• Lorem ipsum

Ayurvedische herfst ontbijt: pompoen havermout

19 Oct 2020
door Aimée Kuntz

In de herfst hebben we vaak van nature al meer zin in gerechten met pompoen en verwarmende specerijen. Ingrediënten die dan ook goed bij het Ayurvedische vata seizoen, de herfst, passen. We willen namelijk dan de koude en winderige eigenschappen van de herfst compenseren met warmte, rust en regelmaat. 

Naast de pompoen en de specerijen passen ook de havermout en cashewnoten goed bij dit seizoen. Dit ontbijt recept is dus perfect voor de herfst. 

Het enige ingrediënt in dit recept dat wat minder in de herfst-keuken past is misschien de kokosrasp. Dat ik het zelf lekker vind om dit er toch een beetje doorheen te doen, kan komen door mijn persoonlijke constitutie waarin pitta duidelijk aanwezig is. Dus de kokosrasp kan je ook gerust weglaten. Vertrouw op wat jouw eigen smaak aangeeft. 

En of het nou met of zonder de kokosrasp is, het receptje is als geheel sowieso heerlijk voor de herfstige vata maanden.

Dit recept vraagt overigens wel om wat voorbereiding de avond van te voren. De volgende ochtend is het echter wel in een handomdraai klaar.

 

Ingrediënten (2 porties)

  • 200 gram pompoenpuree
  • 100 gram havermout
  • 50 gram ongebrande cashewnoten
  • 250 ml havermelk
  • 1 banaan (of een paar dadels)
  • 2 theelepels speculaaskruiden of chai kruiden
  • 2 theelepels Ceylon Kaneel
  • snufje himalaya zout
  • Optioneel: 2 eetlepels gedroogde kokosrasp

 

Optionele toppings zoals pompoenpitten, kaneel, kokosrasp of gedroogde vijgen

 

Benodigdheden

  • Staafmixer, blender of keukenmachine

 

Bereiding

Pompoen havermout

De avond van te voren

  • Maak de pompoenpuree (zie instructies onderaan)*
  • Week de havermout in de havermelk
  • Week de cashewnoten in water (eventueel met een klein beetje zout)

 

Als je zin in je ontbijt hebt

  • Meng alle ingrediënten met de staafmixer, blender of keukenmachine
  • Optioneel: warm het nog even op in een pannetje. (Ayurvedische inzichten raden warme ontbijtjes aan omdat het makkelijker verteerbaar is).
  • Verdeel jouw havermout ontbijtje over twee kommen en versier ze eventueel met jouw favoriete toppings.

 

Pompoenpuree*

Pompoenpuree is makkelijker te maken dan je wellicht denkt. Wel vraagt het wat tijd, dus handig om van te voren rekening mee te houden. Ik vind zelf het schillen van een nog niet bereide pompoen een drama, maar heb daar wat op gevonden. Namelijk de pompoen pas te schillen nadat het in de oven is geweest.

  • Verwarm de oven voor op 150ºC
  • Was de pompoen, snij deze doormidden, leg deze op de platte kant en snij er inkepingen in
  • Vet de platte kanten in met een klein beetje kokosolie
  • Doe de pompoen in een ovenschaal met een heel klein laagje water
  • Bak de pompoen gaar in de oven in 45 à 60 minuten
  • Haal de pompoen uit de oven en laat afkoelen
  • Lepel de pompoenpitten eruit (deze kan je ook eten!)
  • Schil de afgekoelde pompoen en snij het in stukjes
  • Pureer de benodigde hoeveelheid pompoen met de staafmixer, blender of keukenmachine

 

Wat te doen met de rest van de pompoen?

  • Je kan de pompoenpuree maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer schijnt natuurlijk ook te kunnen. Of gebruik het in een ander gerecht (vegan pompoenbrood, curry, pompoen koekjes, pompoensoep, etc.)
  • De pompoenpitten zijn ook heerlijk en gezond. Ik week ze zelf eerst een nachtje in water met een klein beetje zout. 

 

Enjoy your habits today with love and light.

Namasté,

Aimée Kuntz

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEFen mis nooit meer één van onze yoga blogs.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »