Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Gewoon ZIJN

4 Jun 2020
door Amber Hanning

Er is veel te vinden en te lezen over mindfulness. In het hier en nu zijn. Waar ik hier een paar jaar geleden mee begon, heeft het nu een andere betekenis in mijn leven. Een verschuiving van mentaal weten, naar meer voelen.

In het hier en nu leven, kun je oefenen. Net als autorijden. Je kunt cursussen volgen over mindfulness, je kunt erover lezen, je kunt mediteren.. Maar toch kreeg écht ZIJN, voor mij een hele andere betekenis toen ik het op een andere manier ging ervaren. 

Mindfulness gaat ook om het waarnemen vanuit een breder perspectief. Waar gedachten opkomen, maar je deze niet wordt. Waar emoties opkomen, maar je deze niet bent. 

Maar wanneer jouw brein geprikkeld wordt, ben je al gauw bezig met denken, met je gedachten. En is het haast onmogelijk om het brede perspectief te zien of te behouden. Ook in momenten van meditatie kon ik hier mee bezig zijn en had ik het idee naar een andere (zen)modus toe te moeten gaan. Je kunt je dan afvragen, in hoeverre je in het hier en nu aanwezig bent. Of ben je aan het werk? En daarbij bereik je vaak juist geen rust of ontspanning. Daarmee was er voor mij een heel groot verschil in het begrijpen of het toepassen. 

Zo had ik had meerdere cursussen achter de rug, mediteerde ik dagelijks en gaf ik yogalessen. Tot het moment dat ik bij een retreat kwam, waarbij ik 8 uur lang op één dezelfde plek moest zitten. Alleen. Zonder eten, drinken, muziek, telefoon, of wat dan ook. Met de intentie: ‘gewoon aanwezig zijn’. Maar ook; wat als je je helemaal loskoppelt van alle externe zaken, wie ben jij dan? Ik dacht even dat het een grap was toen mij dit verteld werd, tot het serieus werd.

Er ontstond weerstand, irritatie, onrust, maar oké, we gingen het aan...  Deze ervaring heeft veel geopend. En vooral laten inzien hoe verslaafd we zijn aan bezig zijn, aan het denken, hoe we onze binnenwereld projecteren naar buiten, en meer.. Na 4 uur op en af dingen die voorbij kwamen, werd het pas wat stiller. Kwam er echt een breder perspectief. Een grote ruimte van waaruit dingen opkomen en weer gaan. Het was alleen geen werken meer. Wat een verschil! 

De inzichten van die dag hebben me veel gegeven. Gemaakt dat ik echt vaker de stilte ben gaan opzoeken. Er geen weerstand meer op zat, maar ik het steeds fijner vind. Me bewust werd van hoe we zo gewend zijn aan alsmaar bezig zijn. Zo ook soms in samenzijn, waarin het een gewoonte lijkt te zijn om tijd op te vullen met praten. Stiltes ongemakkelijk kunnen zijn. Terwijl ik nu niets fijner vind, als je met de mensen om je heen ook stilte kunt delen. Niets te hoeven vanuit je denken, sociale verwachtingen en dergelijke, maar delen vanuit wat er is, in het moment. 

En als er rust in de basis is, hoef je niet naar een andere staat van zijn toe. Kun je dit ook meenemen in je training, je hobby of iets anders. Zit er geen werken in, maar ontstaat er een flow en een juiste balans tussen in – en ontspanning. Voor mij heeft dit een totaal andere beleving gegeven aan de dingen die ik doe. Hoe ik in het leven sta en wat ik hier uithaal. En alle waardevolle inzichten die ik heb opgedaan, geef ik graag door. 

 

Amber over haar online programma “No Stress, Relax”

In mijn online training No Stress Relax, geef ik in 10 modules alle handvatten voor meer innerlijke rust en focus. Op een praktische en laagdrempelige manier krijg je de tools die je direct in je dagelijks leven kunt toepassen. Waarmee je je stressmechanisme positief leert te beïnvloeden en met een grote dosis vertrouwen en zelfliefde, meer in het hier en nu zult gaan leven. 

Meer weten? Bekijk danhttps://training.amberhanning.nl/

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »