• Lorem ipsum

Energie, dharma & yoga gewoontes van Anastasia Shevchenko

8 Oct 2018
door Aimée Kuntz & Anastasia Shevchenko

Anastasia Shevchenko kreeg op haar 15e de diagnose stadium II scoliose. Lees in deze rubriek hoe dit haar yoga reis startte, wat haar dharma is en hoe dit ertoe heeft geleid dat ze nu yoga lerares en de oprichtster van de Berlin Yoga Conference is. Onderaan deze pagina, vind je bovendien ook nog eens een kortingscode voor dit inspirerende event.

 

Over Anastasia Shevchenko

Anastasia Shevchenko is de oprichtster en de managing director achter de Berlin Yoga Conference en is freelance yogaleraar. Ze is een voorstander van een authentieke yoga-ervaring voor zelfgenezing en zelftransformatie. Haar interesse ligt speciaal in het creëren van bruggen tussen yoga, filosofie, wetenschap, kunst en spiritualiteit. De nieuwste passie van Anastasia is om yogadocenten te leren hoe ze zichzelf het beste kunnen toepassen in deze branche.

 

 

Hoe heeft jouw yoga practice jouw blik op ‘energie’ veranderd?

Mijn persoonlijke yoga-reis begon met yoga als therapie. De volgende kleine anekdote reflecteert goed op het onderwerp "energie". Toen ik 15 was en werd gediagnosticeerd met stadium II scoliose, was het medische vonnis die dag dat ik te oud was om nog iets te doen aan mijn misvormde botten. Mijn vader suggereerde om te beginnen met yoga om de pijn te hanteren. Ondertussen -binnen een paar jaar- heeft de beoefening van yoga me geholpen mijn ruggengraat VOLLEDIG te genezen.

 

Later, met mijn autodidactische Kwantummechanica studie, begon ik te beseffen dat alles in deze gemanifesteerde werkelijkheid, die zo hard en solide lijkt, in essentie energie is. Werkend met de fysieke en ogenschijnlijk "harde" substantie zoals bot, het te “verhitten” gedurende een lange periode, dat je het dan kan vormgeven net zoals een goudsmid goud vormt.

 

Alles wat nodig was, was toewijding, doorzettingsvermogen en dagelijkse oefening. Kwantummechanica en yoga zijn eigenlijk zusterdisciplines: beiden leren ze je dat de kern van manifestatie de geest is, die op creatieve wijze subjectieve realiteiten vormt door manipulatie van energie.

 

 

Wat betekent het woord 'dharma' voor jou? En wat is jouw dharma (conform jouw inzicht hierover op dit moment)?

Voor mij is dharma "zoals de situatie is": het gaat over acceptatie van het pad en hieraan vasthouden, je best doen in jouw omstandigheden, zelfs wanneer je angsten of twijfels hebt. Ik zeg niet dat je onrecht of lijden moet accepteren, maar je kunt zeker proberen het op je eigen manier te verlichten. Dharma is de manier waarop je dat precies doet, hoe je de uitdagingen van het bestaan aanpakt.

 

 

Uit welke elementen bestaat jouw yoga practice? En als dat meer omvat dan de beoefening van yogahoudingen, kan je hier meer over vertellen?

Mijn yoga beoefening bestaat uit alle 8 ledematen van Ashtanga Yoga zoals beschreven door Patanjali. Voor mij is asana slechts een van de tools in de "gereedschapskist". En de gehechtheid aan de tool, het continue polijsten en perfectie ervan, is waarschijnlijk de grootste uitdaging op het yogapad.

 

 

Om jaar in jaar uit dagelijks yoga te blijven beoefenen vraagt om tapas (discipline). Wat heeft jou geholpen om deze gewoonte op te bouwen?

Tot de geboorte van mijn tweede kind, heb ik meer dan 8 jaar Ashtanga-yoga beoefend. Deze specifieke methode is zeer krachtig en veeleisend en schept de voorwaarden voor zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Deze methode houdt het paard een wortel voor en zorgt dat je blijft oefenen.  Maar op een gegeven moment moet je wakker worden en beseffen dat het niet om de wortel gaat, maar om de reis die je in het proces hebt gemaakt.

 

 

Zou jij iets willen vertellen over een uitdaging die jij bent tegengekomen (in het leven van jouw dharma)?

Zoals het ervaren van weerstand of het nog niet maken van de impact die je graag zou willen maken. En wat heb je gedaan of veranderd om door deze fase heen te komen?

Ik zou zeggen dat op dit moment mijn grootste uitdaging is om mijn hartproject te laten groeien - Berlin Yoga Conference, gepland op 24 - 26 mei 2019. Ik probeer mensen er enthousiast over te maken, ook al zijn er tegenwoordig al zoveel yoga events en festivals en ik ook twee kinderen heb en een echtgenoot met freelance werk die ook mijn hulp nodig heeft bij zijn projecten.

 

Wanneer dingen moeilijk worden, herinner ik mezelf eraan dat alles wat moet worden gedaan - zal worden gedaan en wat er moet gebeuren - zal gebeuren. Het is mijn taak om te proberen, hard te werken, contact te maken met mensen en de rest is aan het universum. De positieve signalen zijn er al, goede mensen komen mijn kant op en connecties worden gemaakt. Resonerend op dezelfde frequentie. Dit is zo mooi. Een ander geschenk dat je via een uitdaging krijgt, is het geschenk om te leren - je leert altijd en het is een waar genoegen om te groeien in je bewustzijn en begrip.

 

 

Welk inzicht heeft veel impact gemaakt op jouw yoga practice? Bijvoorbeeld iets uit de yoga filosofie of een cue van een leraar.

Ik heb talloze boeken gelezen over yoga, spiritualiteit, filosofie, psychologie, neurowetenschap, kwantummechanica, mystiek, kunst, sociologie en heel veel goede fictie, vooral de klassiekers. Ik heb met veel geweldige leraren gestudeerd, voornamelijk in een yogafestival- en yogastudio-format. Mijn meest waardevolle besef was dat de meest waardevolle 'a-ha'-momenten voortkomen uit je persoonlijke ervaringen. Je kunt geen begrip van anderen leren; je kunt alleen maar geïnspireerd raken en worden blootgesteld aan nieuwe ideeën en nieuwe richtingen voor je persoonlijke groei en zelfrealisatie, die resulteren in echt begrip.

 

 

Welk (yoga) boek kan je aanbevelen?

Aangezien ik zoveel heb gelezen, ben ik geneigd het belang van bepaalde boeken te vergeten, maar in ieder geval geloof ik niet dat er zoiets bestaat als "het boek" voor iedereen. Als een boek zo'n claim maakt, is het voor iedereen, maar uiteindelijk voor niemand.

 

Ik denk dat m.b.t. boeken, het aan de ene kant belangrijk is om voortdurend te leren in het gebied waarmee je het meest vertrouwd bent en natuurlijk voelt, het gebied van passie en je echte roeping. Maar aan de andere kant, is het belangrijk om ook altijd andere disciplines te bestuderen, om echt coole nieuwe ideeën en creatieve verbindingen te maken. Dat creëert intertekstualiteit en diepgang: door het onderwerp vanuit veel verschillende invalshoeken te benaderen.

 

 

Hoe kunnen we jou ondersteunen in jouw dharma? En hoe komen we in contact met jou (website, social media etc.)?

Ik zou super blij zijn als je hoorde over mijn project, Berlin Yoga Conference, en als je de impuls voelt om er op de één of andere manier deel van uit te maken: door het woord te verspreiden en met anderen te delen, of door je hulp aan te bieden met specifieke taken, of gewoon door een kaartje te kopen en in mei naar Berlijn te komen om deel uit te maken van de eerste editie.

 

Je ontvangt nu zelfs 10% korting op je kaartjes voor de Berlin Yoga Conference door gebruik te maken van de kortingscode "yoga-habits". Check de video hieronder om alvast een impressie te krijgen van dit inspirerende event.

http://berlinyogaconference.org/

https://www.instagram.com/berlinyogaconference/

https://www.facebook.com/beryogaconference/

Voel je welkom om me te e-mailen en persoonlijk contact te maken: [email protected]

 

Foto credit: Alessandro Sigismondi. En check de hele video hier:

 

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »