• Lorem ipsum

5 tips voor de herfst

18 Nov 2019
door Aimée Kuntz

De herfst wordt gekenmerkt door Ayurvedische Vata eigenschappen. Door rekening te houden met die kenmerken, kan je beter met de natuur meebewegen, waardoor je minder energielekken hebt en beter gegrond kan blijven.

 

1) Begin je dag met een yoga sessie

Dit stimuleert de bloedcirculatie waardoor je lekker warm blijft. Daarnaast helpt het je hoofd kalm en ontspannen te houden, wat soms wat lastiger is in de Ayurvedische Vata herfst. Want je overweldigd voelen past ook in het patroon van Vata-reacties.

 

2) Houd je lichaam warm

Houd je onderrug goed warm in de herfst. En als je naar buiten gaat, helpt een sjaal om het element lucht (via de wind) in balans te houden in het gebied van je longen. 

Tip: werk met laagjes. Denk bijvoorbeeld ook aan een cover-up voor aan het begin en einde van je yogales.

 

3) Wat vroeger slapen zorgt voor de benodigde rust

Je lichaam is onderdeel van de natuur. Daardoor voel jij je ook beter als je het ritme van de natuur volgt. Check ook de blog "Ayurveda & ritme: creëer meer energie".

 

4) Drink je favoriete kruidenthee

Behalve dat even zitten met je favoriete kop kruidenthee kalmerend en ontspannend werkt, kunnen ook de ingrediënten je lichaam helpen. Ga hierbij voor verwarmde kruiden. Kies in de herfst bijvoorbeeld liever gember dan munt, aangezien munt juist verkoelend werkt.

Ook kamille thee past goed bij dit seizoen. Of kruidenthee met specerijen als kaneel, nootmuskaat, zwarte peper, komijn en venkelkruid/zaad.

Überhaupt is warme voeding aan te raden in dit seizoen. Denk bijvoorbeeld ook aan een verse soep voor de lunch. En heb je trek in pompoen of zoete aardappel? Mooi, want dan geeft jouw lichaam al aan dat het behoefte heeft aan voeding die bij de herfst past.

 

5) Kom tot rust met 'alternate nostril breathing'

Ademhalingsoefeningen zijn bij uitstek geschikt om te werken aan je emotionele lichaam, te ontspannen en meer naar binnen te keren. Ook hebben ze effect op  het endocriene systeem in je lichaam.
Heeft jouw yogaleraar jou al 'alternate nostril breathing' (Nadi Shodhana pranayama) geleerd? Dan is dat een mooie oefening die je ook thuis kan oefenen. Het is een hele mooie manier om je dag mee te starten, waar je de hele dag nog wat aan hebt.

 

Enjoy your habits today with love and light!

 

Namasté,

Aimée Kuntz

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »