• Lorem ipsum

Interview met Sherie van den Wijngaard

27 Sep 2018
door Aimée Kuntz & Sherie van den Wijngaard

Voor deze yoga blog had ik de kans om één van mijn leraren te interviewen: Sherie van den Wijngaard. Elke les (sadhana) opnieuw leer ik weer iets nieuws van haar. Om die reden zou ik graag enkele van haar inzichten hier met jullie willen delen in de vorm van een interview.

 

Vrijheid in beweging en vrijheid van pijn

Vrijheid in beweging en vrijheid van pijn waren de twee belangrijkste redenen voor Sherie van den Wijngaard om met yoga te beginnen en vormen nog steeds de basis van haar lessen en beoefening van yoga. Sherie’s yogalessen volgen het systeem van ‘de 8 ledematen van yoga’ en omvatten asana, pranayama, meditatie, kriya, en Vedantijnse filosofie.

Persoonlijke aandacht voor individuele studenten is een belangrijk element in haar lessen en een instrument om yoga studenten te leren om therapeutisch te ademen en bewegen in asana. Sherie geeft veel aandacht aan techniek van beweging en ademhaling én dat studenten zich welkom en op hun gemak voelen. Degenen die vaker naar haar lessen komen, weten dat ze een knuffel kunnen krijgen.

 

Welke leraren hebben je het meest beïnvloed, en waarom?

“Ik ben dankbaar aan iedereen: van iedere persoon die ik ooit heb ontmoet, heb ik wel iets geleerd! En mijn favoriete leraar is vaak de zwaartekracht!”

“Mijn ervaring is dat het allerbelangrijkste is om te leren (weer) een student te zijn. Als we eenmaal hebben geleerd hoe te leren, dan is iedereen onze leraar. Ik denk dat hetgeen wat mensen er vaak van weerhoudt om een leraar te vinden is dat ze zelf nog niet bereid zijn om een student te zijn. Het vergt echt een hoop zelfcompassie om een student te kunnen zijn en te kunnen omgaan met het hebben van een leraar. Als beginnend student is het ontvangen van terugkoppeling op ons gedrag vaak confronterend maar ook cruciaal voor onze ontwikkeling.”

“Uiteindelijk zijn we allemaal onze eigen leraar. Zolang we continue aanwezig kunnen zijn in het huidige moment en dit ook toepassen in onze beoefening van yoga en het leven, dan lijkt alles mogelijk!”

“Ik spreek niet graag mijn leraar zijn naam uit. Ik heb hem nooit mijn naam horen zeggen. Dit gebruik stamt uit een gedachtenlijn die ervan uitgaat dat hoe meer energie er naar het ego gaat, hoe minder ervan in dienst van de yoga staat. Het stamt af van het geloof in gelijkheid; in plaats van hemzelf had net zo goed iemand anders mijn leraar geweest kunnen zijn. We hebben de neiging om te denken dat alles zo persoonlijk is dat we snel het doel van student-zijn uit het oog verliezen. Dus, we zijn allemaal gelijk én we hebben allemaal een leraar nodig.”

“Ik ben dankbaar aan alle leraren die ik ooit heb ontmoet! Ik heb geleerd door te zien hoe dingen in een les slecht kunnen uitpakken. Dan denk ik ‘pfew, ik wist niet dat zulke dingen konden gebeuren. Les geleerd en dank daarvoor!’. En evengoed heb ik geleerd van lessen waarin dingen zo goed werkten dat ik dacht ‘wow’.”

“Wat ik verder kan zeggen is dat elke persoon die echt zichzelf was een waarlijke invloed op me heeft gehad. Al die leraren die vragen konden beantwoorden, of toestonden dat vragen gesteld werden, hebben effect op mij gehad. Het is het kenmerk van Socratisch onderwijs en leren: het vermogen om vragen te beantwoorden en te stellen. Vragen van studenten zijn altijd welkom; ze vormen een kans tot het beginnen van een dialoog in plaats van het veinzen van mystiek en almachtigheid.”

 

Wat vind je van de verschillende yoga stijlen die onderwezen worden?

“Wat goed is om te weten is dat yoga geen echte stijlen heeft. Er zijn verschillende yogaseries waar verschillende mensen op gesteld zijn, echter, alle yoga kan beschreven worden zoals in Sutra 1.2: ‘yoga is het verstillen van de modificaties van het denken’.”

“Het bewegen van lichaam en geest met de adem is prachtig, maar het beoefenen van een fysieke activiteit en het een spirituele beoefening noemen maakt het nog geen yoga. Dit is bijna controversieel om te zeggen in de huidige modern postural yoga wereld. Desondanks is het belangrijk om eerlijk te blijven over de oorsprong en intentie van yoga. Geiten, puppies, chocolade, bier of wijn zul je nooit tegenkomen in cross-fit of ballet. En dat is omdat dit heel duidelijk omschreven disciplines zijn, net zoals yoga dat is!”

“Ik vind het op zich niet slecht dat het woord ‘yoga’ overal aanwezig is. Het is niet mijn plaats om te oordelen. Ik kijk altijd naar dingen vanuit het perspectief ‘do no harm’!!! Als mensen ‘yoga’ doen met hip-hop en eventueel honden of bier: in ieder geval doden ze niemand. Onlangs zei ik nog ‘Zolang je niemand kwetst zal er iets goeds uitkomen’ – en voordat je het door hebt, ben je bezig met het onderzoeken van je binnenwereld in relatie tot de buitenwereld, en dan beoefen je yoga. Yoga is tot op de dag van vandaag nog steeds een mondelinge traditie en het leraren-aspect is veel belangrijker dan welke serie van yogahoudingen je kiest!”

“Het laatste is tegenwoordig moeilijker geworden doordat er zoveel nieuwe leraren zijn, en de overload aan foto’s van relatief extreme poses op social media. Mensen gaan er te snel van uit dat het doen van zulke poses op één of andere manier leidt tot goed leraarschap. Dat is echter verre van de waarheid.”

“Er is nog een andere kant: individuen die moeite hebben om een gezonde relatie met hun lichaam te onderhouden, of wiens fysieke en emotionele ontwikkeling stagneert, kiezen soms om het ontwikkelingsproces te stoppen. Het is echter verstandig om juist in verbinding te blijven met dit proces, zelfs als we realiseren dat de enige permanente pose corpse pose is. Na 25+ jaar beoefening van yoga heb ik nog steeds dagelijks asana nodig om geaard te blijven. Ik moet met mijzelf in het reine zijn voordat ik anderen kan dienen.”

“Het grote aanbod aan yogalessen en leraren maakt ook dat we shoppen voor een leraar. Als consument kunnen we er makkelijk voor kiezen om van leraar te wisselen zodra die leraar niet jouw illusie ondersteunt. Ik vond dit vroeger altijd maar vreemd en een beetje verdrietig. Ik heb sindsdien geleerd om die gedachte los te laten; mensen gaan nu eenmaal door hun eigen proces op hun eigen manier en tempo.”

“Gedurende mijn leven heb ik allerlei fantastische mensen mogen ontmoeten en ik ben ontzettend dankbaar voor de studenten die ik les mag geven. Het zijn dokters, psychologen, psychiaters, chirurgen, multi-PhD wiskundigen en natuurkundigen. Het zijn alleenstaande ouders, kunstenaars, muzikanten, studenten, pizzabakkers – individuen met allerlei verschillende levenspaden. Ze zijn allemaal zo intelligent wat betreft hun werk, zaken waar ik weinig van weet. Toch, als we samen op de grond zitten en ik hen les geef, dan zien ze hetgeen dat ze al weten in een ander licht. En dat is mijn werk. Daar zit een wetenschap achter. Het spiegelen van mensen en het terug reflecteren. En dat is wat ons heelt: het soort relatie dat je wilt blijven onderhouden omdat het je meer bewust maakt.”

“Het kan zo mooi zijn: een relatie die gaat over intimiteit, eerlijkheid, en vrij van oordelen, op maat gemaakt voor elke persoon. In de yogales komen we samen, wetende dat het ok is onszelf te zijn, en dat we elkaar enkel kunnen ontmoeten op de plek waar we op dat moment zijn. Elk mens is goed genoeg; yoga is een eeuwenoude methode om te leren hoe en waarom.”

 

Yoga lessen bij Sherie van den Wijngaard

Heb je interesse om zelf yogalessen te gaan volgen bij Sherie? Je kan alle benodigde informatie vinden op haar website.

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »