben en met ons in gesprek te gaan. Op de website houden we een journal bij waar mensen opmerkingen en vragen kunnen plaatsen.

Ook kunnen jullie lessen bij ons volgen en/of komen naar onze events & retreats. Wij willen iedereen de magie van een volledige practice laten ervaren. Deze practice is overigens toegankelijk voor elk niveau.

 

Website: www.Yogasisters.nl

Facebook: @Yogasistersnl

Instagram: @Yogasistersnl

Foto van de YogaSisters gemaakt door Firma Goed Verhaal

 

De aanpak van de YogaSisters

“We gebruiken yoga –in de breedste zin van het woord– als tool om een diepe connectie met jezelf te (her)vinden. De leidraad is hierbij: asanas, pranayama en meditatie, in deze volgorde. Yoga is een krachtige tool, die jou laat zien hoe en waar jij in het leven staat en je stap voor stap dichter bij jouw life’s purpose brengt. Hoe verder je komt, hoe meer je zult ervaren dat alles  energie (prana) is én dat je deze energie kunt reguleren.

Met YogaSisters. willen we een yoga community creëren voor iedereen die zich welkom voelt, waarbij ons verhaal resoneert en die ook, net zoals wij, meer willen dan alleen fysiek bezig zijn. Laten we de huidige benadering van yoga in het westen doorbreken en laten we samen op zoek gaan naar innerlijk groei, diepgang en verbinding.”

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »