• Lorem ipsum

Door welke bril kijk jij?

1 Sep 2017
door Amber Hanning

Heb jij wel eens ervaren dat de wereld er mooier uit ziet na een yogales? In deze yoga blog lees je hoe je het onderliggende principe ook bewust kan gebruiken.

 

Door welke bril kijk jij?

“We zien de dingen volgens onze angst, volgens onze verlangens, we zien wat we verwachten te zien. We zien eigenlijk alleen ons onbewuste op de wereld geprojecteerd.”  A.H. Almaas.

 

Ook wel: onze binnenwereld bepaalt hoe we de buitenwereld zien.

 

Een makkelijk voorbeeld is de roze bril bij verliefdheid. Wanneer je verliefd bent, voel jij jezelf fantastisch. Het maakt zelfs dat je minder leuke trekjes van je partner niet of nauwelijks opmerkt. Hoe je jezelf voelt op dat moment, doet de wereld om je heen veranderen.

  

Ik kan me nog goed herinneren dat ik een aantal jaar geleden naar een retraite/zelfreflectieweekend ging. Reflectie gaat om onderzoek bij jezelf en je eigen handelen en reacties op situaties. Tijdens één van de oefeningen kregen we in de groep een kaart te zien met daarop een afbeelding. Hierbij moesten we allemaal afzonderlijk opschrijven wat we op de kaart zagen. Welk gevoel het opriep en wat voor betekenis het had van elk van ons. 1 kaart, 10 verschillende antwoorden, waarnemingen en gevoelens. Na aanleiding van wat we hadden opgeschreven vroeg de begeleidster bij elk van ons, hier dieper op door. Uiteindelijk bleek dat we allemaal dingen hadden opgeschreven, die relateerden aan wat er speelden in ons eigen leven.

 

Zo weet ik nog dat ik angst zag in de persoon op de afbeelding. Uiteindelijk werd ik mij bewust dat ik zelf op dat moment best angstig was voor nieuwe dingen. Bang om stappen te zetten, bang om het verkeerde te doen. Zonder mij dit te beseffen, projecteerde ik dat op wat ik zag op die kaart.

 

Bij dezelfde kaart had de persoon naast mij opgeschreven dat ze het idee had dat de ene persoon iets van de ander wilde. Het leek alsof er iets werd opgedrongen. Na gesprek met de begeleidster bleek dit een item te zijn dat speelde in haar eigen leven. Het gevoel dat ze onder druk stond door mensen uit haar omgeving.

 

En zo had werkelijk iedereen, een totaal andere beleving bij één dezelfde kaart. Hiermee viel bij mij een kwartje. Hoe werkelijk en waar is hetgeen wat we (denken) te zien in de buitenwereld? Of is onze beleving gekleurd door hoe we ons zelf voelen en wat er afspeelt binnen in ons zelf? Een aparte waarneming vond ik het wel, ik had er nog nooit op die manier over nagedacht. Eenmaal hierdoor getriggerd, kun je niet meer terug naar je oude manier van denken en dacht ik hier steeds meer over na.

 

Een aantal jaren verder ben ik overtuigd van het gegeven dat onze binnenwereld ons leven kleurt. We kunnen zelf bepalen en beïnvloeden hoe we de wereld zien en beleven.

 

Periodes dat ik minder lekker in mijn vel zat, meer last had van negatieve gedachten, was ik tegelijkertijd meer gespitst op negatieve dingen om mij heen. Alsof ik door mijn eigen negatieve bril naar buiten keek. Ik merk dat ik nu door een andere bril kijk. Al gebeuren er ook echt nog wel ‘minder leuke’ dingen. Toch kijk ik er anders naar, of ga ik er anders mee om. Ik zie veel meer het positieve, in situaties waar ik vroeger eerder het negatieve zou zien.

 

Zoals met alles was dit ook een kwestie van tijd en oefenen, maar is het wel belangrijk eerst bewust te worden van door welke bril jij kijkt. Op dat moment kun je ook een andere bril op gaan zetten en merk je dat de oude je op een gegeven moment niet meer past.

 

In stilte en rust word je je het meeste bewust van patronen die zich in jou afspelen. Maar ook tijdens yoga bijvoorbeeld. Tijdens de beoefening op je mat kun je behoorlijk met jezelf geconfronteerd worden. En een mooie spiegel zijn de mensen om je heen. Onbewust trekken we “gelijken” aan. Heb jij veel mensen om je heen die gefocust zijn op het negatieve? Zonder jezelf te bekritiseren, kan het iets vertellen over de manier waarop jezelf in het leven staat. Geef je zelf de tijd en zie het als een uitdaging. Het blijft leuk om zo te onderzoeken bij jezelf en zo nu en dan eens te wisselen van bril! Al is het maar om te ervaren hoe die staat en hoe je erdoor ziet! ;-)

 

Enjoy your YogaHabits© today!

Amber Hanning
 
  

  

Niets meer missen van YogaHabits, habits worth creating?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
Mis nooit meer één van onze blogs en SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
    
    

Over Amber Hanning

Amber weet uit eigen ervaring hoe healthy lifestyle keuzes een groot effect kunnen hebben op hoe energiek je je de hele dag voelt. Het effect van de tools die ze daarbij heeft gevonden is zelfs zo groot, dat ze deze is begonnen te delen. Om anderen te inspireren om uitdagingen op te zoeken en aan te gaan, om zo fysiek en mentaal te kunnen groeien. Bewustzijn van jouw unieke lichaam & geest en het respecteren van eigen grenzen, staan hierin voorop. Met haar Yoga & Bodybalance lessen, maar ook d.m.v. workshops, life coaching en blogs, wil ze anderen successen laten ervaren, automatische patronen doorbreken, met een nuchtere en enthousiaste aanpak.
 
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Amber? Volg haar op Facebook of Instagram. Of neem een kijkje op www.amberhanning.nl.

 

Foto credits

Foto (van Amber Hanning) gemaakt door Cristian Geelen.

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »