• Lorem ipsum

Afscheid, emoties en loslaten

29 Jun 2018
door Aimée Kuntz

Afgelopen week heb ik met pijn in mijn hart afscheid moeten nemen van mijn vader. In ieder geval van zijn fysieke aanwezigheid hier op aarde. Behalve dat ik hierbij me steeds weer besefte hoe goed mijn yoga practice me helpt tijdens zulke moeilijke momenten, zag ik ook de parallel met loslaten in yogahoudingen. Maar ja, yoga is dan ook bedoeld om het leven naast de mat ‘hanteerbaarder’ te maken…

 

Emoties mogen naar boven komen

Zelf denk ik dat positief blijven heel erg kan helpen in het leven, maar ook dat emoties een hele functionele rol hebben. Wist je dat de Latijnse afgeleide voor het woord emotie (emotere) letterlijk energie in beweging betekent? Deze energie in beweging is bedoeld om gevoeld te worden en te worden losgelaten (in tegenstelling tot onderdrukken en negeren wat een vorm van ‘spiritual bypassing’ is). S.v.p. wel met behoud van ahimsa (geweldloosheid), zowel naar jezelf als anderen toe.

 

Zelf heb ik het maar al te vaak geprobeerd hoor; het onderdrukken van emoties. Misschien juist wel omdat ik emoties als zeer intens kan ervaren. Maar uiteindelijk kwam het er dan later toch uit. Bijvoorbeeld in de vorm van angst of lichte depressieve gevoelens. En natuurlijk altijd op een moment dat het echt niet uitkwam.

 

Soms wordt de onderdrukking van een emotie onterecht aangezien voor loslaten. Misschien heb jij het ook wel eens gehoord: “laat het maar gewoon los”. Maar als dit wordt gedaan door je aandacht ergens anders op te richten (wat wel kan werken bij monkey mind-achtige gedachtes), is er nog niets gedaan met de emotie en de onderliggende oorzaak. Voordat een emotie verdwijnt, moet het eerst verwerkt worden. En om het te verwerken, heeft het tijd en aandacht nodig. Maar het mooie is dan wel dat als je de emotie hebt verwerkt, dat het jou loslaat (in plaats van dat jij het loslaat).

 

Als je emoties onderdrukt of negeert, worden ze echter opgeslagen in je lichaam. Zoals bijvoorbeeld in de heupen, die dan vast gaan zitten (zoals in de uitspraak het op je heupen hebben). De energie is dan letterlijk niet meer in beweging en kan blokkades in je lichaam creëren.

 

Uiteindelijk moeten die emoties er toch een keer uit. Nou ja, wel als je wil dat die blokkades je niet meer in de weg zitten. Als je niet meer wil dat een kleine trigger dan al heftige reacties ten gevolge heeft. Of als je letterlijk meer bewegingsvrijheid wil of je gezondheid wil ondersteunen.

 

 

Rustige ademhaling

Als je jouw emoties echter ziet als je vriend, wordt het een ander verhaal. Je kan jouw emoties dan gebruiken als gids. Wist je dat de emotionele hersenen sneller reageren op inkomende informatie of stimuli dan ons analytisch brein (J. Schwartz & S. Begley, 2002)? En het mooie is dat aandacht besteden aan die emoties (hoe veel tijd dit ook kost) toch uiteindelijk een veel snellere route is dan die van emotionele onderdrukking. En vaak nog veel duurzamer en krachtiger ook.

 

Belangrijk is wel dat je je veilig voelt om je emoties te kunnen voelen. Voor mijzelf is de yoga mat hiervoor een fijne plek. Omdat het behalve het bieden van veiligheid, het ook een plek is waar je je lichaam al in beweging brengt, inclusief  allerlei energiepunten. En het ook al een momentje voor jezelf is. Hierdoor is het vaak makkelijker om tijdens yoga contact te maken met je gevoelens. Een bekende houding waar emoties ineens kunnen opzetten is bijvoorbeeld camel pose (kameel houding, ustrasana). Juist als je dan op nieuwsgierige wijze bewuste aandacht vestigt op de sensaties die je dan voelt, kan je mooi gebruik maken van dergelijke momenten. Als een uitnodiging om los te kunnen laten.

 

Om je emoties als gids te kunnen zien, helpt het om het oordeel er vanaf te halen. Want vaak bestempelen we emoties als goed of slecht. Begrijpelijk omdat we ons nou eenmaal veel beter voelen bij emoties als vreugde en liefde dan in het geval van verdriet, woede en schaamte. Maar het is allemaal gewoon energie in beweging die je iets duidelijk probeert te maken. En als je daar naar luistert, is het makkelijker dicht bij jezelf te blijven. Eigenlijk zouden we dankbaar mogen zijn dat emoties onderdeel zijn van onze menselijke ervaring.

 

Als je jouw zenuwstelsel kalmeert, is het makkelijker om ook met de moeilijkere emoties te werken. Daar komt je ademhaling dus weer, net zoals in de yogales, om de hoek kijken. Vaak zijn we van nature al geneigd om, als iemand erg emotioneel is, tegen diegene te zeggen om een diepe ademhaling te nemen. En als je een diepe inademing neemt, kan je ook goed uitademen. Je ademhaling en je energielichaam zijn namelijk direct verbonden.

 

 

Observeer

In yoga worden we ons steeds meer bewust van dingen waar we eerst onbewust van waren. Dit werkt net zo bij de verwerking van emoties. Door je emoties te observeren, kan je steeds meer bewust worden van wat onderliggend aan je emotie ligt. Waarom iets je zo raakt en het zo persoonlijk voelt. Dus door verder te kijken dan de trigger zelf.

 

Door je emoties en gedachtes te observeren kan je gewoontes en gedachtepatronen (in yoga termen ook wel klesha’s genoemd) gaan herkennen. Alsof je een toeschouwer bent. In plaats van slachtoffer. Hierdoor voelt het ook minder overweldigend, terwijl je nog steeds de ruimte geeft aan je emoties. Op deze manier werk je met wat al gegeven wordt en kan je een uitdagende ervaring een positief randje geven. Voor een transformatie van je emotie in iets dat nuttig is. Voor mijzelf helpt het dan bijvoorbeeld goed om een blog te schrijven.

 

Goed om jezelf aan te herinneren is dat een emotie een gevoel is, dus niet een feit. Welke assumpties en overtuigingen (welke gebaseerd zijn op eerdere ervaringen) zitten er onder je emotie? Terwijl je je emoties observeert kan dit ook duidelijker worden. Bijvoorbeeld dat er eigenlijk geen bedreiging is, ook al voelde het wel zo. Zodat je ruimte kan maken voor overgave. Overgave aan iets groters dan jijzelf. Want ook overgave kan zorgen dat je emoties jou loslaat.

 

Observeren betekent niet het evalueren van de sensaties die je opmerkt, wat een vorm van oordelen is. Kan je daarentegen intunen op de subtiele sensaties in je lichaam en deze observeren? Door te luisteren in plaats van te oordelen. Kan je dit doen met een gevoel van nieuwsgierigheid en compassie? Toen bijvoorbeeld vorige week tijdens de begrafenis van mijn vader de tranen over m’n wangen liepen, observeerde ik bijvoorbeeld dat ik me voor een moment alleen voelde. Dit was echter een gevoel en geen feit: er zijn zoveel mensen waar ik om geef die mij ondersteunen. Dat besef gaf dan juist weer een warm gevoel. En hoe fijn het was het om de omhelzingen te kunnen ontvangen van zulke lieve vriend(inn)en en familie! En yoga… oh wat was ik me bewust van hoe dankbaar ik ben voor yoga in m’n leven. Zelfs al was het maar omdat ik wist hoe ik m’n ademhaling kon gebruiken. Om weer terug te kunnen gaan naar een staat van meer ontspannenheid.

 

Als je ervoor in de gelegenheid bent, kan savasana heel goed helpen bij deze ontspanning ter afsluiting van je proces. Zo niet, kijk dan wat er wel mogelijk is om net even wat meer te ontspannen.

 

Benieuwd naar een wijsheid die ik van mijn vader heb geleerd? Check dan mijn vorige blog, over dankbaarheid.

 

Enjoy your Habits© today with love and light!  

Aimée Kuntz

 

 

Foto

Aimée van YogaHabits draagt hier een K-DEER Izzy Stripe legging en Onzie Elevate Bra in Black.

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Reacties
Aimee Kuntz
4 Jul 2018
Dank je wel lmre voor je lieve reactie!
Imre smaling
4 Jul 2018
Lieve Aimee. Gecondoleerd met het verlies van je vader.
En dank voor je mooie schrijven.
Uit ervaring weet ik dat verdriet straks plaats gaat maken voor mooie herinneringen. Ik zo liefdevol als jij schrijft zullen dat er veel zijn.
Ik wens je er veel met een glimlach.
Sterkte en liefs ; Imre
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »