• Lorem ipsum

Bharadvajasana twist: tutorial inclusief mogelijke aanpassingen

24 Mei 2023
door Aimée Kuntz

Hoe doe je bharadvajasana twist?

Nou, dat hangt er vanaf. Er is natuurlijk een basis om deze gedraaide yogahouding te doen. Maar er zijn ook een aantal modificaties mogelijk. Bijvoorbeeld als je last van je knie hebt, of als je heupen nog niet zo open zijn.

In deze blog leg ik je het stapsgewijs uit. Of bekijk de video om de verschillende mogelijkheden te zien. Zodat jij weet hoe je deze yogahouding kan doen, op een manier die goed is voor jouw lichaam.

Er is nooit maar één manier om een yogahouding te doen. Ook is er geen één variant die perfect is, of voor iedereen werkt. Het gaat erom dat de yogahouding jou helpt. Wel zijn de aanpassingen die je kan maken heel simpel. In ieder geval, zodra je weet wat ze zijn. En na het lezen van deze blog ben jij ook bekend met deze aanpassingen.

 

Stapsgewijs bharadvajasana twist

  • Vanuit een zittende houding met twee benen vooruit (dandasana), breng je het gewicht meer op je linkerbil. Breng je rechterbeen in Virasana (halve held houding). Rechtervoet wijst naar achteren, geen ruimte tussen rechterhiel en rechterheup.

Mogelijke modificatie: Mocht je knie gevoelig voelen, of als je nog niet de ruimte hebt om in Half Virasana te zitten, kan je ook op een yoga blok zitten.

  • Buig je linkerknie, breng je voet helemaal naar je heup met de gebogen knie rechtop wijzend. Laat je knie naar links open vallen naar de vloer en breng je linkerbeen in half lotuspositie.

Mogelijke modificatie: Mocht je knie gevoelig voelen, kies dan een Janu Sirsasana positie van je linkerbeen in plaats van de half lotus. Plaats hiervoor je linkervoetzool tegen de binnenkant van je rechter dijbeen, voet actief, tenen van je rechterbeen vandaan. Het actief houden van je voet activeert de spieren in je been, wat helpt om je knie beter te ondersteunen. Ook kan je nog een yogablok, deken of kussen onder je linkerknie brengen, zodat deze ondersteund is (waardoor er minder druk op het gewricht is) in een positie die verder van de grond vandaan is.

  • Breng je linkerarm achter je rug. Indien je been in half lotus is, pak dan je linkervoet. Anders laat je gewoon je hand waar deze uitkomt bij het achter je rug brengen van je arm.
  • Rechterhand op je linkerknie. En als je meer ruimte hebt, breng je de hand onder je knie met je pols naar buiten wijzend. Duw je handpalm in de vloer. Hiervoor kom je dus met je bovenlichaam ook wat meer naar voren.
  • Als je nog meer flexibiliteit hebt, kan je jouw knieën dichter bij elkaar brengen.
  • Maak een lichte achteroverbuiging bij je heiligbeen, borst omhoog, reik vanuit de top van je hoofd omhoog en draai naar links.
  • Achteroverbuiging bij je linker schouder en linker schouderblad naar beneden.
  • Kijk naar links en focus je ogen op één punt.
  • Adem rustig en diep door je neus, in je hele ribbenkast. Blijf hier voor 5 diepe rustige ademhalingen.
  • Om uit de houding te komen; adem in en kom terug naar het midden. Benen één voor één uit de houding en switch naar de andere kant om beide kanten gelijk te oefenen.

 

Luister naar je lichaam, zodat je het meest voordeel uit de houding haalt

De beste manier om erachter te komen welke variant goed voor jou is, dus met of zonder blokken en misschien een janu sirsanana positie in plaats van de half lotus, is om de houding stap voor stap uit te proberen. Luister goed naar je lichaam om de aanpassingen te maken die goed voor jou voelen.

 

Laat je me in de reacties even weten hoe de varianten voor jou werken?

En ik ben ook heel benieuwd naar over welke yogahouding jij nog meer een tutorial wil zien; dus laat me dat ook even weten in een reactie. Natuurlijk vind ik het ook heel leuk als je je abonneert op mijn YouTube kanaal @yogahabits.

 

Outfit

Op de foto en in de video draag ik de Yoga Democracy Pretty in Pink legging van gerecycled plastic. Onder de Onzie top draag ik de Onzie Sacred Bra in White. En ik gebruik een duurzame yoga mat van Moonchild voor de perfecte grip.

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs (en ontvang een gratis e-boek vol yoga lifestyle tips voor meer energie en korting op jouw eerste bestelling in de webshop).

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »