Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

11 yoga boeken tips

13 Aug 2020
door Aimée Kuntz

Een goed yoga boek kan je een nieuw perspectief laten zien. Net zoals dat een yogaleraar het werk niet voor jou kunnen doen, maar je wel andere behulpzame mogelijkheden kan laten zien. Zo kunnen de perspectieven (die yoga boeken bieden) helpen om iets sneller te leren. Het geeft je meer opties om jouw eigen weg te vinden, een weg die jou helpt en ondersteunt.

In deze yoga blog weer een aantal van mijn yoga boeken tips. Sommigen zijn nog niet vertaald in het Nederlands, anderen wel.

 

True Yoga, Jennie Lee

Practicing With the Yoga Sutras for Happiness & Spiritual Fulfillment

True yoga, Jennie LeeDe yoga sutra van Patanjali vormen een belangrijk leidraad om yoga te gaan leven. De yoga sutra zijn echter heel beknopt opgeschreven. Toelichting kan daarom helpen om ze zodanig te begrijpen dat je ze beter kan toepassen in je leven. Dat geldt ook voor de acht stappen van het yoga pad, zoals beschreven in dezelfde yoga sutra.

Dat is hoe “True Yoga” is geschreven. Om het achtvoudige yogapad te linken aan en implementeren in ons moderne leven. Want weten wat de yama’s, niyama’s en de andere 6 onderdelen zijn van het 8 voudige yoga pad van Patanjali is één, maar ze echt begrijpen en toepassen verandert je leven. 

True yoga legt de yoga waarden uit de yoga sutra van Patanjali uit aan de hand van voorbeelden die in ieders leven zijn te herkennen. Bovendien sluit ieder hoofdstuk af met oefeningen om dagelijks te doen, reflectievragen en affirmaties. Zodat je concrete tools in handen hebt om er mee aan de slag te gaan. 

Jennie Lee heeft duidelijk het achtvoudige pad gedurende lange tijd bestudeert (daarnaast heeft ze meer dan 20 jaar ervaring als yoga therapeut). Bovendien heeft ze 5 vertalingen van de yoga sutra geraadpleegt als bron voor wat ze schrijft. Hierdoor heeft de praktische insteek van haar boek zeker ook veel diepgang.

Ik ben niet de enige die dit boek een aanrader vind. Niet alleen ben ik het gaan lezen op aanraden van een andere yogi, maar is dit boek ook verplicht leesvoer voor het Stanford University YogaX Yoga for Mental Health programma en was het in 2016 de USA Best Book award finalist in de categorie spiritualiteit en inspiratie.

Dikke aanrader dus!

 

The Yogi Assignment, Kino MacGregor

A 30-day Program for bringing yoga practice and wisdom to you everyday life

The yogi assignment, Kino MacGregorOok dit is een boek om de yoga waarden verder in jouw leven te integreren. Met “The Yogi Assignment” duik je voor 30 dagen lang iedere dag in een yoga waarde zoals bijvoorbeeld stilte, geduld en tevredenheid. Net zoals bij de online yogalessen van Kino, is ook dit boek toegankelijk, een bron van kennis, vol compassie en pragmatisch. 

Ieder hoofdstuk gaat in op een yoga waarde. Elk hoofdstuk begint met het bespreken van de yoga waarde, relateerbaar gemaakt met voorbeelden uit het leven en de yogapraktijk van Kino zelf. Gevolgd door een aantal ‘huiswerk’ vragen/opdrachten, zodat je kunt refelcteren over hoe je het kunt toepassen in je eigen leven en yogabeoefening. Door concrete actiepunten te formuleren, past het in de yogamethode dat het vooral een beoefening is in de praktijk ("Yoga is 99% beoefening, 1% theorie" ~ Pattabhi Jois). Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een paar yogahoudingen die je kan beoefenen in relatie tot de besproken yogawaarde.

Er zijn ook uitdagende en geavanceerde yogahoudingen in deze suggesties opgenomen. Dat betekent niet dat dit boek niets voor jou is als deze houdingen op dit moment buiten je bereik zijn. De rest van het hoofdstuk geeft je al de informatie om de yoga-waarde toe te passen in yogahoudingen die op dit moment wel bij jou passen. Blijf je grenzen respecteren en probeer misschien alleen de set-up van de houding of pas de yoga-waarde toe in een andere houding of variatie die beter bij jouw omstandigheden aansluit. Door hier met integriteit aan te blijven werken, kun je yoga waarden gebruiken als geduld, compassie, mentale kracht, intentie, loslaten en doorzettingsvermogen. Precies waar het boek over gaat.

Ik raad “The yogi assignment” om te reflecteren op hoe yoga waarden een rol spelen in jouw leven en hoe je ze kan gebruiken om meer balans te creëren.

 

Authentiek leven, Stephen Cope

Vind je bestemming met de Bhagavad Gita

Authentiek leven, Stephen CopeSommige boeken interesseren je zoveel dat je ze niet alleen leest, maar zelfs met liefde bestudeert. Zelfs als je je al jarenlang in het onderwerp hebt verdiept. “The Great Work of Your Life” valt voor mij in deze categorie. 

Dit boek gaat over dharma. Het maakt dit concept uit de Bhagavad Gita zeer helder aan de hand van het dharma van diverse inspirerende -bekende en onbekende- personen. Of je nou al veel van dharma af weet of niet, dit boek is een aanrader.

 

Een tipje van de sluier zijn de 4 pilaren van dharma waar dit boek om draait:

  1. Kijk naar je dharma: onderscheid, benoem & omarm jouw dharma
  2. Doe het voluit
  3. Laat de vruchten (van je inspanningen) los. 

Oftewel: geen verwachtingen. 

  1. Draag het over aan God 

Als het woord God oncomfortabel voor jou voelt, kan je dit ook lezen als het Onbekende, Universeel Bewustzijn of een andere term die wel comfortabel voelt voor jou.

 

Dit boek is ook een geweldige ondersteuning om jou net dat duwtje in de rug te geven om van die geweldige creatieve ideeën werkelijkheid te maken. 

Een goede tip uit dit boek: 

“Je kan beter falen in je eigen dharma dan te slagen in het dharma van iemand anders”.

In het Nederlands (Authentiek leven, vind je bestemming met de Bhagavad Gita) is makkelijk verkrijgbaar als e-boek, maar wat lastiger in papieren versie. In het Engels is een paperback versie makkelijker verkrijgbaar; als “The great work of your life”.

 

Hoe yoga werkt, Eddie Stern

De transformerende kracht van yoga

Hoe yoga werkt, Eddie SternHoe kan het nou dat je je zo goed voelt na een sessie op de yoga mat? En kunnen we dat ook uitleggen aan de hand van de westerse wetenschap? In ieder geval deels. Heel veel heeft te maken met het effect van yoga asana en pranayama op het zenuwstelsel. En Eddie Stern (een zeer ervaren ashtanga leraar) heeft zijn uitgebreide yoga kennis gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek. 

In dit boek beschrijft Eddie deze werking inzichtelijk en duidelijk zonder dat je zelf de wetenschappelijke onderzoeken en oude geschriften hoeft in te duiken. Met als doel dat je de onderliggende principes nog effectiever kan inzetten.

Zoals over de werking van het sympathische en parasympatische zenuwstelsel en hoe we deze (beide belangrijke onderdelen) in balans brengen. En hoe we met yogahoudingen, onze ademhaling en dankbaarheid onder andere helpen om:

  • ontstekingen te verminderen;
  • veerkracht en aanpassingsvermogen te versterken;
  • homeostase ondersteunt wordt (simpel gezegd dat de processen in jouw lichaam in balans zijn); en 
  • onze emoties en humeur beïnvloeden.

In het engels heeft dit boek trouwens de titel “One simple thing”. Wil jij er ook achter komen wat dit ene simpele ding is? 

Nog een tip van Eddie Stern zelf: het laatste hoofstuk is het belangrijkste. Natuurlijk bouwen de hoofdstukken op naar dit hoofdstuk, maar het laatste hoofdstuk is ook op zichzelf te lezen. 

Een andere aanrader is de gratis ademhalings app die Eddie Stern in samewerking met Deepak Chopra en Moby heeft ontwikkeld: the breathing app. Deze app helpt je met een simpele (maar erg effectieve) ademhalingstechniek die helpt jouw zenustelsel in balans te brengen.

 

Anatomie van de ziel, Caroline Myss

De zeven stadia van persoonlijke kracht en zelfgenezing

Anatomie van de ziel, Caroline MyssAls je yoga beoefent is de kans groot dat je vroeg of later iets over de chakra’s hoort. Soms worden chakra’s als zweverig beschouwt en schrikt het af. Chakra’s zijn echter gewoon energiecentra en met energie hebben zijn we wel bekend. Voelen of je moe bent of je juist energiek voelt is ook de normaalste gang van zaken.

Vaak denken we echter dat we onze chakra’s niet (goed) voelen. Toch zijn het hebben van een ‘gut feeling’ of een brok in je keel hebben, wel dingen waar we goed bekend mee zijn. Op die momenten zijn we bewust van hoe iets onze energie beïnvloed. 

Dus misschien zijn de woorden die gebruikt worden wanneer we het over chakra’s hebben niet altijd even duidelijk voor iedereen, maar hebben we wel degelijk de energie ervan gevoeld. 

Om het nog iets concreter te maken, iedere chakra is gerelateerd aan een onderdeel van ons bewustzijn. Een 'hogere' chakra is niet belangrijker dan een 'lagere' chakra, maar heeft gewoon een andere functie. Ze hebben allemaal hun eigen deel te vervullen en ze zijn allemaal nodig.

Zo is het het 1e (wortel) chakra gerelateerd aan geaard zijn, de aarde en de natuur in het algemeen. Minder bekend is dat het ook te maken heeft met de kracht van de tribes waarin we leven, zoals jouw gezin, collega's of vrienden. Het gaat dus ook over groepsidentiteit en de (wils)kracht & overtuigingen van groepen.

Op dezelfde manier zijn de andere chakra’s gerelateerd aan andere onderdelen van ons bewustzijn. Als geheel ondersteunen ze ons en ook onze gezondheid. 

Caroline Myss gaat in Anatomie van de ziel in op de zeven chakra’s en hoe dit concreet een rol in het leven speelt. Ze gaat in op hoe bepaalde uitdagingen in ons leven bepaalde type ziektes kunnen veroorzaken en hoe we ons bewust kunnen worden van de onderliggende patronen (zodat we er wat aan kunnen doen!). Doordat Caroline het vertelt aan de hand van concrete voorbeelden en menselijke eigenschappen, is het makkelijk om de materie te begrijpen en te gebruiken in jouw leven.

Dit boek over de chakra’s is zeker spiritueel, maar niet zweverig. 

 

Eat Feel Fresh, Sahara Rose Ketabi 

A contemporary, plant-based ayurvedic cookbook

Eat feel fresh, S.R. KetabiAyurvedisch koken met een moderne twist. 

Deepak Chopra verwoord het al perfect in het voorwoord: 

“Ayurveda is een levende wetenschap; één die door de eeuwen heen is getransformeerd en veranderd om te voldoen aan de behoeften van de individuen die het dient.”

 

Avocado’s en cacao kwamen bijvoorbeeld niet voor in India, dus ook niet in de traditionele Ayurvedische keuken. Dit betekent niet dat we ze niet kunnen gebruiken. Sahara Rose combineerde haar Ayurvedische kennis met de mogelijkheden van vandaag in heerlijke vegan recepten in “Eat Feel Fresh”.

Behalve genoeg recepten om mee aan de slag te gaan in de keuken, staat dit boek ook vol informatie over ayurveda, de ayurvedische dosha’s en de principes van ayurvedisch eten. Zodat je de tools in handen hebt om jouw voeding kan gebruiken om meer balans (en daarmee gezondheid) te creëren in verschillende omstandigheden en seizoenen.

 

Goed om te weten is dat, ook al is dit een engelstalig kookboek, de ingrediënten ook in grammen en benodigde oventemperatuur in graden Celcius vermeld staan. Geen omrekenen nodig. 

Vol met heerlijke recepten voor ieder moment van de dag. Ook aan verantwoorde ayurvedisch treats and warme dranken is gedacht. Heb je bijvoorbeeld al trek in een summer sun smoothie bowl of pumpkin pie oats als ontbijt? Yummie!Nog niet overtuigd? Misschien ga je dan voor een plant-based sweet potato pesto pizza? Of voor palak tofu, een burger van zoete aardappel en kikkererwten, masala kikkererwten bowl of één van de makkelijk te maken chakra soepen? Ook staan er heerlijke vegan desserts (en drankjes) om je te helpen de geraffineerde suikers te laten staan en je toch kan genieten van iets zoets.

Allemaal ayurvedisch: Eat Feel Fresh is gericht op een goede spijsvertering voor een gezond lichaam.

 

Inner Engineering, Sadhguru

Yoga als pad naar geluk

Inner engineering, SadhguruYogaHabits heet niet zomaar “YogaHabits”. Ik ben zeer geïnteresseerd in hoe onze gewoontes voor ons werken maar ook zeker hoe ze ons in de weg kunnen zitten (en heb me hierin de afgelopen 19 jaar verdiept). Gewoontes gebaseerd op ervaringen in het verleden, waarop we onze verwachtingen baseren en weer eenzelfde soort ervaringen creëren, waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Zoals Sadhguru zegt in dit boek: 

“Het probleem is dat je al bepaald hebt waar je naar zoekt. Niet het voorwerp van je zoektocht is belangrijk, maar het vermogen om te kijken.”

 

In Inner Engineering vertelt Sadhguru over alledaagse taferelen en hoe we hier anders naar kunnen kijken. Om ons op weg te helpen ons vermogen om te kijken te verbeteren. Om het vermogen om om te gaan met iets of iemand te verbeteren. Want dat is eigenlijk wat verantwoordelijkheid nemen betekent (i.p.v. de schuld op je nemen).

Een boek die nieuwe perspectieven biedt waardoor onze we meer bewust worden van onze gewoontes. Van gewoontes die ons helpen en de moeite waard zijn. En van gewoontes die ons in de weg zitten van diepgaande gelukzaligheid. Zodat we een keuze hebben.

Sadhguru is ook bekend om alle satsangs waar hij vragen beantwoord met betrekking tot spiritualiteit, yoga en vooral ook praktische uitdagingen in het leven.

 

Health, Healing and Beyond, T.K.V. Desikachar & R.H. Cravens

Yoga and the living tradition of T. Krishnamacharya

Health Healing and beyond, DesikacharZowel “yoga therapie” en “vinyasa krama” krijgen steeds meer bekendheid. En als je je in yoga verdiept, kom je vroeg of laat (waarschijnlijk vroeg) uit bij Krishnamacharya. In dit boek krijg je tussen het levensverhaal van Krishnamacharya en hoe zijn zoon Desikachar yoga van hem leerde, steeds gouden yoga nuggets aangereikt.  

Dit yoga boek geeft je inzicht op waar vele van de huidige yoga tradities in het westen op gebaseerd zijn. Want niet alleen Desikachar (viniyoga) was student van Krishnamacharya. Zo ook B.K.S. Iyengar (Iyengar yoga), Sri K. Pattabhi Jois (ashtanga yoga) en Indra Devi.

Terwijl je het boek wegleest als een biografie, zijn in ‘Health, Healing and Beyond’ inzichten uit de yoga sutra en yoga therapie verwerkt. Grote kans dat deze inzichten jouw interesse in hoe yoga werkt verder zullen vergroten.

 

Yoga Therapy, A.G. Mohan & Indra Mohan

A Guide to the Therapeutic Use of Yoga and Ayurveda for Health and Fitness 

Yoga Therapy, Mohan

Yoga therapie… je hoort er steeds meer over. Niet vreemd natuurlijk, want yoga wordt steeds populairder. Verder worden we ons steeds bewuster van alternatieven manieren om onze gezondheid te ondersteunen. Maar ook zijn er (mede door de populariteit van yoga) steeds meer yoga blessures.

Yogahoudingen zijn altijd bedoeld geweest om bij te dragen aan een gezond lichaam en kalme geest. Juist doordat body & mind verbonden zijn. Wist je dat het in yoga oorspronkelijk al de bedoeling was om de practice af te stemmen op de individuele omstandigheden?

Als je geïnteresseerd bent in hoe je een yoga practice therapeutischer kan maken, is dit boek “Yoga Therapy” een goede start. Geschreven door twee studenten van Krishnamacharya. 

Het gaat bijvoorbeeld in op hoe de ademhaling de bewegingen ondersteunt en hoe de ayurvedische constitutie (de drie dosha’s vata, pitta en kapha) van invloed is. Ook zijn er diverse case studies opgenomen om een yoga sequences te kunnen creëren voor diverse fysieke issues. 

 

Yoga and Yogic Powers, Yogi Gupta

Principles of Releasing Mental Powers 

Yoga and yogic powers Yogi Gupta

Dit boek is interessant als je meer wil weten van de esoterische kant van yoga. Natuurlijk krijg je geen ‘yogic powers’ van het lezen van dit boek. Zoals in het algemeen wordt aangegeven in yoga, benadrukt ook dit boek dat je een teacher nodig hebt om de technieken te leren. En natuurlijk dat ‘yogic powers’ niet het doel op zich zijn. De yoga sutra waarschuwen hier zelfs voor. Ze komen wanneer de tijd rijp is.  

Waarom ik dit boek zelf toch erg interessant vind (behalve aangezien ik nou eenmaal alle aspecten van yoga erg interessant lijk te vinden) is dat het mij hielp de reeds aangeleerde energetische technieken beter te kunnen plaatsen in een groter geheel. Daarnaast vind ik het levensverhaal van Yogi Gupta inspirerend. In hoe de yama en niyama zo diep zijn verweven in al zijn handelingen. Hoewel het doel niet is om yogic powers te krijgen, is dit boek “Yoga and Yogic Powers” zeer uitnodigend om je verder in yoga te verdiepen en in hoe yoga werkt.

 

De monnik die zijn Ferrari verkocht, Robin Sharma

De monnik die zijn Ferrari verkocht, Robin SharmaDit boek kreeg ik cadeau in 2010 en vind ik nog steeds bijzonder. Officieel is niet een yoga boek. Maar toch… de principes waar het om draait zijn toch wel yoga lifestyle deugden. 

Geschreven in de vorm van een makkelijk te lezen verhaal over een topadvocaat die de Himalaya introk en daar bouwstenen voor een harmonieuzer leven vond. Perfect voor diegenen die al af en toe een yogalesje volgen en voelen dat er meer zit achter yoga dan die 60 à 90 minuten op de yogamat. Ben je al nieuwsgierig naar "De monnik die zijn Ferrari verkocht"?  

Op zoek naar meer aanbevelingen voor yogaboeken?

Wil je nog meer aanbevelingen voor yogaboeken bekijken? Check dan HIER één van de eerdere yoga blogs met yoga boeken tips voor nog meer yoga inspiratie.

 

Enjoy your habits today with love and light.

Namasté,

Aimée Kuntz

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »