• Lorem ipsum

Interview met Patty Jongemaets – deugdenyoga oprichtster

23 Apr 2018
door Aimée Kuntz

Patty Jongemaets heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ze heeft mij gedurende een lange tijd gecoacht en mij erg goed geholpen. Behalve dat ze een zeer goede coach is, heeft ze ook de vorm deugdenyoga opgericht. Voor YogaHabits mocht ik Patty interviewen over deugdenyoga en over hoe moed is geïntegreerd in yoga.

 

 

Wat betekent deugdenyoga voor jou?

Voor mij betekent deugdenyoga meer diepgang brengen in je yoga.

 

Eigenlijk zit de hele yoga filosofie vol met deugden. Maar is het vaak heel moeilijk toepasbaar. Dus vaak doen we dan alleen de yogahoudingen en komt de filosofie maar heel weinig aan bod. En dat terwijl ik denk dat de filosofie achter de yoga eigenlijk het meest krachtig is. Natuurlijk wel in combinatie met de asana’s, pranayama en meditaties.

 

Ik denk dat de combinatie heel belangrijk is. En met deugdenyoga doe je dat op een hele lichtevreugdevolle manier met heel veel diepgang door een deugd centraal te zetten. Mensen worden bewust, zonder de zwaarte. Zonder het moeilijke. En dan toch direct toepasbaar in je dagelijks leven. In een meditatie kreeg ik ooit door “het is de taal van het hart en de weg van de ziel”.

 

Enerzijds zijn deugden een taal. We spreken over moed, begrip en mededogen. Maar het raakt je ziel. Waardoor je je leven gaat leven zoals het bedoeld is.

 

 

Voor dit interview heb ik een deugdenkaart getrokken: moed. Kan je een voorbeeld noemen hoe moed naar voren komt in de yoga filosofie?

Iyengar zegt bijvoorbeeld dat moed wel één van de essenties is van alles. Anderen zoals Deepak Chopra en Roy Martina geven dit ook aan. Want zonder moed kom je eigenlijk niet verder. Iyengar legt uit dat je moed nodig hebt om je ego los te laten. Zoals wanneer er allerlei gedachtes naar boven komen als je gaat mediteren. Dan komt het ego ertussen. Om dat aan te kijken en los te laten heb je al moed voor nodig.

 

Behalve in meditatie, komt moed ook naar voren in de yogahoudingen. Een goede yoga meester kan zelfs je hele lichaam lezen; die kan precies zien waar jouw dingen zitten. Zoals dat je aan achteroverbuigingen kan zien hoe moedig een mens is. Overigens ook visa versa, want van het beoefenen van achteroverbuigingen wordt je ook moediger.

 

En je hebt echt moed nodig. Zelfs al om te beginnen met yoga. Bijvoorbeeld iemand die al twee jaar m’n flyer had liggen voordat ze naar de yogales kwam, waarbij ze in de tussentijd ieder keer dacht ‘ja, ik ga’, maar dan toch niet ging. Of omdat mensen om hun heen zeggen dat yoga zweverig is. Ook al zijn er al veel meer mensen die yoga beoefenen en yoga al veel breder bekend is geworden, ben je toch nog een pionier als je yoga beoefent. Want je doet toch iets anders dan de meeste mensen doen. En daar heb je moed bij nodig.

 

En als je wel al vaker naar yoga bent geweest, heb je moed nodig om het te blijven beoefenen. Hoe vaak komt het bijvoorbeeld al niet voor dat als het tijd is om naar de yogales te gaan het regent en dat je dan eigenlijk net zo lekker op de bank zat. Dan kan je je makkelijk laten tegenhouden door die ‘kleine ik’: het ego. Als je dan je ‘grote ik’ inzet om wel te gaan, ga je voorbij het ego. En daar is steeds een stukje moed voor nodig. Met yoga zet je moed dus heel veel in. Om bewust iets veranderen. Moed is dan ook steeds weer de eerste stap die je helpt om yoga te gaan beoefenen.

 

 

Hoe kan je aandacht besteden aan de deugd ‘moed’ in een deugdenyogales?

In een deugdenyogales lezen we altijd eerst de deugdenkaart en kijken we naar de zinnen die ons raken.

 

Tip: lees nu zelf de deugdenkaart moed en kijk welke zin jou raakt.

deugdenkaart moedmoed deugdenkaart

 

Bijvoorbeeld “moed verandert angst in vastberadenheid”. Soms zijn mensen bijvoorbeeld bang in een yogahouding. Zoals in omgekeerde houdingen. Of voor hun nek, etc. En dan heb je ook een stukje moed nodig om die houding te doen. Zonder die moed kom je er niet. Dan verandert het in die vastberadenheid, in een “ik ga ervoor”. Dit zeg ik er dan ook bij in de deugdenyogasessie.

 

We zetten dan een intentie. Er zitten namelijk heel vaak kleine angsten bij mensen. Bijvoorbeeld om uit de danser te vallen. Als je dan die intentie zet “ik ga er gewoon voor”, gebruik je die vastberadenheid die heel mooi op de kaart staat. Op zo’n manier neem ik ook dingen van de kaart mee naar de les.

 

Een andere zin van de kaart die vaak aangehaald wordt is “Wanneer je in de verleiding wordt gebracht om op te geven, ondersteunt moed je toch om de volgende stap te zetten”. Doordat zo’n zin door veel mensen wordt genoemd, is het ook leuk om daar een oefening bij te bedenken. Een oefening waarbij je in eerste instantie denkt “nu geef ik op” maar dan je intentie in jezelf te herhalen. Bijvoorbeeld als we 26 keer de frog pose doen uit de kundalini yoga. Dat is natuurlijk heel heftig. En als je dan halverwege eigenlijk denkt “oh ik geef”, om dan vervolgens toch die moed in te zetten en door te gaan.

 

Wel oplettende dat je ook echt moedig bent om je grenzen aan te geven als iets pijn doet. Want ook daar heb je weer moed voor nodig; om er dan weer eerder uit te komen. Dus een intentie als “ik zet moed en vastberadenheid in, om door te gaan binnen m’n eigen grenzen.” 

 

Ik geef ook altijd aan als iemand eerder stopt dat het oké is. Dat je dan tegen jezelf kan zeggen “Het is oké. Ik ben zover gegaan als ik echt kon. Ik ben moedig geweest, maar het is helemaal moedig om m’n eigen grenzen aan te geven. Nu ga ik er uit, aangezien ik zover ben gegaan als ik echt kon.”

 

 

Hoe ziet een deugdenyogales rondom moed eruit?

Ik heb in m’n boek “Deugdenyoga” yogalessen beschreven rondom verschillende deugden, waaronder ook één m.b.t. moed. In de les komen de houdingen met affirmaties die die moed krachtiger maken.

 

Zoals de frog pose vanuit kundalini yoga. En de versterkende adem. Hier voorafgaand doen we eerst een paar grondingsoefeningen, zodat je goed geaard bent. Zodat je stevig staat: dat geeft je veiligheid en stabiliteit. En vanuit die veiligheid en stabiliteit kan je naar wat moeilijkere houdingen gaan. Eigenlijk net zoals in het dagelijks leven. Want als je je niet zeker voelt, niet stabiel voelt, dan is het moeilijk om moedig te zijn.

 

Vanuit die gronding gaan we dan weer verder.  Die verstekende ademhaling is daar goed bij. Een leuke oefening waarbij je moed nodig hebt is om vanuit de vooroverbuiging direct door te gaan naar de ploeg terwijl je je armen meeneemt. Zo’n houding is niet eng voor je lijf, maar je mind vindt het wel eng. Voordat we zo’n houding doen, zeg ik dan nog een keer een zin zoals “ik durf mij te zien als een moedig mens en me er naar te gedragen.” En ik vraag ze dan om die zin mee te nemen in hunzelf. Dus daar heb je dan echt even zo’n zin die het krachtig maakt en dan doe je de houding erbij.

 

En zo krijg je allemaal houdingen die moed versterken. Wat dan ook een mooie houding is de lotusbloem. Je verbindt je dan aan de energie van de lotusbloem door eraan te denken. Een lotusbloem zit diep in de modder en heeft ongelovig veel moed nodig om omhoog te komen. Om alle modder af te schudden. En dan doe je dus de lotusbloem met zijwaartse strekking van je armen met de affirmatie “ik vergroot mijn eigenwaarde, ik ben het waard”. Door affirmaties en houdingen te combineren, maak je deugden steeds sterker in jezelf.

 

Dan komen natuurlijk die achteroverbuigingen, want die helpen je om moediger te worden. En ook de krijgers staan natuurlijk enorm voor moed. Zo kijk ik dus iedere keer welke houdingen een bepaalde deugd versterken, zodat je op mentaal, fysiek en emotioneel niveau bezig bent. Om hart, hoofd en ziel te integreren  in het lijf.

 

Dan krijg je dat die deugd ook nawerkt terwijl ze al lang weer thuis zijn. Ik hoor vaak terug dat ze dan bijvoorbeeld met die deugd in gedachte toch bepaalde dingen hebben gedaan of iets door hebben gezet. En dat die deugd dus geholpen heeft. Of dat ze moedig zijn geweest om hun ego los te laten en een gesprek open aan te gaan met iemand. Want dan komt moed eigenlijk ook naar voren. Waarbij je het ego loslaat.

 

 

Opbouw deugdenyogales rondom moed

Patty JongemaetsDe deugdenyogales moed, zoals compleet beschreven in Patty haar boek, begint met een meditatie met drie stappen (1) Voel waar je bang voor bent. Wat zijn je angsten?, 2) Hoe zou het zijn als je niet bang was? Om zonder angst te leven? En 3) Toon je dankbaarheid.

 

Vervolgens doen we diverse houdingen: camel ride, zittende hoekhouding, vooroverbuiging en ploeg, frog pose, lotusbloem, romp rekken, kameel en kindhouding, hartopener (partneroefening), kraanvogel, krijger II, krijger I, boomhouding, kaars en ploeg, hoofdstand en de krokodil.

 

Tenslotte volgt nog een meditatie en een afsluiting.

 

 

Wil je hier meer over weten?

Weer je meer weten over deugdenyoga, de deugdenles moed of over Patty? Check dan onderstaande websites en boeken:

https://www.dolfijnwellness.nl/

http://www.deugdenyoga.nl/

 

deugdenyoga boek   deugdenyoga boek 2

Deugdenyoga kinderen   chakra yoga kinderen

    

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. TIJDELIJK ontvang je dan ook meteen gratis (!) het e-boek Relax Into Action, vol met tips om je nog energieker te voelen met een yoga lifestyle.
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »