• Lorem ipsum

Yogahouding doorbraken (deel 1)

28 Feb 2018
door Aimée Kuntz

Met het ‘aannemen’ van al die bijzondere houdingen in yoga, zitten er altijd yogahoudingen tussen die te uitdagend lijken. Waar je al gedurende lange tijd niet verder in lijkt te komen. Of houdingen waarbij je nog geen eens weet waar je zou moeten beginnen. Of misschien heb je wel een blessure die in de weg blijft zitten. Harder werken is dan niet de sleutel. Dus dan blijft slimmer werken over.

 

Ik heb meerdere tips voor je om doorbraken te creëren in jouw yogahoudingen. Om je genoeg informatie te kunnen geven om hier echt mee aan de slag te kunnen gaan zal ik deze verdelen over een aantal yoga blogs. De eerste tip gaat over het verschil tussen vanuit iets werken en naar iets toe werken.

 

 

Tip 1: Werken vanuit waar je bent in plaats naartoe

Vaak als we een bepaalde yogahoudingen willen kunnen doen, zijn we slechts gericht op het creëren van een figuur. Op een manier zoals het snel willen afstrepen van een to-do lijst. Of het bereiken van dingen waarvan we denken dat anderen die van ons verwachten om succesvol te zijn.

 

De yogahoudingen zijn er echter natuurlijk om ons te helpen. Om bepaalde therapeutische voordelen te ontvangen. Voor body, mind en spirit. En soms strookt het figuur die jij in je hoofd hebt niet met dat concept. Dat betekent niet dat ik zeg dat je niet moet werken voor een yogahouding. Integendeel zelfs. Wel geloof ik dat het gaat om werken met je lichaam in plaats van er tegen in.

 

Om te werken vanuit waar je nu bent. Daarvoor is het wel belangrijk dat je kan accepteren waar je nu bent. Het alternatief is namelijk dat je er weerstand tegen hebt. Het paradox is echter dat je door deze emotionele weerstand nog meer van hetzelfde krijgt en dat houdt je precies waar je al was.

 

Door de weerstand ben je namelijk niet gericht op wat WEL mogelijk is. Als je bijvoorbeeld in standing head to knee (Dandayamana Janushirasana) focust op dat het je nog niet lukt om te balanceren met je voorhoofd op je knie, zijn er in het algemeen twee opties. Of je probeert stappen over te slaan (zoals het goed aanspannen van de spieren in je staande been en het intrekken van je buik) of je geeft op.

 

Als je stappen probeert over te slaan, zal je een verhaal creëren waarin het steeds weer niet ‘lukt’. Je creëert hiermee de emotionele gewoonte en verwachtingspatroon “hoe het voor mij is in standing head to knee”. Als je juist gaat ontwijken, accepteer je ook niet wat je al wel kan doen. (Natuurlijk besef ik dat rust nemen soms het beste wat je voor jezelf kan doen kan. Jij weet zelf wanneer dat het geval is. Of dat je een verhaal creëert.)

 

Kan jij daarentegen de yogahouding echt ontvangen? Met alles wat erbij komt kijken. Zonder schuldgevoel. Vanuit acceptatie. De fysieke uitdagingen, maar ook de emotionele uitdagingen en je denkpatronen. Zodat je de vrijheid hebt om nieuwe mogelijkheden te creëren. En de uitdagingen waarmee je dan werkt, zullen je waarschijnlijk ook iets leren waar je wat aan hebt nadat je yogales is afgelopen.

 

Zo werd Triangle pose (Trikanasana) ineens een grote (pijnlijke) uitdaging voor mij toen ik jaren terug met een knieblessure werkte. Eigenlijk voornamelijk omdat ik eerst stappen probeerde over te slaan. Want anders werd ik geconfronteerd met mijn ideeën over wat anderen wellicht van mij verwachtten. Met wat ik van mezelf verwachtte. Het veranderde toen ik me weer begon te richten op de therapeutische voordelen van de houding. Hierbij kwam ik er achter dat ik wel de set-up kon doen. En dat ik voelde dat ik mijn beenspieren hier heel goed mee trainde, wat weer voor stabiliteit voor m’n kniegewrichten zorgde. Precies dus wat ik op dat moment het meeste nodig had. Net zoals het leren mezelf te accepteren, inclusief alle uitdagingen. En doordat ik de blessure niet meer verder triggerde en tegelijkertijd juist wel een beter support systeem creëerde, kon ik juist veel sneller weer meer doen. Het voelen dat ik iets deed dat echt hielp, zorgde dat ik minder weerstand en angst had met de tijd. Het werkte zelfs zo “empowering”, dat ik steeds meer op deze manier yoga ging beoefenen. En nog steeds helpt deze aanpak mij goed.

   

“Face the facts of being what you are, for that is what changes what you are.” Søren Kierkegaard

 

Wat je hiermee eigenlijk voorkomt is yoga bypassing. En je zou je kunnen afvragen wat het überhaupt voor zin heeft om het echt ontvangen van de yogahoudingen uit de weg te gaan. Wat er energetisch gebeurd als je vanuit iets werkt (i.p.v. naar iets toe) zijn de volgende stappen:

  • Vanuit onbewust zijn over hoe je lichaam in een yogahouding precies functioneert wordt je eerst bewust. Dat kan voelen als contrast, een uitdaging. Misschien anders dan je graag zou zien.
  • Vanuit bewustzijn kan je dit gaan accepteren. Acceptatie over hoe jouw yogahouding er nu uit ziet. Wat je hiervan vindt, wat je denkt dat anderen hiervan vinden; dat zijn allemaal oordelen. Oordelen die je mag loslaten.
  • Vanuit acceptatie kan je dit omarmen. Het onvoorwaardelijke liefde Dit kan wat zweverig klinken, maar op het moment dat dit nog niet het geval is, is de kans voor ‘spacing out’ veel groter. Bijvoorbeeld vanuit angst allerlei ‘wat als’ scenario’s bedenken.
  • Vanuit onvoorwaardelijke liefde is het makkelijker om contact te maken met je intuïtie. Zodat dat denkbeeldige lampje gaat schijnen boven je hoofd. En jij voelt wat de eerst volgende stap is voor jou om je op te concentreren. Wat je dan wel helpt om te doen in de yogahouding.
  • Hoe vaker je dit oefent en toepast, hoe meer er echt gaat veranderen. Waardoor je ook meer vertrouwen gaat krijgen. En dat vertrouwen helpt je dan bij de volgende uitdaging die je tegenkomt. Want nu weet je hoe je hiermee kan omgaan.

 

Binnenkort volgen nog meer tips om doorbraken te realiseren in jouw yogahoudingen. Wordt vervolgd… In de tussentijd, veel plezier gewenst met het werken vanuitwaar je bent in jouw yogahoudingen.

 

Enjoy your Habits© today with love and light!

    

Aimée Kuntz

 

      

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.

Reacties
Aimee Kuntz
28 Aug 2020
Leuk om te horen Judith! Dank je wel. :-)
Judith de Vries
27 Aug 2020
Dank, erg leerzaam en bruikbaar!
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »