• Lorem ipsum

Sla jij de yoga les vaker over dan je zou willen?

14 Mar 2018
door Aimée Kuntz

En hoe je hier wat aan doet

Ken je dat gevoel? Waarbij je je yoga practice uitstelt omdat de omstandigheden niet perfect zijn? Hoe zorg je nou dat je echt voorbij die beperkende overtuigingen komt die je tegenhouden om naar je les te gaan? Dat is waar deze yoga blog over gaat.

 

Beperkende overtuigingen

Ik ken die beperkende overtuigingen ook hoor. En ook leerlingen hebben me er vaak over verteld. Zoals “ik heb nog te veel werk liggen”. Of, als je dan net lekker op de bank zit, je te bedenken dat het dan misschien toch beter is een avondje rust te nemen (samen met “morgen ga ik echt”). Of dat je eerst een paar kilo wil kwijtraken (want wat zullen anderen mensen dan wel niet denken, of nog erger… vragen gaan stellen). Of denken dat je toch echt niet zo vroeg kan opstaan om eerst je yoga practice te doen, want je moet toch ook genoeg slapen? Welke beperkende overtuigingen zitten jouw yoga practice in de weg?

 

Het grappige is dat dit soort gedachtes makkelijk omgebogen kunnen worden. Zoals dat je door je yoga practice je werk zoveel effectiever en efficiënter gaat doen, dat je hiermee meer tijd overhoud dan die yogales in beslag neemt. Dat je minder uur slaap nodig hebt als je yoga beoefent. En ik denk dat er weinig mensen zijn die meer uitrusten van een Netflix avondje of social media dan van wat yogahoudingen. En is het niet juist tegenstrijdig om niet naar je yogales te gaan als je een paar kilootjes wil kwijtraken? Afgezien van dat je er vaak veel beter uitziet dan jouw eigenbeeld je je laat geloven en dat je juist veel compassie kan vinden in de meeste yoga studio’s. En in de les zelf is iedereen bezig met zijn/haar eigen practice… dat is namelijk al uitdaging genoeg. Waarom zitten we onszelf dan steeds weer opnieuw in de weg? Waarom helpt het dan niet altijd om onszelf te herinneren aan die andere zienswijzen??

 

Opmerkelijk is dat we veel minder beperkende overtuigingen hebben als je de laatste tijd net zo vaak naar je yogales bent geweest als jij eigenlijk graag zou willen. Dus als we de laatste tijd al voorbij de beperkende overtuigingen konden gaan. Dat we al bewust nee hebben gezegd tegen andere dingen, om ja te kunnen zeggen tegen yoga. Dat we al zelfcompassie hebben ingezet om onszelf die yoga practice te gunnen.

 

Het verschil kan zitten in dat je al in beweging bent gekomen en dat je al voorwaarden hebt gecreëerd voor minder stress in je leven.

 

Fight, Flight or Freeze

Als we iets namelijk als negatief ervaren, is onze ‘normale’ reactie om hiertegen te vechten (waarbij je weerstand opzoekt) of ervoor weg te vluchten (waarbij je eigenlijk kiest voor uitstel zonder het op te lossen). Als we echter niet weten of we moeten vechten of vluchten, bevriezen we. En de staat waarin we bevriezen gaat weer samen met problemen zoals onvermogen om te articuleren, onvermogen om te ontspannen en concentratieproblemen. Eigenlijk gaat een negatief ervaren situatie dus samen met ‘fight, flight or freeze’.

 

Als we een echte levensbedreigende situatie tegenkomen (zoals achterna gezeten te worden door een wild dier) is de ‘fight or flight’ modus een logische keuze. De meeste dingen in ons leven zijn echter niet levensbedreigend. Net zo min als de redenen om wel of niet naar je yogales te gaan. Als je eigenlijk wel het verlangen hebt om naar je yogales te gaan, dan is het eigenlijk best zonde van je energie en good vibes om deze te verspillen aan vechten (ik heb teveel werk liggen), vluchten / uitstellen (ik ga straks / morgen wel) of bevriezen (door bijvoorbeeld nog een keer je social media feed te bekijken).

 

Haal de stress eraf

De beste manier om dus wel naar je yogales te gaan is zorgen dat je minder stress en negativiteit ervaart. Zoals door je yoga practice zelf, waarmee je de aan stress gerelateerde emoties (die in je lichaam zijn gaan vastzetten) kan loslaten via de bewegingen in de yogahoudingen. En je de vibratie van je gemoedstoestand verhoogt. Daarom is ook een korte yoga practice al een slimme start.

 

Maar deze blog ging natuurlijk juist over wat je kan doen wanneer je al in een vicieuze cirkel terecht bent gekomen die je bij jouw yoga practice vandaan houdt. En juist die stap om je yoga practice te doen te groot lijkt. Wat je dan kan doen is de stress van deze stap afhalen door je beperkende overtuiging te onderzoeken en los te laten. Door juist je gedachtegang te volgen wat er zou gebeuren als jouw overtuiging echt zou plaatsvinden. En wat jij denkt dat de gevolgen hiervan zijn. Net zolang tot je bij iets uitkomt waarbij je voelt dat de stress eromheen wegstroomt. Meestal is dat het punt waarbij je antwoorden een lach op je gezicht beginnen te toveren. Hiervoor kan je jezelf de volgende vragen stellen:

 

  • Waar ben je bang voor?
  • En wat als dat gebeurd?
  • Als hetgeen gebeurd in de vorige vraag, wat gebeurd er dan?
  • Net zolang tot je bij een antwoord uitkomt wat je dwaas genoeg vindt dat je een lach op je gezicht krijgt.

 

Wees niet verbaasd als jouw gedachtegang uiteindelijk uitkomt bij dood en zelfs helemaal niet meer bestaat of iets vergelijkbaars. Wat voornamelijk belangrijk is dat je lang genoeg door gaat met doorvragen (misschien zijn er wel 20 rondes voor nodig). Je antwoorden hoeven niet rationeel te zijn. Ga door totdat er iets uitkomt waarbij het eigenlijk niet meer uitmaakt wat er dan nog zou kunnen gebeuren en je het zelf wel grappig begint te vinden en je voelt dat je jouw angst bent kwijtgeraakt.

 

De volgende keer dat je weer jouw beperkende overtuiging tegenkomt, denk dan aan deze oefening. Zodat je de stress die hieraan verbonden is kan loslaten en je makkelijker andere mogelijkheden gaat zien om toch lekker wel naar je yogales te kunnen gaan.

 

Enjoy your Habits© today with love and light!

    

Aimée Kuntz

 

      

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. TIJDELIJK ontvang je dan ook meteen gratis (!) het e-boek Relax Into Action, vol met tips om je nog energieker te voelen met een yoga lifestyle.
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.

  

Reacties
Aimee Kuntz
15 Mar 2018
Wat een fijne quote! Die ga ik onthouden.
An pyck
15 Mar 2018
Heel mooi
Ik probeer zoveel mogelijk volgende quote door te voeren :
FIRST I DO THE YOGA AND THEN THE THINGS
An pyck
15 Mar 2018
Heel mooi
Ik probeer zoveel mogelijk volgende quote door te voeren :
FIRST I DO THE YOGA AND THEN THE THINGS
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »