• Lorem ipsum

Een ontspannen gezicht om meer uit jouw yoga practice te halen - Face your yoga benefits

25 Dec 2015
door Aimée Kuntz

Wil jij meer halen uit de tijd die jij op je yogamat doorbrengt? Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je meer moet doen. Het kan ook een aanpassing zijn in hoe je oefent. Wat voor mijzelf een ‘game changer’ is geweest, is het leren ontspannen van mijn gezicht tijdens de yogales. Hiermee kalmeer je jouw zenuwstelsel, waardoor jouw les comfortabeler aanvoelt, vergroot je jouw bewustzijn over wat er gebeurt tijdens het oefenen van yogahoudingen en wordt het makkelijker om nieuwe dingen aan te leren.

 

Juist tijdens die 'zware' yogalessen

De aanleiding voor mijzelf om mijn gezicht te leren ontspannen tijdens yoga was een oude knie blessure die (een tijd geleden) opspeelde. Terugvallend op oude gewoontes was ik in eerste instantie met gepriemde ogen op zoek naar nog meer details, die ik allemaal tegelijkertijd wilde kunnen toepassen. Voornamelijk vanuit de angst om maar niet iets fout te doen. En toch gaf mijn knie regelmatig via een pijnsignaal aan dat ik kennelijk essentiële stappen had overgeslagen…

 

Dit ging door totdat ik verwachting losliet om de blessure op dat moment te kunnen oplossen. Hierdoor stond ik mentaal gezien gelijk al meer ontspannen in de les. Het bleek ook een grote impact te hebben op het genezen van mijn blessure.

  

 

Een glimlach doet wonderen

De bewustwording dat mijn yoga practice ook lichamelijk beter aanvoelde zodra ik mentaal meer relaxt was, herinnerde me eraan dat een ontspannen gezicht essentieel is in yoga om meer voordelen uit de houdingen te halen.

 

Als je jouw kaak, keel, tong, ogen en voorhoofd kunt ontspannen, kan ook het brein ontspannen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om te voelen wat er in je lichaam gebeurd en vanuit daar stap-voor-stap te werken, in plaats vanuit wat je zou ‘willen’ doen en je daarin te forceren (of juist de houding uit de weg te gaan).

 

Zelf heb ik ervaren dat ik op deze manier ook automatisch goed en rustig blijf ademhalen. Probeer maar eens te stoppen met ademhalen, maar je gezicht wel ontspannen te houden. En dat het liefst terwijl je aan een uitdagende yogahouding werkt. Door goed te blijven ademhalen, kalmeer je bovendien het zenuwstelsel en ga je een fight-or-flight reactie tegen. Een ontspannen gezicht kan daarom ook bijdragen om je comfortabeler te voelen in intense omstandigheden.

 

In het begin kan het moeilijk zijn om te voelen of al die punten in je gezicht (kaak, keel, tong, ogen en voorhoofd) ontspannen zijn. Het kan dan helpen om een glimlach op je gezicht te houden, waar je deze punten automatisch mee ontspant.

 

Om maximale voordelen uit de yogahoudingen te halen, blijft  het belangrijk dat de techniek/vorm van jouw yogahouding hieraan ondersteuning geven.  Een ontspannen gezicht (door bijvoorbeeld een glimlach) is daarbij een ‘tool’ om de mind-body connectie te vergroten, zodat je zelf leert aanvoelen wat de yoga houdingen voor je doen, waar mogelijke verbeteringen liggen en vanuit de huidige mogelijkheden van jouw lichaam te werken. Stap voor stap. Ademhaling voor ademhaling.

  

 

Inwaartse focus met een actieve intentie

De yoga practice wordt overigens niet passiever door je gezicht ontspannen te houden. Integendeel, je zal hierdoor uiteindelijk juist meer kunnen doen. Het vergroten van de mind-body connectie middels een ontspannen gezicht (en voortdurend rustig te blijven ademhalen) helpt de inwaartse focus te vergroten. Hoe meer bewustwording je krijgt in de toegepaste techniek en hoe jouw lichaam daarop reageert, hoe makkelijker het wordt hierin verbeteringen toe te passen, waardoor je er meer therapeutische voordelen uit kunt halen.

  

 

4 yoga therapie Habits©

  • Gebruik een intentie in je yoga practice die is gericht op het behalen van voordelen uit de yogahoudingen.
  • Wordt bewust van wat er gebeurd als je deze intentie toch per ongelijk even loslaat. Voel je daarna bijvoorbeeld iets in je lichaam, of misschien juist op emotioneel vlak?
  • Focus met een ontspannen gezicht. Bijvoorbeeld door een glimlach op je gezicht te houden, zoals de glimlach van de Mona Lisa. Als je een spiegel ter beschikking hebt tijdens jouw yoga practice, gebruik deze dan ook om de ontspannenheid van je gezicht te checken (aangezien het soms in het begin moeilijk is om dit aan te voelen). Merk in ieder geval op dat:
      -  De kaak en keel blijven ontspannen. Als je mondhoeken een beetje omhoog komen zoals in een glimlach, is dit vaak eenvoudiger. Besteed extra aandacht aan het ontspannen van de kaak in vooroverbuigingen.
      -  Het gebied tussen de wenkbrauwen en je voorhoofd vertoont geen rimpels. Ook als je focust op één punt, kan de blik van je ogen zacht blijven. Zoals wat gebeurd als je (glim)lacht. Besteed extra aandacht aan het ontspannen van je voorhoofd in achteroverbuigingen.
  • Gebruik de ontspannenheid van je gezicht om actief  bewust te worden van wat er gebeurt in jouw lichaam en te blijven werken aan jouw yoga therapeutische intentie. Blijf nieuwsgierig. Het is een doorlopend proces van bewustwording, laag voor laag (zoals het pellen van een ui. 
    
  

Enjoy your YogaHabits© today!

Aimée Kuntz

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »