Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
 • Lorem ipsum

Metta en chakra meditatie

23 Mei 2018
door Aimée Kuntz

Vind jij het lastig om te beginnen met mediteren ook al wil je wel graag? Of dwalen je gedachte te veel af als je er voor gaat zitten, waardoor je het maar helemaal niet meer doet? Wellicht kunnen deze metta en chakra meditatie je dan op weg helpen.

 

 

Je ontvangt sowieso voordelen… ook als je gedachtes afdwalen

Het is oh zo makkelijk om van mediteren iets moeilijks te maken in je hoofd. Waarschijnlijk is het moeilijkste aan meditatie het creëren van de gewoonte, de discipline. Voor het mediteren zelf, is het enige wat je hoeft te doen het volgen van je ademhaling. Het gaat om het proces en het is heel normaal als tussendoor je gedachtes afdwalen. Dit wordt vanzelf beter door vaker te mediteren: het is een beoefening, een ‘practice’. Ook kunnen er emoties boven komen, wat energie in beweging is. Het is allemaal oké. En onafhankelijk daarvan ontvang je de voordelen van meditatie.

 

 

Houvast om je op weg te helpen

Het kan echter helpen met een structuur in je meditatie. Wat mijzelf al jaren goed helpt is om mijn meditatie te beginnen met een metta meditatie. Gevolgd door een chakra-meditatie. Om de rest van mijn mediatie te genieten van mijn ademhaling en connectie te maken met licht en liefde.

Als het fysiek mogelijk is, raad ik aan tijdens je meditatie ontspannen doch rechtop te zitten.

 

 

Metta meditatie

In een metta meditatie cultiveer je gedachtes of intenties van welwillendheid en vriendelijkheid. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Je kan dit namelijk al doen door een aantal zinnetjes op te zeggen. Dit kan mentaal, wat ik zelf meestal doe. Maar als je het fijner vindt het hardop te zeggen, kan dit heel krachtig werken.

 

Het kan fijn zijn een hele ademhaling (in- en uitademing) te gebruiken per zin. Terwijl je rechtop zit, ga je dan de onderstaande zinnen af:

 • Dat ik veilig mag zijn
 • Dat ik gezond mag zijn
 • Dat ik gelukkig mag zijn
 • Dat ik gemakkelijk mag leven

 

 • Dat jij veilig mag zijn
 • Dat jij gezond mag zijn
 • Dat jij gelukkig mag zijn
 • Dat jij gemakkelijk mag leven

 

 • Dat iedereen veilig mag zijn
 • Dat iedereen gezond mag zijn
 • Dat iedereen gelukkig mag zijn
 • Dat iedereen gemakkelijk mag leven

 

Zoals je ziet, richt je je meditatie eerst op je zelf. Dit helpt ruimte te creëren. Vanuit die ruimte is het makkelijker je compassie ook op anderen te richten. Je kan je hierbij natuurlijk richten op de mensen die een belangrijke plek in je hart innemen. Als het je lukt, raad ik echter aan ook eens te proberen wat het voor je doet als je je vriendelijke intenties richt op iemand waar je een moeizame relatie mee hebt.

 

 

Chakra meditatie

Zonder hier op de betekenis van de chakra’s in te gaan, kan je deze ook heel mooi gebruiken in je meditatie. Namelijk door je lichaam te scannen aan de hand van de chakra’s, wat ook helpt bij het vergroten van je bewustzijn.

 

Begin hiervoor bij je eerste chakra: je wortelchakra met de kleur rood. Ga vanuit hier chakra voor chakra rustig omhoog met je bewustzijn. Bijvoorbeeld door tenminste één ademhaling per chakra te gebruiken, je aandacht te brengen bij het bijbehorende gebied in je lichaam en aan de bijbehorende kleur te denken of deze te visualiseren. Misschien voel je wel wat er energetisch gebeurd rond je chakra’s.

chakra

Nadat je bij je kruinchakra bent beland, kan je dezelfde weg weer teruggaan. Chakra voor chakra. Nadat je weer bij je 1e chakra bent aangekomen, kan je de rest van je meditatie je aandacht brengen bij je bovenste chakra’s. Bijvoorbeeld bij je derde oog of bij je kruinchakra.

 

Blijf je ademhaling volgen. Geniet van je ademhaling! Hoe meer je geniet van je ademhaling, hoe makkelijker het is contact te maken met het licht en de liefde in jou. Misschien ervaar je wel een momentje van bliss en rust.

 

 

Enjoy your Habits© today with love and light!  

Aimée Kuntz

 

PS. Nog een klein geheugensteuntje: mediteren is een ‘practice’ : een beoefening. Hoe je je ook voelt tijdens je meditatie, het is normaal, oké en het is het proces van het mediteren dat je helpt.

 

 

Yoga outfit

Aimée Kuntz van YogaHabits draagt hier de K-DEER Pop Dot legging, Dragonfly Lucy Bra en een witte top van Onzie flow

 

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Reacties
Aimee Kuntz
16 Jun 2018
Dank je wel voor je reactie.
Wouter
16 Jun 2018
Metta meditatie is een hele mooie beoefening! Het kan langzaam maar zeker zorgen voor meer zachtheid naar jezelf en anderen en voor het loskomen van het sterke gevoel van "ik, ik ik". Voor wie het leuk vindt om wat dieper in te gaan op metta vanuit een boeddhistische kader hebben wij kortgeleden de bekende tekst “Metta – The Philosophy and Practice of Universal Love”, geschreven door Acharya Buddharakkhita, naar het Nederlands vertaald: https://buddho.nl/metta-de-filosofie-en-beoefening-van-universele-liefde/ veel plezier en succes!
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »