Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
12 Dec 2016 - Aimée Kuntz

Ayurvedische Gouden Melk

Gouden melk (ofewel golding milk) is een Ayurvedisch drankje op basis van kurkuma, dat de goudgele kleur aan dit heerlijke drankje vol specerijen geeft. Zelf wordt ik lekker rustig van gouden melk en drink ik dit drankje graag voor het slapen gaan. Maar je kan dit drankje ook gewoon overdag drinken, bijvoorbeeld in plaats van een kopje koffie.

 

Gouden Melk op basis van kurkuma

Kurkuma is ook wel bekend onder de naam geelwortel en wordt veel gebruikt in de Ayurvedische leer vanwege zijn antioxidanten, antibacteriële eigenschappen, lever reinigende werking en zijn positieve effect op huidziekten, bloedarmoede en chronische aandoeningen zoals artritis, ontstekingen en bloedsuikerproblemen. Verder stimuleert kurkuma het spijsverteringvuur (agni), waardoor het ook een goed drankje is om voor of na het eten te drinken.

 

Kurkuma wordt op zichzelf slecht opgenomen door je lichaam. Maar door het te combineren met een beetje zwarte peper en wat vet, verhoog je de opneembaarheid enorm. De ene soort (plantaardige) melk bevat wat meer vet dan de andere, maar je kan altijd een theelepeltje kokosolie toevoegen aan je ‘golden milk’ om te zorgen dat de kurkuma beter kan worden opgenomen.

 

Kurkuma is ook de specerij die in veel curries wordt gebruikt om haar gele kleur te geven. Aangezien kurkuma ook je huid (tijdelijk) geel kleurt, is het handig om latex handschoentjes aan te trekken als je verse kurkuma gaat verwerken. Zelf vind ik het gebruik van een knoflookpers voor de kurkuma handig. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat het je tanden geel kleurt. Kurkuma wordt zelfs vaak gebruikt om de tanden juist witter te maken. En ook is kurkuma heel goed voor je tandvlees. Maar vooral is dit een heerlijk drankje vol specerijen, wat extra lekker is op de koudere dagen om heerlijk op te warmen.

 

  

Biologische ingrediënten voor 2 koppen gouden melk

  • 500 ml van jouw favoriete melk.

bijvoorbeeld kokosmelk, amandelmelk*, of volle (rauwe) koemelk

* indien je amandelmelk gebruikt, voeg dan een halve theelepel kokosolie toe om de opneembaarheid van de kurkuma te vergroten

  • 2 cm verse geelwortel (of 2 theelepels kurkuma poeder)
  • 1 cm verse gember (of 1 theelepel gemberpoeder)
  • ½ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel vanille poeder
  • snufje zwarte peper
  • snufje kardemom
  • snufje nootmuskaat
  • 1 à 2 theelepels rauwe (manuka) honing naar smaak (optioneel)

 

 

Bereiding

  • Juice de verse geelwortel en gember, of rasp het fijn.
  • Mix alle ingrediënten, met uitzondering van de honing, door de melk.
  • Doe de melk met specerijen in een pannetje en verwarm de melk op middelhoog vuur (terwijl je blijft roeren), maar laat het niet koken.
  • Schenk de warme drank over een zeefje in jouw favoriete kop en voeg naar smaak een beetje rauwe (manuka) honing toe.
  • Ga lekker zitten en geniet!

  

Enjoy your Habits© today!

  

Aimée Kuntz

 

 

Golden milk recept yoga levenstijl

Reacties
Ga het zsm proberen...
Alexandra - 17 Dec 2016 - 20:40
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »