• Lorem ipsum

Meera Watts: Mijn yoga/ayurvedische ervaring

3 Aug 2018
door Meera Watts

Angst is iets waar helaas veel mensen (in min of meerder mate) mee te maken hebben. Het ervaren van angstaanvallen is een moeilijke plek om je in te bevinden. Het kan je wakker houden, het kan zijn dat je je onnodig zorgen blijft maken en het vernietigt een je geluk en gevoel van vrede. Lees deze gastblog van Meera Watts met haar verhaal over hoe yoga haar hielp haar angstaanvallen onder ogen te zien.

 

Mijn eigen verhaal over zelfheling

Angst voelt als een gevangenis.

Het is een donkere plaats met amper ramen. Het kan je wakker houden als de rest van de wereld slaapt.

En weet je wat het ergste is?

Het kan je vrijheid volledig wegnemen zodat je dagenlang of zelfs wekenlang geïsoleerd voelt.

Dat was hoe ik me voelde en het was niet leuk.

Yoga is in mijn geval een heel effectieve methode geweest om te genezen. En ik ben nog steeds op weg om de volledige controle over mijn gedachten en angst te krijgen. De yoga beoefening heeft me geholpen om de mentale uitdagingen en de vragen, die me vaak in de war brengen, aan te pakken en te overwinnen.

Het beoefenen van yoga zorgde ervoor dat ik me meer bewust werd van mijn kern. En dat hieronder het grote verlangen zit om te genezen. Het liet me een glimp zien van hoe vrijheid voelt en hoe het eruit ziet na mijn zelfopgelegde isolement. Het zorgde dat ik me veilig voelde, in controle en geaard.

De yoga filosofie versterkt de vereniging van mijn lichaam, geest en ziel. Het stelt me in staat om het delicate evenwicht, dat me helpt met beide benen op de grond te staan en in het ‘nu’ te zijn, te herkennen en gebruiken. Waarbij langzamerhand mijn zorgen, over dingen die nu nog geen eens gebeurd waren, verminderden.

Voordat ik dit allemaal ervaarde, dacht ik echter dat yoga alleen maar ging over lichamelijke fitheid. Maar ik had het mis.

In de eerste paar maanden dat ik yoga ‘probeerde’, voelde ik me als een stuk vlees dat werd ontdooid. Ik voelde me letterlijk losser, alsof mijn lichaam net alle spanning had losgelaten die het ervaarde. Ik begon een betere nachtrust te krijgen en ‘s ochtend met meer energie wakker te worden.

Toch was mij yoga pad niet zo eenvoudig.

Ik was niet zo flexibel, dus het kostte me moeite om de houdingen uit te voeren. Ik was stijf en zelfs mijn geest was niet echt overtuigd van wat ik aan het doen was.

Desondanks heb ik hard gewerkt en hier zijn een paar dingen die ik onderweg heb geleerd.

 

 

Geniet van elk moment

Een van de negatieve effecten van angst is dat het de vreugde in ons leven wegneemt. Het zorgt dat we ons zorgen maken over dingen die niet zullen gebeuren of nog moeten plaatsvinden.

Iedere keer als ik voel dat er angst opkomt, ontspan ik en oefen ik om m’n ademhaling diep en rustig te laten gaan. Als ik thuis ben, beoefen ik rustig een ontspannende yogahouding. Zoals bijvoorbeeld Savasana (dode mans houding) of Downward Facing Dog.

In zo’n yogahouding blijf ik dan totdat mijn angst afneemt. Als dat niet genoeg blijkt te zijn, zet ik m’n yoga practice voort en doe ik een hele reeks yogahoudingen.

 

 

Mediteer dagelijks

Alle dagelijkse dingen, of het nou op werk of thuis is, kunnen je gemakkelijk angstig maken. Het is dan alsof je dan een constante adrenalinestoot ervaart.

Daarom beoefen ik, elke ochtend en voordat ik naar bed ga, meditatie. Ook mediteer ik iedere keer weer zodra ik me teveel zorgen begin te maken.

 

 

Adem

Een goede ademhaling is een essentieel onderdeel van yoga en is iets waar je op moet letten om het meeste uit je yoga beoefening te halen.

Je ademhaling beïnvloedt je dagelijkse concentratie, emoties en zelfs je stressniveau. Een goede ademhaling kan je ook rustiger en gezonder maken.

Dit klinkt heel gemakkelijk, maar het kan in mijn ervaring even wennen zijn.

 

 

Omring je met positieve mensen

Zelf begin ik mezelf te distantiëren van mensen die meer negativiteit aan mijn leven toevoegen, wat één van de beste beslissingen is geweest die ik ooit heb gemaakt. Hoewel ik hiermee een paar mensen in m’n leven ben kwijtgeraakt, kwamen er veel meer positief ingestelde mensen bij die rust, vrede en vreugde uitstralen.

 

 

Realiseer je dat niets permanent is

Niets is blijvend in deze wereld. En dat geldt ook voor problemen, uitdagingen en obstakels. Alles om je heen is tijdelijk en dat besef zou je rustiger en meer ontspannen kunnen laten voelen.

 

 

Conclusie

Je angst overwinnen is vaak niet zo eenvoudig. Het is niet iets waar je vanaf komt met één nachtje slapen of een enkele yoga sessie. Zoals met de meeste doelen in het leven, zal je je er voor in moeten zetten als je het wil veranderen. Oefen daarom dagelijks en onthoud om de principes ervan in je leven toe te passen.

Stop ook niet als je tegenslagen ervaart. Blijf in plaats daarvan rustig oefenen. Mijn mening is dat dit de enige manier is om angst te overwinnen.

 

 

Over Meera Watts

Meera WattsMeera Watts is een yogaleraar, ondernemer en moeder. Inmiddels zijn een aantal van haar artikelen over yoga en holistische gezondheid verschenen in onder meer Elephant Journal, CureJoy, FunTimesGuide en OMtimes. Ze is ook de oprichster en eigenaar van SiddhiYoga.com, een yoga-lerarenopleiding in Singapore. Siddhi Yoga runt intensieve, trainingen in India (Rishikesh, Goa en Dharamshala) en Indonesië (Bali).

 

Website: https://www.siddhiyoga.com/

Youtube: https://www.youtube.com/user/siddhiyogaacademy

Instagram: https://instagram.com/siddhiyogainternational

Pinterest: https://pinterest.com/siddhiyogainter

Twitter: https://twitter.com/meerawatts

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/meerawatts

FB Page: https://www.facebook.com/siddhiyogateachertraining

 

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »