• Lorem ipsum

Yoga techniek: juist is hier niet het tegenovergestelde van verkeerd

19 Jan 2022
door Aimée Kuntz

Wel eens het antwoord "het hangt er vanaf" van een yoga leraar op je vraag gehad? Terwijl je een vraag stelde over de techniek van een yogahouding? Deze yoga blog gaat erop in waarom dat een heel goed antwoord is.

 

Techniek ≠ checklist

Het afstrepen van een checklist kan een heerlijk voldaan gevoel geven. Ja, ook voor mij. Het geeft een gevoel van nuttig te zijn geweest en controle te hebben over de situatie (wat weer een gevoel van rust kan geven). Kortom het kan een goed gevoel geven.

 

Ook bij yogahoudingen zie je vaak dat er een behoefte is om ze tegen een checklist af te zetten. De intentie is goed: om te zorgen dat de yogahouding geen blessure in de hand werkt en om de voordelen van de yogahoudingen zo veel mogelijk te kunnen ervaren. En door een ander menselijk aspect: yogaleraren doen echt hun best goede behulpzame instructies te geven. Daarnaast is biomechanica terecht iets om rekening mee te houden.

 

Maar een lichaam is organisch en niet statisch. En belangrijker nog, geen lichaam is hetzelfde en ook is ieder lichaam continue aan veranderingen onderhevig. Helemaal als je bedenkt dat het niet alleen om het fysieke lichaam gaat, maar ook om het energetische, emotionele en intellectuele lichaam. 

 

Afgezien dat het voldoen van een yogahouding aan een checklist voor veel mensen (op dat moment) niet haalbaar is (ook als het beoefenen van dezelfde houding in een adere vorm goed kan passen in een gebalanceerde yogasessie voor die specifieke persoon), betekent het ook niet dat die checklist zorgt dat de yogahouding bijdraagt aan het verstillen van de fluctuaties van de geest; hetgeen waar yoga vooral op gericht is ('Yogaś Citta Vrtti Nirodhah', 1.2 Yoga Sutra of Patanjali). Een checklist bij een yogahouding kan zelfs meebrengen dat er vooral op het estische van de yogahouding wordt gelet.

 

Begrijp me s.v.p. niet verkeerd. Ik heb persoonlijk een mateloze interesse voor techniek wat yogahoudingen betreft. Ik ben van mening dat techniek enorm veel kan helpen om yogahoudingen toegankelijker te maken. Juist zodat je rekening kan houden met de huidige verhoudingen in iemands lichaam, de hoeveelheid kracht versus flexibiliteit, de energie die iemand op dat moment heeft, etc. Waar het om gaat is dat er niet maar één manier is.

 

Gebalanceerd, afgestemd en passend

In plaats van ‘verkeerd’ als het tegenovergestelde van juist te zien, kan je ‘juist’ ook zien als gebalanceerd, afgestemd en passend. Als je dit toepast op een yogahouding, kan dit zorgen voor een hele andere aanpak. Met een grotere kans dat je hiermee de yogahouding toegankelijker maakt, blessures voorkomt, meer aanwezig bent in het huidige moment en werkt vanuit je huidige mogelijkheden.

 

Het is overigens heel menselijk om je druk te maken of je het wel goed doet, of eigenlijk dus of je het misschien wel ‘fout’ doet. En hoe subtieler het is waar we mee werken, hoe makkelijker die onzekerheid getriggerd kan worden. En allemaal hebben we onze eigen redenaties en onderbouwingen wat betreft wanneer iets goed is: onze eigen checklist. 

Een yoga practice is echter alleen goed door één ding: doordat je je practice doet. Gewoon simpel weg op de mat staan en je best doen. Dus als je de voorkeur geeft aan de vastigheid van een checklist, is dat het enige hokje dat je nodig zou hebben of je vandaag op de yoga mat hebt gestaan. ;-)

 

Geen magische pil

Hoewel yoga enorm veel voordelen heeft, is het helaas geen magische pil. Ja, het kan onmiddellijk een gevoel van opluchting geven. En op lange termijn heeft het talloze therapeutische voordelen. Dat betekent echter niet dat de oorzaak van problemen waar je tegenaan liep plotseling en gegarandeerd is opgelost. Het doen of dat wel het geval is, geeft mensen onterecht het gevoel dat ze het kennelijk verkeerd doen wanneer ze niet het resultaat behalen waar ze naar op zoek waren.

Door de yogahoudingen gebalanceerd, afgestemd en passend toe te passen, kan je hier echter wel rustig aan werken. Of in ieder geval om er beter mee om te kunnen gaan. Ademhaling voor ademhaling. 

 

Yoga is hard werken. Niet zozeer in fysieke zin, aangezien de yogahoudingen juist het meeste bieden als ze stabiel en aangenaam voelen. Het is hard werken omdat het ons steeds weer met onszelf en onze ideeën en aannames confronteert en dat zeer oncomfortabel kan aanvoelen. Vooral omdat het heel menselijk is het verhaal erachter op te blazen. 

De training zit in het observeren van die verhalen, te voelen wat voor effect ze op je hebben, andere mogelijke zienswijzen te zien en ze los te laten. Zowel op, maar zeker ook naast de yoga mat.

 

Oefening off-the mat

Een oefening waar ik momenteel zelf mee werk is het observeren van mezelf zodra ik (neiging tot) uitstel of weerstand voel. Ook hierbij is er namelijk vaak een zienswijze die baat kan hebben van een meer gebalanceerde, afgestemde en passende kijk. Voor de oefening gaat het echter in eerste instantie vooral om het observeren, het luisteren naar jezelf: jouw bewustzijn brengen bij het moment. Want juist dit luisteren naar jezelf kan helpen om aan te voelen wat jij nodig hebt en wat de onderliggende oorzaak is. Bijna altijd zijn er namelijk vele lagen te vinden onder gewoontes. 

 

In plaats van (de neiging tot) uitstel of weerstand te observeren, kan je ook observeren wanneer jezelf een beloning geeft. Zoals een eten van een snack, een aflevering van jouw favoriete serie kijken of wat dan ook dat voor jou voelt als een beloning. 

 

Nog een andere variant van deze oefening is om steeds je bewustzijn te brengen bij momenten waarbij je self-talk negatief is. Of dit nou over jezelf of je omstandigheden is; ieder moment waarin jouw gedachten jou naar beneden halen. 

 

Welke variant je ook kiest, heeft de oefening vooral veel effect als je het gedurende een wat langere tijd beoefent. Voor bijvoorbeeld minimaal een week, maar liever gedurende een maand. Door iedere keer je bewustzijn te brengen erbij te brengen, krijg je dieper inzicht in patronen en zullen ze zelfs waarschijnlijk al veranderen doordat de oorzaak niet meer zo’n grip op je krijgt.

 

p.s. Mocht je momenteel met mentale problemen te maken hebben, bespreek dan vooraf eerst met jou therapeut of deze oefening wel voor jou geschikt is op dit moment.




Outfit & Yoga Mat

Op de foto draag ik de Yoga DemocracyPretty in Pink legging, de MoonchildDraped Tank in Black en gebruik mijn favoriete Moonchild yoga mat voor een super grip (welke mij geweldig helpt om mijn spieren goed te activeren in mijn asana practice).

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEFen mis nooit meer één van onze yoga blogs (en ontvang een gratis e-boek vol yoga lifestyle tips voor meer energie).

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »