• Lorem ipsum

Wat is ashtanga yoga?

13 Jan 2018
door YogaHabits / Aimée Kuntz

Ashtanga yoga is in Nederland vooral bekend als een fysiek intensieve vinyasa yoga vorm die in een vaste serie wordt beoefend. Traditioneel wordt de serie je houding voor houding geleerd, zodra je klaar bent voor de volgende stap. Hoewel de insteek van ook deze yoga vorm spiritueel is, ga je er zeker van zweten. In Ashtanga yoga wordt er gewerkt met yogahoudingen, ademhaling en drishti (het punt waar je heenkijkt).

 

Ashtanga Mysore

Traditioneel wordt ashtanga yoga in mysore style onderwezen. Je leert dan dus niet in één keer de hele ashtanga yoga serie, maar (als de yoga leraar denkt dat je daar klaar voor bent) wordt er steeds een houding toegevoegd aan jouw serie totdat je uiteindelijk de hele serie beoefend. Een voordeel hiervan is dan wat je leert in eerdere houdingen je voorbereiden op houdingen die later komen en dat je op deze manier niet te snel begint met een bepaalde yogahouding. Om dit te begrijpen is het handig om te onthouden dat yoga houdingen altijd therapeutisch zijn bedoeld en niet omdat ze er leuk uitzien. 

 

"Do your practice and all is coming." ~ K. Pattabhi Jois

  

 

Ashtanga Led

In yogascholen die ashtanga yoga lessen aanbieden zie je ook vaak led lessen aangeboden. Hierin wordt je door de serie heen geleid door de yogaleraar middels instructies. Vaak zijn er dan verschillende varianten van de led-lessen, waarin een kwart, de helft of de hele serie wordt beoefend. Soms bijvoorbeeld aangegeven als beginners en gevorderden lessen, zodat je kan kiezen voor een les die bij je huidige yoga practice past.

 

A Taste Primary Series of Ashtanga Yoga by: Bibi Lorenzetti from kodezero on Vimeo.

      

  

Het achtvoudige pad

Ashtanga yoga staat overigens ook voor het achtvoudige pad van Patanjali, zoals beschreven in de Yoga Sutra bestaande uit Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana en Samadhi.

   

   

Zes Ashtanga yoga series

In het totaal zijn er zes ashtanga yoga series, maar er zijn wereldwijd maar weinig yogi's die alle 6 de ashtanga yoga series beoefenen. De meeste beoefenen de primary, sommige de secondary series en daarna zijn er steeds minder mensen die daarop volgende series beoefenen. Het mooie hiervan is dat ook al dat de eerste (twee) series voor de meeste mensen voldoende uitdaging bieden, we dus nooit uitgeleerd zijn. Als je toe bent aan een volgende stap, is er daar dus een methode voor. Al is hier absoluut geen haast bij. Ook hierbij is de kwaliteit van je yoga practice veel belangrijker om langdurig yoga te kunnen blijven oefenen dan de kwantiteit van de houdingen zelf.

 

"Yoga is 99% practice and 1% theory."~ K. Pattabhi Jois

     

     

Inspirerende ashtanga yoga leraren

Een ashtanga yoga lerares die wij inspirerend vinden is Kino MacGregor. Kino beoefent zelf al meer dan 18 jaar ashtanga yoga en is opgeleid door ashtanga yoga oprichter Sri K. Pattabhi Jois in Mysore. Haar yoga school is in Miami gevestigd, maar aangezien ze ook veel dvd's heeft opgenomen, boeken heeft geschreven en het yoga platform Omstars heeft opgericht, is het ook zeker mogelijk om vanuit Nederland haar lessen te volgen. Ook is zij erg actief op Facebook en Instagram waarin ze op een hele open manier over haar yoga practice communiceert.

 

 

Ashtanga Yogakleding

Vaak dragen vrouwen in hun ashtanga asana yoga practice een yoga legging en een yoga tank top. Mocht dat te warm zijn voor je (want je gaat zeker zweten van deze yoga stijl), kan je dit ook vervangen door een yoga sport bh en/of een yoga short. Met onze high-tech yoga merken als K-DEER, Noli, Teeki, LaLa Land Comfy Wear, Onzie en Dragonfly, hebben we geweldige yoga outfits voor alle lichaamstypes. Klik HIERom je te laten inspireren door onze brede collectie aan perfect zittende designer yogakleding.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »