• Lorem ipsum

Ho’oponopono en yoga

7 Feb 2017
door Aimée Kuntz

Ho’oponopono is een methode van vergeven en genezen uit Hawaï, welke ik afgelopen jaren terugkerend heb beoefend. Iedere keer biedt het me weer nieuwe inzichten en helpt het bij mijn persoonlijke ontwikkeling. Ook in mijn yogabeoefening op de mat heeft deze vergevingsmethode geholpen om van binnenuit te oefenen. In deze blog vertel ik meer over Ho’oponopono, zodat het hopelijk ook jou kan helpen.

 

Ho’oponopono en dr. Ihaleakala Hew Len[1]

De probleem- en conflictoplossingsmethode Ho’oponopono is vooral bekend geworden door het verhaal van dr. Ihaleakala Hew Len. In 1983 kwam dr. Ihaleakala Hew Len te werken op de psychiatrische afdeling van de staatsgevangenis van Kaneohe op Hawaï. Het bijzondere is dat hij in 4 jaar tijd 28 van de 30 gevangenen heeft weten te genezen zonder dat hij gesprekken heeft gevoerd met deze gevangenen. Wat hij wel deed was het dagelijks lezen van hun ziekteverslagen. En iedere keer dat hij dat deed vroeg hij zich af  wat er in hem aan duisterheid, negatiefs, geweld en gemeenheid was dat er zoiets in zijn wereld bestond. En iedere keer dat hij een reden in zijn hart kon ontdekken, zei een aantal simpele zinnetjes hardop.
  

Opmerkelijk daarbij is dat dr. Ihaleakala Hew Len niet sprak over iemand anders genezen, maar over het zichzelf reinigen, het wissen van informatie in zijn onderbewuste en verantwoordelijkheid nemen voor de problemen die hij in zijn leven tegenkwam.

 
  

Het toepassen van Ho’oponopono

Het toepassen van Ho’oponopono is heel eenvoudig. Je doet dit door een aantal zinnetjes (het liefst hardop) te zeggen:
  

  • Ik hou van je (I love you)
  • Het spijt me (I am sorry)
  • Vergeef me alsjeblieft (Please forgive me)
  • Dank je wel (Thank you)

 
  

Acceptatie & bewustwording in de yogales middels Ho’oponopono

Ho’oponopono is een methode is die bedoeld is om problemen op te lossen. Het helpt me de situatie anders te bekijken, bewust te worden van m’n eigen aandeel in een situatie, het accepteren hiervan, het los te laten en ruimte te maken voor genezing. De effecten die het voor mij heeft gebracht varieert van het veranderen van mijn zienswijze waardoor iets geen probleem meer vormt tot concrete veranderingen in de ‘externe’ situatie.
  

Ik gebruik Ho’oponopono zowel op als naast de yogamat. Naast de yogamat als ik bijvoorbeeld tegen een conflict aanloop. Maar het heeft me zeker ook geholpen tijdens mijn asana beoefening op de mat. Zoals wanneer een yogaleraar me een houding wat langer laat aanhouden; lang genoeg dat er hersenspinsels ontstaan waardoor ik bezig ben met wanneer ik uit de houding kan komen i.p.v. met voelen wat ik kan doen in de houding. Of wanneer de warme ruimte tijdens mijn hot bikram les in mijn beleving te heet aanvoelt. En ja, ook ik heb dan vaak wel eens de neiging de ‘schuld’ bij de yogaleraar neer te leggen…. in eerste instantie dan. Totdat ik weer begin te herinneren dat ik precies ben waar ik moet zijn. En dat ik precies datgene aan het leren ben, waar ik klaar voor ben.
  

Hierdoor begin ik me dan ook weer te realiseren dat er eigenlijk niets ergs aan de hand is. Of dat een ander de ruimte misschien juist als koud ervaart en mijn perceptie misschien zelfs wel helemaal niet waar is. Of dat als ik oefen om ontspannen te zijn in deze ervaring, me dat ook beter zal lukken in lastige omstandigheden buiten de yogazaal. Of dat ik mijn probleem op anderen projecteer en iedereen om mij heen in de yogazaal mij eigenlijk aan het helpen is in mijn leerproces. In ieder geval is het een verandering in mijn gedachtes waardoor ik met de situatie ga werken in plaats van er tegenin. En de Ho’oponopono zinnetjes helpen me daarbij.
  

  • “Ik hou van je” is de tegenpool van angst. Hoe meer je je richt op liefde, hoe minder ruimte er is voor angst. Liefde en acceptatie voor de situatie zoals ze is, welke een leermoment zichtbaar maakte. Zonder oordeel over hoe jij hierin leert, om een nieuwe keten van lijden te voorkomen.
  • “Het spijt me” is een verontschuldiging die helpt bij het verantwoordelijkheid nemen voor het verkeerd waarnemen van de situatie waardoor angst en lijden is ontstaan.
  • “Vergeef me alsjeblieft” helpt om los te kunnen laten, zodat je de last van de situatie/jouw oordeel niet meer op je schouders hoeft te dragen. En om de intentie uit te spreken dat je voortaan van plan bent anders te handelen.
  • “Dank je wel” spreekt vertrouwen uit naar het wonder en de genezing die onderweg is en helpt bij het kunnen ontvangen van de transformatie.

 
  

Perspectief, filters en projectie

Zoals ik hierboven al aangaf sprak dr. Ihaleakala Hew Len niet over iemand anders genezen, maar over het zichzelf reinigen, het wissen van informatie in zijn onderbewuste en verantwoordelijkheid nemen voor de problemen die hij tegenkwam. Om te begrijpen wat hij daarmee bedoelt, helpt het om je te verdiepen in hoe ons perspectief, filters en projectie bepalen hoe wij de wereld ervaren. In de film “Dead Poets Society” laat Robin Williams de leerlingen op de tafels laat staan, om ze te laten ervaren dat de ruimte er heel anders uit zien als je vanuit een ander perspectief kijkt. Is dan hoe de ruimte eruit ziet vanuit het ene perspectief meer of minder waar dan vanuit het andere perspectief? Eigenlijk zou dan alleen iets waar kunnen zijn, als dit ondersteunt wordt door elk perspectief dat er maar mogelijk is.
  

Op zo’n zelfde manier hebben wij allemaal onze eigen filters en perspectieven, welke onze ervaringen beïnvloeden. En ook dat vele gedachtes, hoe echt ze ook lijken, waarschijnlijk vanuit een ander perspectief helemaal niet waar zijn. Ho’oponopono helpt om deze gedachtes stuk voor stuk los te laten, om uiteindelijk een liefdevolle werkelijkheid zichtbaar te maken.

 
  

Meer lezen over Ho’oponopono?

Als je meer wil lezen over Ho’oponopono, kan ik het boek Ho’oponopono, het Hawaïaanse vergevingsritueel geschreven door Ulrich Emil Dupréeaanraden. In dit boek kan je meer informatie vinden over hoe deze vergevingsmethode werkt. Ook vind je er aan aantal oefeningen in, die je kunnen helpen Ho’oponopono te beoefenen. 

Ho'oponopono boek

 

    

Enjoy your Habits© today with love and light!
 
Aimée Kuntz

 

[1] Ulrich Emil Duprée, Ho’oponopono, het Hawaïaanse vergevingsritueel, p22 - 24

 

Reacties
Aimee Kuntz
3 Mar 2017
Dank je wel voor je reactie Janet! En het leuke is dat hoe meer je je bewust wordt van deze filters en perspectieven, hoe meer problemen zich vanzelf oplossen en hoe meer plezier we kunnen hebben in dagelijkse dingen.
Janet
12 Feb 2017
"Op zo’n zelfde manier hebben wij allemaal onze eigen filters en perspectieven, welke onze ervaringen beïnvloeden. En ook dat vele gedachtes, hoe echt ze ook lijken, waarschijnlijk vanuit een ander perspectief helemaal niet waar zijn. "
Dit is zo waar en hoe vaak gaan we niet hier in mee en laten ons leiden door onze eigen waarneming! Heel fijn om dit te lezen op deze zondagmorgen!
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »