• Lorem ipsum

Ayurvedische verkoelende watermeloen smoothie (perfect voor het zomerse pitta seizoen)

14 Jul 2016
door Aimée Kuntz

De zomer is begonnen en dat betekent dat het Ayurvedisch pitta seizoen is gestart. Eigenschappen van Pitta zijn onder meer: heet, scherp, zuur en licht. Hoewel het weer nog niet alle dagen even zomers aanvoelt, merkte ik een paar weken geleden op dat mijn lichaam het moeilijk had om af te koelen. Ik besloot daarom mijn lichaam een handje te helpen met wat tips uit het Ayurvedisch gezondheidssysteem. In deze blog lees je daar meer over. Ook vind je hier het recept van een heerlijk verkoelende watermeloen smoothie.

 

Voeding & mind-body connectie

Zoals is te lezen in mijn blog over food cravings, gebruik ik de signalen die mijn lichaam aangeeft om mijn voeding af te stemmen op mijn individuele ayurvedische constitutie, lichaamsbeweging, verschillende levensfases, seizoenen en andere tijdelijke invloeden.

 

Zo kan je me bijvoorbeeld altijd blij maken met zoet fruit, wat goed past bij mijn dominante ayurvedische pitta dosha. Of met avocado (rijk aan vitamines, mineralen en gezonde vetten) na een lange en intensieve yoga sessie. En alles waar veel cacao in zit als mijn magnesium niveau aan de lage kant is. Ook vind ik een salade als lunch heerlijk in de zomer, terwijl ik daar in de winter helemaal geen behoefte aan heb.

  

 

Pitta in balans brengen

Een aantal weken geleden merkte ik dat mijn lichaam het moeilijk kreeg om af te koelen. Ook al had ik geen koorts, leek het alsof de thermosmeter me voor de gek hield (om nog maar niet te spreken over mijn oneindige cravings voor kokoswater). Om te checken hoe ik mijn lichaam kon ondersteunen, vroeg ik Ayurvedisch voedingswaarde therapeut Jane Thompson van Level Consultancy om advies. Ze adviseerde me om meer watermeloen, avocado, munt, courgette, komkommer, venkel, quinoa, zoet fruit, kokosnoot (inclusief kokosnootwater, kokosmelk & kokosolie), dadels en peterselie te eten. Daarentegen kon ik beter tomaten, aubergine, ui en hete kruiden vermijden. Als je meer wil weten over welke voeding goed past binnen een pitta kalmerend voedingsadvies, kan je een uitgebreide tabel vinden op de website van Amrita Veda.

  

Behalve via je voeding, kan je de pitta dosha ook meer in balans brengen via de huid. Zoals door je huid lekker in te smeren met kokosnoot olie. Misschien dat daarom het reinigen van mijn gezicht met kokosolie momenteel zo goed aanvoelt.

 

Behalve bovenstaande richtlijn te volgen, heb ik koffie en chocolade meer laten staan. En in plaats van bijvoorbeeld warme kruidenthee, heb ik meer behoefte aan water (uit mijn Flaska fles), kokoswater en veel watermeloen smoothies.

 

Met een positief resultaat gebruik ik inmiddels een maand het pitta verlagende voedingsadvies. Positief zowel wat betreft het effect als hoe makkelijk het me af ging. Zo heb ik bijvoorbeeld afgelopen weken geen behoefte gehad aan tomaten, terwijl ik die normaal gesproken heerlijk vind. En een verkoelende watermeloen smoothie met komkommer en munt is momenteel een geweldige traktatie voor mezelf. Wist je trouwens dat watermeloen het complete essentiële aminozuren profiel bevat en super rijk is aan vitaminen, mineralen, water en vezels? Hieronder vind je mijn recept voor deze pitta kalmerende smoothie.

   

 

Recept watermeloen smoothie

Voor ongeveer 0,8 liter smoothie mix je de volgende ingrediënten in de blender tot een heerlijke verkoelende smoothie:

  • ¼ watermeloen (of een halve baby watermeloen)
  • ⅓ komkommer
  • Blaadjes van een paar takjes verse munt
   

Enjoy your Habits© today!  

Aimée Kuntz

 

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »