Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Energie effectiever inzetten: #RelaxIntoAction in yogahoudingen

7 Feb 2018
door Aimée Kuntz

Hoe ontspannen die yogi’s er ook uit zien, weet je als je eenmaal yoga beoefent dat je niet in een balanshouding blijft staan als je al je spieren ontspant. In tegendeel, er komt behoorlijk wat gedetailleerde controle over je lichaam bij kijken. En toch… doorbraken in yogahoudingen komen juist vaak als je leert wat je juist meer kan ontspannen.

 

Slimmer werken in plaats van altijd maar harder werken

Natuurlijk is het aanspannen van bepaalde spieren erg belangrijk in yogahoudingen. Het is niet voor niets dat hier vaak veel aandacht voor is in de aanwijzingen van de yogaleraar. Het aanspannen van spieren zorgt voor het verplaatsen van de weerstand in je lichaam, van waaruit je weer op een andere plek in je lichaam ruimte kan maken. Zo helpt het bijvoorbeeld in veel yogahoudingen om je beenspieren aan te spannen om meer lengte en ruimte te creëren in je rug. Lees meer over het gebruiken van weerstand in DEZE yoga blog.  

 

Tegelijkertijd is een bepaalde mate van ontspanning zeer behulpzaam. Want ook ontspanning creëert ruimte. Alleen op een andere manier. De truc is dus precies daar aan te spannen dan wel te ontspannen waar dit het meest nuttig is.

 

Wat kan je ontspannen zonder dat je je fundering in de yogahouding kwijt raakt? Kan je je gezicht (zoals kaak, voorhoofd en keel) meer ontspannen om je zenuwstelsel meer te ontspannen? Kan je je nek meer ontspannen? Waar kan je de zwaartekracht voor je laten werken?

  

Ook door heel precies je bewegingen uit te voeren, voorkom je dat je energie ‘verspilt’. Slim werken in plaats van altijd maar harder werken. Wat kan je doen om jouw alignment/techniek preciezer toe te passen?  Door van binnenuit te gaan voelen hoe je gewrichten willen bewegen; in welke richting je minder weerstand tegenkomt zonder ergens anders te gaan compenseren.

 

 

Geven en ontvangen zijn één

Als je gericht blijft op het maximaliseren van therapeutische voordelen, wordt het ook vanzelf duidelijker waar de balans die dag is tussen de actie en de ontspanning in de yogahoudingen. Dit is waar geven en ontvangen één worden.

 

Waar je ook bent in je practice, is dit waar alles samen lijkt te komen. Ook al span je je in, voelt het ook ontspannen, voelt het gefundeerd en wordt je één met jouw versie van de yogahouding. Als één van onderstaande dingen niet meer het geval is in je yoga beoefening, geeft dat een indicatie dat je het #RelaxIntoAction principe onderweg bent kwijtgeraakt. In dat geval raad ik aan wat minder diep in de houding te gaan.

 

 

#RelaxIntoAction in jouw yoga houdingen met:

  • Een rustige ademhaling. Je hartslag mag wel omhoog gaan.
  • Een ontspannen gezicht: als je een glimlach houdt op je gezicht ontspan je jouw voorhoofd en kaak, waar belangrijke uiteindes zitten in de energielijnen. Ook het puntje van je tong tegen je tanden houden kan helpen.
  • Voel bewust wat er gebeurd in je lichaam; hoe alles samenwerkt en elkaar ondersteund.
  • In plaats van een bepaalde vorm te willen aannemen, kan je je beter richten op hoe je meer therapeutische voordelen uit de houding kan krijgen. Verdiep je in hoe de yogahouding jou kan ondersteunen. Bestudeer iedere stap die je neemt in de houding en hoe ieder onderdeel bij kan dragen aan de therapeutische voordelen. Laat de houding voor jou werken.
  • Beoefen de houding alsof je de houding bent. Dit hoeft niet de maximale expressie van de yogahouding te zijn. Ook een set-up kan je aannemen alsof je die houding set-up bent.

     

     

Wil je meer lezen over #RelaxIntoAction?

Wil je meer lezen over Relax Into Action? Over hoe je je energieker kan voelen? Dat kan! Ik heb hier namelijk een boek over geschreven. En op dit moment kan je het e-boek zelfs gratis krijgen door je in te schrijven voor de nieuwsbrief van YogaHabits. Je krijgt dan een e-boek met 40 pagina’s aan yoga lifestyle tip om volop energie te zijn.

 

Yoga Book Relax Into Action | Volop energie met een yoga lifestyle

   

Enjoy your Habits© today with love and light!

   

Aimée Kuntz

 

     

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.

 

Reacties
Sandy
28 Dec 2021
This piece of writing is genuinely a pleasant one it helps
new internet users, who are wishing for blogging.
Aimee Kuntz
16 Nov 2020
Hi,
It completely depends on the kind of website you use. In my case the blog possibility is built in the webshop software. But there are also a lot of solution available to make a website without needing coding like Wordpress or Wix. Good luck with setting up your blog.
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »