• Lorem ipsum

Nicecream

26 Jul 2019
door Aimée Kuntz

Op warme dagen is een ijsje toch oh zo heerlijk. Zelf heb ik echter liever zo min mogelijk geraffineerde suikers in mijn voeding. Daarom maak ik dan vaak nicecream, ook wel genoemd soft serve. Dit is overigens ook een perfect alternatief als je op zoek bent naar een lactose vrij of vegan ijsje. Genoeg redenen dus om mijn recept met jullie te delen.

 

Het is bovendien supersnel en makkelijk te maken. Je hoeft er alleen maar aan te denken op tijd de bananen in de vriezer te leggen.

 

In deze blog vind je het recept voor bananen en chocolade nicecream. Met deze basis kan je echter zelf nog talloze andere varianten maken. Daarnaast kan je jouw nicecream opleuken met toppings naar keuze. 

Of voeg er een superfood aan toe die jou op dit moment kan ondersteunen. Zelf heb ik dit keer een halve theelepel cordyceps poeder toegevoegd aan de chocolade nicecream, een paddestoel die o.a. in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt en goed samen gaat met de smaak van cacao. 

 

Waar komt de naam ‘nicecream’ vandaan?

Het wordt wel nicecream genoemd als verwijzing naar het engelse ice cream, maar dan nice voor je lichaam. Of soft serve omdat de consistentie wat zachter is dan ‘regulier’ ijs. 

 

Ayurveda & traditionele Chinese geneeskunde over ijs

Misschien behoor jij wel tot de mensen die altijd wel ijs wil eten. Of het nou koud of warm is. Maar ook al is het deze gezonde nicecream versie, in sommige gevallen is het vanuit een holistisch perspectief toch niet altijd aan te raden om ijs te eten. 

 

Werken met kenmerken in Ayurveda

In de Ayurveda kijken we naar wat we kunnen doen om meer balans te creëren. Hiervoor kijken we naar eigenschappen, waaronder ook koel en warm. Om het wat hanteerbaarder te maken heeft de Ayurveda eigenschappen ingedeeld via de dosha's vata, pitta en kapha. Het kan overigens heel goed dat je constitutie waarmee je geboren bent (bijvoorbeeld pitta-kapha) anders is dan de de eigenschappen waar je momenteel een onbalans in hebt (bijvoorbeeld een vata onbalans). 

 

Uiteindelijk blijft het belangrijk naar de kenmerken te blijven kijken op een individueel niveau. Dus een advies voor de ene pitta-vata persoon kan zeker verschillen van een ander persoon met dezelfde dosha constitutie.

 

Ook kunnen de huidige omstandigheden voor andere tools kunnen vragen dan je zou verwachten als je alleen zou kijken naar de constitutie waarmee je geboren bent. Kijk ook zeker naar welk seizoen het is: als het buiten koud is, is het voor je lichaam bijvoorbeeld moeilijker om weer voldoende op te warmen dan op een hete zomerdag (de zomer is het pitta seizoen). Maar stel nou dat je momenteel een grote vata of kapha onbalans hebt, dan zou het ook kunnen zijn dat je beter ijs kan laten staan, zelfs al is het een hete zomerdag. 

 

Mijn advies: voel zelf wat voor effect je voeding op je heeft. Dit kan al vooraf op basis van je intuïtie. Maar kijk ook hoe je je na het eten ervan voelt. Zowel direct erna, later op de dag, de volgende dag en zelfs over verschillende weken heen (het laatste met betrekking tot voedingspatronen). Wat merk je op in je spijsvertering en je energieniveau? Is dit effect anders dan bij hetzelfde voedingspatroon in andere seizoenen? Hoe meer je dit doet, hoe meer patronen je gaat herkennen, hoe beter je je lichaam leert kennen en hoe effectiever je jouw voeding kan inzetten om meer balans te creëren. Mocht je hier toch hulp bij willen, dan zou een Ayurvedische arts je wellicht op weg kunnen helpen.

 

IJs en de milt meridiaan 

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt ijs afgeraden als je een milt Qi deficiëntie. In dat geval helpt namelijk warme voeding om meer balans te creëren. Recept 

Ingrediënten bananen ijs - de basis

 • 2 (zeer) rijpe bananen
 • Optioneel: scheutje plantaardige melk

 

Voor chocolade ijs extra toevoegen:

 • 2 a 3 eetlepels rauwe cacao
 • Optioneel: bijpassende superfoods (bijvoorbeeld 1/2 theelepel cordyceps)
 • Optioneel: 2 eetlepels notenpasta (ik vind hazelnoot pasta erg lekker)

 

Overige benodigdheden: 

Sterke blender of staafmixer

 

Bereidingswijze

 • Snij of breek de rijpe bananen in kleine stukjes en vries ze minimaal 4 uur van te voren in
 • Mix de bevroren banaan in de blender om met de staafmixer tot het smeuïg en romig is. Voeg een klein scheutje plantaardige melk toe als het anders te heftig is voor je mixer.
 • Voeg cacao en superfoods naar smaak toe

 

Overige tips:

 • Voeg alleen maar de benodigde plantaardige melk toe voor zover je mixer het nodig heeft. Nicecream wordt namelijk van zichzelf al vrij zacht en hoe meer plantaardige melk je toevoegt hoe zachter het wordt.

 

Serveren:

 • Als je het direct serveert, wordt het echt een softserve. 
 • Wil je er toch bolletjes ijs van kunnen scheppen? Zet het mengsel dan eerst nog een tijdje in de vriezer. Ook handig als je het als dessert wil voorbereiden.

 

Enjoy your habits today with love and light!

 

Namasté,

Aimée Kuntz

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »