• Lorem ipsum

Ayurveda & ritme: creëer meer energie

23 Jul 2017
door Aimée Kuntz

Energie is er altijd. Soms voel je je echter moe. Gebruik dan deze tips over ritme van de dag uit het Ayurvedische systeem om je lekker energiek te voelen.

 

Bestelling: meer energie, alsjeblieft

Energie is altijd al een belangrijk thema in mijn leven geweest. Soms gelukkig omdat ik barst van de energie. Maar ik heb me ook jarenlang vermoeid gevoeld. Het is een combinatie van meerdere tools die me hebben geholpen me weer energiek te voelen. Zo ben ik er afgelopen jaren steeds weer achter gekomen dat of ik wel of niet gebruik maak van het ritme van de natuur een enorm effect heeft op mijn energie niveau. Het ayurveda systeem geeft inzicht in hoe dit werkt.

  

De indeling van de dag volgens ayurveda

Volgens het ayurveda systeem kan je de dag indelen in vata, pitta en kapha blokken. Vata, pitta en kapha staan namelijk niet alleen voor de indeling van dominante eigenschappen in body-mind types. Zo kunnen ook de seizoenen op deze manier ingedeeld worden; de zomer correspondeert bijvoorbeeld met pitta. En ook in dagelijkse energie cycli. Iedere dag is (zowel voor als na het middaguur) kapha dominant van 6 tot 10 uur, pitta van 10 tot 2 uur en vata van 2 tot 6 uur. Zie afbeelding.

Deze indeling verklaart ook waarom je de meeste energie hebt als je consequent ’s ochtends om 6 uur of eerder op staat en rond 10 uur ’s avonds gaat slapen. Zelf heb ik zelfs één à anderhalf uur minder slaap nodig per nacht door dit ritme aan te houden!

De kapha blokken hebben een wat slomere, zware energie. Als je pas na 6 uur ’s ochtends wakker wordt, neem je die energie mee de dag in. Terwijl als je voor 6 uur op staat, je gebruik kan maken van de lichte beweeglijke vata energie.

Daarentegen is het ’s avonds juist effectief om gebruik te maken van de rustige kapha energie om lekker tot rust te komen tussen 6 en 10 ’s avonds, zodat je daarna ontspannen en diep kan slapen. Wacht je te lang… dan begint het pitta blok weer, waarbij alle radartjes weer volop in je hoofd gaan draaien. Te herkennen aan het ‘over je slaap heen zijn’. Hoe moe je je ook voelde gedurende de dag. Dit verklaart ook waarom mijn moeder (en wellicht die van jou ook) altijd zei dat de uren die je voor middernacht slaapt dubbel tellen; doordat je lichaam van nature meer kan ontspannen als je rond 10 uur in slaapt valt, slaap je dieper en rust je beter uit.

  

Maar ik ben een avondmens…

Dat dacht ik ook voor een lange tijd. In mijn geval bleek dit door een verstoring van het gebruik van de natuurlijke energie te worden gecreëerd en putte dit avondritme me juist uit. Het kwam eigenlijk voort uit mijn gewoonte om de uitvoering van taken aan te laten komen tot vlak voor de deadline. Hierdoor werd ik vanuit een alles-of-niets benadering ’s avonds heel actief. Als ik dan eindelijk klaar was met werken of leren, was het dan al ver voorbij 22 uur en was ik weer klaar wakker. Ook als ik me overdag heel moe had gevoeld. Vervolgens had ik dan 10 uur slaap nodig en werd ik de volgende dag weer laat wakker. Zoals je ziet, creëerde ik een vicieuze cirkel. 

Door iedere dag vroeg op te staan, heb ik veel meer energie gekregen. Waardoor ik ook veel meer ruimte heb voor alle dingen die ik echt leuk vind (zoals yoga blogs schrijven, yoga & meditatie en persoonlijke ontwikkeling). Natuurlijk kan het omgooien van je dagschema in het begin discipline vergen of moet je er zelfs andere werktijden voor afspreken (heb ik ook gedaan in het verleden). Het is aan jou of je de extra energie hiervoor de moeite waard vind. Laat je inspireren door onderstaande quote om je motivatie vast te houden:

"Change is hard at first, messy in the middle and gorgeous at the end."  ~ Robin Sharma

  

Tips om op tijd te gaan slapen

  • Stem met je zelf af om dagelijks op tijd te gaan slapen. Sta even stil bij wat je hiervoor nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen. En regel dit.
  • Golden milk: een kopje warme ayurvedische golden milk in de avond kan helpen om al lekker te ontspannen, zodat je makkelijker in slaap kan vallen. Voor het recept klik hier.
  • Het helpt om minimaal 1 uur voor je gaat slapen niet meer te kijken naar schermen. Activiteiten die beter passen bij dit moment van de dag zijn bijvoorbeeld meditatie, een dankbaarheidsdagboek schrijven en rustige verbindende gesprekken voeren.
  • Eet je avondmaaltijd minimaal een paar uur voor je gaat slapen, zodat je lichaam makkelijk kan ontspannen rond bedtijd. Aangezien je spijsvertering het sterkst is tussen 10 een 14 uur, is dat juist het beste tijdstip voor de zwaarste maaltijd van de dag.
  • Door in het weekend een vergelijkbaar ritme aan te houden, raakt je biologische klok niet in de war en is het ook op zondagavond makkelijk om weer op tijd te gaan slapen.

 

Tips om iedere dag op tijd op te staan

  • Sta meteen op als de wekker gaat. Ook als je je nog moe voelt. Wat mij helpt is om meteen m'n ochtend routine te starten: naar de wc gaan, tandenpoetsen etc. en een glas warm water drinken. Daarna voel ik me altijd alweer een stuk energieker en is het makkelijker om dan m'n pranayama, meditatie en asana beoefening te doen.
  • Creëer een ochtendroutine waar jij graag je bed voor uitkomt. Bijvoorbeeld voor wat yogahoudingen, meditatie of dagboek schrijven. Zelf besteed ik het eerste uur van de dag aan meditatie en yoga filosofie.
  • Ook kunnen een paar yogahoudingen of ademhalingsoefeningen helpen om lekker wakker te worden. Bijvoorbeeld wat zonnegroeten. Of de eerste ademhalingsoefening en de halve maan (half moon) houding uit de bikram serie. Voelt het beter om wat rustiger te beginnen? Dan kan je bijvoorbeeld eerst jezelf een massage te geven: van je hoofd, naar handen tot schouders, voeten tot heupen en buik. Of je kan rustig de kat-koe (cat-cow) houding beoefenen.
  • Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op. Grote kans dat je dan op een gegeven moment al voor je wekker wakker wordt. Als dit niet het geval is, heb je waarschijnlijk wat meer slaap nodig en raad ik aan wat vroeger naar bed te gaan.

  
Benieuwd naar meer Ayurvedische tip om meer energie te krijgen? Dan kan ik het boek "Volop energie" van Deepak Chopra aanraden.

Welke yoga lifestyle tips heb jij om je energieker te voelen? Leuk als je het hieronder laat weten in een reactie.

 

Enjoy your Habits© today!

  

Aimée Kuntz
 
 

Niets meer missen van YogaHabits, habits worth creating?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. Mis nooit meer één van onze blogs en SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
  
Reacties
Aimee Kuntz
29 Jul 2017
Hoi Merel,

Leuk om te horen.

Ik kan het boek "Volop energie" van Deepak Chopra aanraden, waarin vele verschillende ayurvedische lifestyle tips worden besproken. Behalve dat hierin de constitutie types vata, pitta en kapha worden besproken, gaat hij ook o.a. in op voedingsgewoontes, stress, yogahoudingen en dharma. Er komen dus al meteen best aspecten aan de orde. En aangezien energie zo'n beetje bij alles een rol speelt, is het ook een goed boek om mee te beginnen als je meer over ayurveda wil leren. Het fijne van dit boek is dat het hele praktische tips geeft, waarmee je meteen aan de gang kan gaan. Zodat je er ook echt voordelen van gaat merken.

Groetjes Aimée
Merel
27 Jul 2017
Hoi Aimée, ik heb met veel plezier je blogs over Ayurveda gelezen. Heb je voor mij een tip voor een goed basisboek hierover? Dank je!
Groetjes Merel
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »