• Lorem ipsum

Energie, dharma & yoga gewoontes van Myrna van Kemenade

29 Nov 2018
door Aimée Kuntz & Myrna van Kemenade

Het is inmiddels al bijna 10 jaar geleden dat ik voor het eerst de online yogalessen van Myrna van Kemenade volgde. Ik ben dan ook dankbaar het verhaal van deze bijzondere vrouw over energie, dharma en yoga te mogen delen. Lees in deze rubriek o.a. over hoe intuïtie een belangrijke rol in haar leven speelt en waarom ze in de loop der tijd door verschillende yogastijlen werd aangetrokken.

 

Over Myrna van KemenadeMyrna van Kemenade

Myrna is de oprichtster & eigenaresse van yogastudio Yogadreams in Zaandam, waar je behalve heel veel yogalessen ook veel workshops en yoga opleidingen kan volgen. Ze geeft inmiddels al meer dan 15 jaar yogalessen zoals Mindful yoga & meditatie, Ashtanga vinyasa en Stress-relief. Daarnaast is Myrna ook gecertificeerd Life-Coach. Maar vooral is ze ook de trotse moeder van dochter Amy, die een grote inspiratiebron in haar leven is.

 

“Yoga voor mij is zoveel meer dan alleen maar de houdingen. Ik wil je graag aanmoedigen om yoga te integreren in je dagelijks leven om zo jouw doel in het leven te vinden en het leven te vieren!”

 

 

Hoe heeft jouw yoga practice jouw blik op ‘energie’ veranderd?

Mijn yoga practice heeft me nog duidelijker gemaakt dat mijn leven (en dus wat ik beslis) alles te maken heeft met energie! Als kind al handelde ik vanuit intuïtie, zoals voor welke beslissingen ik maakte en welke woorden ik gebruikte. Ik ben er zo dankbaar voor dat dit mijn eerste natuur is waar ik altijd op kan vertrouwen.

 

Vroeger dacht ik dat iedereen leefde zoals ik en snapte ik mensen niet die aan het ‘zeuren’ waren of ‘zo moeilijk’ deden. Net zoals dat ik mensen met een depressie niet begreep. Ik wilde ze alleen maar een schop onder hun …. geven. ;-)

 

Door yoga ben ik mensen en hun achtergrond beter gaan begrijpen. Everybody has a story! Alles is energie en dus ook de energie waarin je geboren bent. Was het veilig? Was je welkom? Mocht je zijn wie je wilde zijn? Enzovoort. Al dat bepaalt hoe je handelt en je leven indeelt.

 

Energie nam ik aan als iets vanzelfsprekends en dacht er niet over na. Nu zet ik het heel bewust in door middel van intenties. Elke ochtend leg ik mijn handen op mijn buik en plaats ik de intentie van de dag. Bijvoorbeeld liefde, rust of kracht; net wat ik die dag nodig heb. Ik gebruik altijd het eerste wat in me opkomt: dat heb ik blijkbaar dan nodig. Dat is de energie die ik van binnen voel, uitstraal en weer ontvang. Dit is de wet van aantrekkingskracht en werkt echt! Voor mij een natuurlijk iets wat ik anderen ook weer leer om toe te passen in hun leven, waardoor ze meer in de flow van het leven komen en meer hun gevoel kunnen volgen.

 

 

Wat betekent het woord dharma voor jou? En wat is jouw dharma (conform jouw inzicht hierover op dit moment)?

Dharma betekent voor mij het doel in het leven of waarom ik hier op aarde ben. Klinkt altijd meteen zo zwaar, maar dat voel ik echt zo. Ik denk dat iedereen iets moois te bieden heeft aan de wereld. Dit kan op kleine of grote schaal zijn, zoals iets doen voor je buren of bijdragen aan wereldvrede. Beide is even waardevol.

 

Op dit moment (ik denk dat elk leven in fases gaat) is mijn Dharma het doorgeven van hoe je innerlijke rust en groei bewerkstelligt in je leven. Door middel van yoga, meditatie, inzichten, coaching, mooie gesprekken en ontmoetingen. Alles werkt mee in je leven als je er de juiste focus op legt. “Where attention goes, energy flows.” Ik vind het heerlijk om mensen nieuwe inzichten te geven waardoor ze lekkerder in hun vel zitten en zich steeds minder laten belemmeren om hun dromen waar te maken. That makes me happy! Uiteindelijk is het zo dat wat je een ander wil geven of leren ook hetgeen is dat je zelf moet leren of geven… :-)

 

   

Uit welke elementen bestaat jouw yoga practice? En als dat meer omvat dan de beoefening van yogahoudingen, kan je hier meer over vertellen?

Mijn yoga practice is nogal veranderd over de jaren. Ik ben er zo’n 18 jaar geleden mee begonnen en toen was het echt een uur of anderhalf de ashtanga serie op de mat. Alle andere vormen van yoga vond ik saai en sloom, haha! Ook wel logisch; ik was professioneel danseres. Dansen was mijn eerste passie (sinds mijn 4e) en movement is my middle name. ;-)

 

Ik had eerder yoga gedaan maar dat vond ik echt super suf en het gaf me een 'Jomanda' gevoel. Het paste niet bij me. Toen ik tussen twee musicals in 6 weken vrij was -ik werkte bij Joop van den Ende als danseres/zangeres-, ben ik naar Thailand gegaan. Daar ontdekte ik de Ashtanga yoga en die paste perfect bij me. Dit vond ik niet saai, maar juist super fijn en complementair aan mijn danscarrière! Ik dacht zelfs “waarom weten alle dansers hier niet van af?! Dit is super goed om je lichaam te onderhouden, hier naar te leren luisteren en niet over je grenzen heen te gaan.” Want dat doe je nog wel eens in dansen omdat het daar om de vorm gaat, waarbij je je lichaam op een manier pusht die niet past bij wat het van nature wil doen.

 

Om een lang verhaal kort te maken, na een intense ashtanga practice luisterde ik steeds beter naar mijn lichaam. Ik werd echter ouder (ik ben nu 46 jaar) en mijn lichaam schreeuwde om een zachtere benadering. Yin was me eerst nog een stap te ver (en ja, ook nog saai), dus ben ik mijn eigen stijl gaan ontwikkelen genaamd ‘Stress Relief’. Veel mensen weten niet dat ik deze term heb gecreëerd, maar inmiddels geven veel mensen in deze stijl les en dat ervaar ik als een compliment. Ieder geeft dit weer op zijn eigen manier en dat is mooi, als het maar puur is.

 

Inmiddels bestaat mijn practice uit het zetten van een intentie, rollen over mijn therapy balls (zie ochtendritueel via Yogatv), wisselende losse rustige oefening op mijn hoogpolig tapijt (yep, niet op de yogamat) en korte meditaties tijdens de dag. Die meditaties kunnen van 1 minuut tot 20 minuten zijn, meestal 1 tot 3 minuten. Ik doe dus datgene wat ik die dag nodig heb en dat voelt heel fijn en natuurlijk. Zo geloof ik dat je in iedere fase van je leven ook een andere yogavorm nodig hebt. Ook geloof ik heel erg in afwisseling: yin en yang. Ik ben zelf een enorm yang type dus heb ik de yin nodig als tegenhanger. ;-)

 

 

Om jaar in jaar uit dagelijks yoga te blijven beoefenen vraagt om tapas (discipline). Wat heeft jou geholpen om deze gewoonte op te bouwen?

Ik geloof niet in discipline in de zin van dat je iets moet van jezelf. De discipline creëer je omdat je voelt dat je het nodig hebt of dat het werkt! Dan is het een hele andere discipline dan wanneer je jezelf iets oplegt omdat je hoofd zegt dat het goed voor je is. Dat werkt alleen op korte termijn. Net zoals dat ik niet in diëten geloof. Het gaat om de gezonde levensstijl waar je je lekker bij voelt, een levensstijl die werkt. En dat is discipline: niet omdat het moet maar omdat je het wilt! Ik zou voor iets anders kiezen als ik yoga zou ‘moeten’ doen, want als ik iets ‘moet’ gaan mijn haren al overeind staan, haha!

 

 

Zou jij iets willen vertellen over een uitdaging die jij bent tegengekomen (in het leven van jouw dharma ?

Zoals het ervaren van weerstand of het nog niet maken van de impact die je graag zou willen maken. En wat heb je gedaan of veranderd om door deze fase heen te komen?

Dit vind ik een hele mooie vraag omdat ik nu midden in die struggle zit! En net hiermee m’n eerste stapjes naar buiten aan het zetten ben. Laatst plaatste ik een Facebook bericht met een foto van een vlinder die in een cocon zit en er voorzichtig uitbreekt. Ik zit voor mijn gevoel al 3 jaar in een cocon en ‘mocht’ er nog niet uit.

 

Dit klinkt misschien raar als je ziet wat ik allemaal doe en neerzet met Yogadreams en daarbuiten. Maar van binnen borrelt het als een vulkaan die op uitbarsten staat! Heel frustrerend, want dan zeg ik tegen mezelf: “Myr, doe normaal, wees nou eens tevreden met je allemaal al doet!” Dus ik ben gaan onderzoeken waar dit nou vandaan komt. Is het bewijsdrang, ego of wil ik gewoon iets nieuws….? Misschien een combinatie van alle drie, dat sluit ik niet uit, maar nog belangrijker is waar ik achter kwam. Dat ‘dit’ echt iets authentieks is in mij wat er uit wil en wat ik wil, nee MOET, delen met de wereld.

 

En tja, dan komen er hele andere gevoelens boven drijven zoals: “Wie ben ik om dit uit te dragen?” Of: “Wie zit er op mij te wachten? Kan ik mensen wel echt helpen? Durf ik mezelf wel (weer) op dat podium te zetten? Maar dan dit keer echt als mezelf met al mijn kwetsbaarheden, hersenspinsels en gevoelens die ik wil delen.”

 

Oftewel onzekerheid komt boven drijven en weerhoudt me soms om de dingen echt te gaan doen. Maar ik ben op de goede weg en ik probeer stap voor stap uit die cocon te komen en wel gewoon te durven neerzetten waarvan ik het gevoel heb dat ik het mag doen en delen. Om op die manier nog meer mensen te helpen om innerlijke rust en groei te ontwikkelen. Soms voelt het als groeipijn maar oh wat geniet ik ook van dit proces! Je voelt dat je leeft en echt jezelf mag zijn. En ja, dat is super scary! Mijn mantra op dit moment is dan ook: “Face your fears and do it anyway!”

 

 

Welk inzicht heeft veel impact gemaakt op jouw yoga practice? Bijvoorbeeld iets uit de yoga filosofie of een cue van een leraar.

Eén van mijn eerste leraressen (Tonnie) zei: “Yoga is Liefde, Geduld en Discipline.” Dat is me altijd bijgebleven en gebruik ik ook vaak in mijn lessen. Liefde: wees zacht voor jezelf, we zijn onze grootste criticus. Geduld: yoga is geen quick fix, maar als je eenmaal op het yogapad zit heb je er je hele leven profijt van. Discipline: wel doen! Zoals ik eerder benoemde is het discipline vanuit willen (in plaats van uit moeten).

 

 

Welk (yoga) boek kan je aanbevelen?

Het yoga boek waar ik voor m'n fysieke practice het meeste aan heb gehad en nog steeds inkijk en gebruik is het  Ashtanga Werkboek van David Swenson. Hier staat de ashtanga heel helder stap voor stap beschreven, met alle opties erbij. Dus voor elk lichaamstype en niveau te volgen.

 

Veel mensen zullen de Bhagavad Gita noemen als boek wat ze veel heeft gebracht, maar gek genoeg hebben boeken zoals: Leven in Liefde van Deepak Chopra of Het intentie-experiment van Lynne Mc Taggert me dichterbij mijn zelfonderzoek van de ziel en energielichaam gebracht.

 

 

Hoe kunnen we jou ondersteunen in jouw dharma? En hoe komen we in contact met jou?

Jullie ondersteunen mij al door me een podium te geven via dit interview. :-)

Ik zou het super fijn vinden om steeds meer mensen te bereiken met hoe je innerlijke rust en groei kunt krijgen en je volle potentieel kunt benutten! Ik word ontzettend blij als ik steeds meer mensen zie die hun hart volgen en hun dromen uit laten komen!

 

Je kunt me volgen op Instagram en Facebook via Myrna van Kemenade en Yogadreamsnl. Op www.yogatv.nl zijn er meerdere video’s te volgen en kan je de cursus Yoga voor beginners vinden.

 

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is mijn doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR DE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »