Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

Zes effectieve YogaHabits voor geluk

7 Jul 2017
door Aimée Kuntz

Wat is de blog van YogaHabits zonder een blog waarin ik mijn Habits© deel die het grootste effect hebben gehad op m’n eigen leven? Zoals vele andere mensen voelde ik met vroeger vaak gestrest, alsof ik altijd meer had moeten doen en was ik eigenlijk ook niet zo gelukkig. Om maar nog geen eens te spreken over de hoeveelheid tranen (die niet van geluk waren). Voor mij resulteerde dit in dat ik vastbesloten was hier wat aan te doen. Mijn persoonlijke zoektocht naar geluk via het pad van zelfrealisatie.  In deze blog deel ik de vijf belangrijkste tools die mij hebben geholpen me gelukkig te voelen. Van stress en verdriet naar geluk en overvloed. Oftewel YogaHabits! Ik ben nog steeds meer aan het leren over deze geweldige reis ‘the game of life’. Met nu wel ondertussen al heel veel plezier op de weg ernaartoe.

    
 

1)          Dagelijks asana & meditatie beoefenen

Ik ben dol op het beoefenen van yoga. Maar het helpt me vooral gedurende de rest van de dag om m’n zenuwstelsel gekalmeerd te houden. En de wereld lijkt er vaak toch echt rooskleuriger uit te zien na een yogalesje. Het beoefenen van fysieke yoga vormen, helpt ook om concentratie & focus te versterken en meer helder te worden in je hoofd. Dit maakt ook een meditatie beoefening toegankelijker. Ook stap 2 t/m 6 uit deze blog worden toegankelijker als je vijf à zes keer per week hatha yoga (= alle fysieke vormen van yoga, waaronder vinyasa (ashtanga) yoga, bikram yoga, klassieke yoga, etc.) beoefent.
 

Een nieuwe routine of gewoonte opbouwen kan echter uitdagend zijn. Robin Sharma zegt over veranderingen: “All change is hard at first, messy in the middle and so gorgeous at the end.” Voor mijzelf heeft het doen van een yoga challenge geholpen om een dagelijkse asana beoefening op te bouwen. Lees hier meer over in de yoga blog “Van yoga challenge naar dagelijkse yoga practice”.

  

  

2)          Dankbaarheid

Als tiener leerde ik van mijn vader om iedere dag tenminste zeven dingen te benoemen waar ik dankbaar voor was. Dit leerde me dat hoe moeilijk een situatie soms ook aanvoelde, ik toch altijd heel veel dingen had om dankbaar voor te zijn. Inclusief de kracht om de situatie mentaal aan te kunnen. Of dat het toch geweldig was dat ik al die leermomenten in mijn leven aangeboden kreeg. Het leerde me ook mijn ogen meer te openen voor de schoonheid om me heen. Zoals de kleuren van een zonsondergang…

   

Je hebt vast wel een gehoord dat alles wat je aandacht geeft groeit. Met dankbaarheid versterk je het gevoel van overvloed in je leven. Dus zelfs als je denkt dat je niet veel dingen hebt om dankbaar voor te zijn, ga alsjeblieft op zoek. Je zult je waarschijnlijk verbazen hoeveel er altijd al is om dankbaar voor te zijn. En door je hier steeds meer bewust van te worden, zal je leren steeds meer overvloed in je leven te zien.

  

Wat voor mij goed werkt is aan het eind van de dag (vlak voor ik ga slapen) even stil te staan bij waar ik dankbaar voor ben. Dit kan als ‘mental note’. Ook het schrijven in een dankbaarheidsdagboek (gratitude journal) is een goede tool. Als je al een dagboek bijhoud (of wil gaan bijhouden, zie blog “7 tips om te beginnen aan je dagboek”), kan je dit natuurlijk ook daarin als onderdeel opnemen. Of houd het juist in een apart dagboek bij als dat beter aanvoelt voor jou.

   

  

3)          Verander je gedachtes

Je gedachtes zijn mega sterk wat betreft het effect op jouw leven. Hoe dit precies werkt is een veel te uitgebreid onderwerp om goed te kunnen bespreken in deze blog. Maar je kan het zien als dat elke gedachte een zaadje plant. En op een gegeven moment is dat zaadje uitgegroeid tot een grote boom, waarmee jij wordt geconfronteerd in jouw leven. Zowel in fijne als confronterende ervaringen. Zonder hier al te diep op in te gaan, geef ik wel al een paar tips om je op weg te helpen.

   
 

Zie het leven als een spiegel en neem ownership

Uiteindelijk werken we allemaal bewust dan wel onbewust naar zelfrealisatie toe. Hierbij krijgen we continue feedback van het universum om ons een bepaalde kant op te duwen. Op het moment dat deze feedback negatief overkomt, is dat slechts een duw in rug om je een ander pad te wijzen. Uiteindelijk is alles om je heen gecreëerd via gedachtes. Ervaar je iets wat je niet bevalt? Mijn tip is dan om naar binnen te kijken. Als je bijvoorbeeld in de spiegel ziet dat je haar niet goed zit, probeer je het ook niet in de spiegel te veranderen, maar door je eigen haar anders te doen. Net zoals bij een spiegel is ook alles om je heen een reflectie van jouw eigen gedachtes. 
 

Vaak is het een kwestie van iets vanuit een ander perspectief bekijken. Deze spiegel functie zit overigens ook achter de vergevingsmethode Ho’oponopono. En natuurlijk is je tijd op de yoga mat ook een goed moment om te oefenen. Met welke oordelen en emoties wordt je daar geconfronteerd? Wat kan je hiervan leren?

    
  

Versterk behulpzame gedachtes

Laat je dagelijks inspireren door behulpzame gedachtes, mooie quotes en inspirerende afbeeldingen. Ook zijn er mooie inspiratiekaarten beschikbaar. Deze kunnen helpen om behulpzame gedachtes te versterken. Wat voor mij goed werkt is op gevoel een kaart uit de stapel te pakken; het is altijd precies de kaart die ik nodig heb. Mijn favoriete kaarten zijn deResonantiekaarten ~ ik resoneer met overvloed. Op iedere kaart staat een inspirerende affirmatie en een energetisch trillingsbeeld (een mooie afbeelding met gebruik van geometrische patronen dat zelfs doorwerkt in je onderbewustzijn om de affirmatie te versterken).

   
  

Aanbevolen boeken en filmpjes om je gedachtes te leren veranderen

     

    

4)          Emotionele blokkades opheffen

Het engelse ‘emotion’ kan je ook lezen als ‘energy in motion’, oftewel energie in beweging. Sterker nog, alles wat leeft is energie in beweging. Bij een blokkade in deze energie, ontstaat er daardoor ook een blokkade in je leven. Er zijn gelukkig heel veel verschillende methodes beschikbaar om hiermee aan de slag te gaan. Dus je kan er altijd één vinden die bij jou past. Hieronder een paar voorbeelden die mij goed hebben geholpen.

   
 

Ho’oponopono

De vergevingsmethode Ho’oponopono is makkelijk toe te passen en heeft mij heel veel geholpen. Lees hier meer over in de blog “Ho’oponopono”.

   
 

Affirmaties

Je kan ook affirmaties gebruiken om emotionele blokkades op te heffen. Bijvoorbeeld door middel van Emotional Freedom Technique (EFT), Innerlijk Kind affirmaties en Chakra affirmaties. Coach Patty van Dolfijn Wellness heeft mij hier heel goed mee geholpen.

   
 

Observeer je emoties

Neem de tijd om te gaan ‘zitten met je emoties’. Omarm ze, observeer ze en wanneer de tijd rijp is (lees: als je het compleet zat bent om je zo te voelen en ownership neemt om hier wat aan te doen) laat ze los. Voor mij werkt het beste om echt de tijd te nemen voor dit proces en hier letterlijk voor te gaan zitten. Ook als dit proces een paar uur duurt. De snelste weg is er doorheen. ;-)

Observeer hierbij ook wat je gedachtes zijn. Wat is het verhaal achter deze gedachtes? Wanneer had je vergelijkbare gedachtes voor het eerst? Waar voelde je dit toen in je lichaam? Hoe sluit dit aan bij de waarden waarmee je bent opgegroeid? Welk gevoel gaf het je destijds? Als je het vanuit een ander perspectief bekijkt, kan je de situatie dan anders zien? Zijn er andere verklaringen mogelijk? Hoe kan jij zelf het probleem oplossen? Waar beschik je al over wat je hiervoor kan gebruiken? Wat heb je van het universum nodig om je hierbij te helpen? Hoe ga je jezelf geven wat jij nodig hebt? En zo kan je nog veel meer van dit soort vragen aan je zelf stellen.

 

  

5)          Voeding die jouw proces ondersteunt

Voeding is niet alleen iets waar je lekker van kan genieten. Het beïnvloed ook onze gedachtes, onze hormonen, onze vibraties en hoe we ons voelen. In de loop der jaren heb ik mijn voedingspatroon behoorlijk verandert. Ja, ik geniet nog steeds van eten. Eigenlijk zelfs nog meer dan voorheen. Mijn smaak is echter veranderd en ik versta inmiddels totaal wat anders onder voeding waar ik vrolijk van word. En het verandert nog steeds geleidelijk met me mee. Een aantal dingen die mij persoonlijk goed helpen om mijn hoofd helder te houden staan hieronder.

  • Gebruik je intuïtie voor jouw beste voedingspatroon. Leer herkennen waar jouw lichaam echt behoefte aan heeft door je cravings te gaan begrijpen. Zowel fysiek als emotioneel. Zie ook de blog “Food (cravings) en het gebruik van yoga om naar je lichaam te luisteren”.
  • Geen suiker. Dit is iets wat ik langzamerhand heb afgebouwd. Eerst door over te stappen naar alleen dingen die vers bereid waren (en je gaat waarschijnlijk toch niet iedere dag taart of koekjes bakken). Daarna ben ik suiker gaan vervangen door natuurlijke zoetmiddelen. Langzamerhand is mijn behoefte aan zoetigheid afgenomen en heb ik daar zelfs geen behoefte meer aan en eet ik geen suiker meer. Wel geniet ik nog erg van fruit, wat ik nu veel lekkerder vind dan welke andere zoetigheid dan ook.
  • Groene smoothies (en überhaupt veel groen). Ook hierbij heb ik rustig opgebouwd. In het begin zat er nog veel fruit in mijn smoothies en sapjes. Nu bestaat het vooral uit groente. En maak ik ’s ochtends een verse smoothie i.p.v. een cappuccino voor mijn energie boost.

 

 

6)          Volg je hart

Uiteindelijk geeft jouw eigen hart, jouw intuïtie het beste aan waar jij gelukkig van wordt. Gelukkig hebben we allemaal een andere rol te vervullen op aarde, dus er is geen kant-en-klaar antwoord voor jou. En soms is het de bedoeling om ineens een andere weg in te slaan. En nogmaals een andere kant op te gaan. Net zo vaak als nodig is. Ik zie dat als een mooie manier om verschillende ‘verhalen’ op ons te kunnen nemen gedurende ons leven, waardoor we nog meer kunnen leren.

  

Zelf ben ik na mijn universitaire studie werkzaam geweest als project manager business development. Totaal iets anders dan yoga lerares of het oprichten van YogaHabits. En ondanks dat ik dankbaar ben voor wat mijn vorige ervaringen me hebben geleerd, ben ik veel gelukkiger geworden door de stap te durven nemen om een totaal andere kant op te gaan. En mag ik nu fijn blogs voor jullie schrijven over de dingen waar ik blij van wordt. En geeft mijn hart nu aan dat ik dat nog veel meer blogs wil schrijven voor jullie.... dus blijf deze blog volgen...

 

Enjoy your Habits© today with love and light!

Aimée Kuntz 
 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »