• Lorem ipsum

De kracht van de vrouwelijke yin-energie

17 Mei 2018
door Amber Hanning

Elk mens draagt zowel mannelijke als vrouwelijke energie met zich mee. Hoe meer deze energieën in balans zijn, hoe beter jij kunt functioneren en hoe beter jij je voelt. Als deze balans verstoord is, sta je minder in je kracht. En voel je je ook minder zelfverzekerd. Ook is de kans groot aanwezig dat je telkens tegen dezelfde patronen aanloopt.

 

De mannelijke energie is de yang-energie. De maatschappij is vooral heel ‘yang’ gericht. Belangrijk in onze maatschappij lijkt te zijn, dat we vooral bezig zijn met doelen stellen, vooruit willen, presteren, 5-jaren plannen, en meer. In de loop der tijd zijn vrouwen steeds meer geëmancipeerd in deze ‘mannenmaatschappij’. Hier zijn hele goede ontwikkelingen uit voortgekomen, maar hoe staat het ervoor met de vrouwelijke energie?

 

De vrouwelijk, of ook wel de yin-energie, staat voor onder andere: zachtheid, stroming, geduld, overgave, gevoel, liefde, inleving en staat voor ‘zijn’. Wanneer deze energie uit balans is kan dit zich o.a. uiten in onzekerheid, angst, valse bescheidenheid of ‘je niet vrouw voelen’.

De mannelijke, yang-energie staat voor daadkracht, focus, temperament, leiding nemen, ratio, en geeft richting. Als de mannelijke energie uit balans is, uit zich dit in bijvoorbeeld ‘macht willen’, hardheid en dominantie. Tegenwoordig hebben vrouwen meer gelijke rechten en ziet de traditionele verhouding er vaak ook anders uit dan vroeger. Veel vrouwen willen tegenwoordig even goed carriëre maken, zijn steeds minder afhankelijk en komen op voor wat ze willen. Maar (teveel) willen presteren, leiding willen nemen, leven vanuit je ratio en daadkrachtig zijn, kan ten koste gaan van je vrouwelijke energie.

 

Een teveel aan mannelijke energie maakt ook dat je het lastiger kan vinden om dingen uit handen te geven, om de controle los te laten, om je kwestbaarheid te laten zien of om te ontvangen. Maar het kan ook een negatieve invloed hebben op je relatie, werk of vriendschappen. Je staat namelijk minder in je eigen kracht. 

 

Vooral tijdens mijn yin yoga opleiding werd ik me bewust hoe fijn ik het vond om deze zachte kant er ook te laten zijn. En hoe het je gevoel van ‘vrouw’ zijn beïnvloedt.

 

En leerde ik:

  • Dat je kwetsbaar mag zijn (je hoeft je niet altijd groot en sterk voor te doen).
  • Dat je je ervaringen en gevoel mag delen (hoe je anderen hier juist ook mee kunt helpen)
  • Dat je om hulp mag vragen (en het echt niet alleen hoeft te doen)
  • Dat je mag ontvangen (je hoeft dat complimentje niet met ‘bescheidenheid’ weg te wimpelen)

En dat dit allemaal bij de vrouwelijke energie hoort.

 

Als jij leeft vanuit je eigen (vrouwelijke) kracht, heeft dit ook een positieve invloed op je omgeving. Waardoor je niet alleen jezelf een groot plezier doet, maar ook anderen. Alles werkt door als een domino-effect. Ik geloof dat de wereld meer vrouwelijke energie kan gebruiken. Uiteindelijk is innerlijke kalmte, liefde en zachtheid de grootste kracht die er is, die wij als vrouwen maar mooi bezitten! ;-)

 

Hoe benut en ontwikkel je jouw vrouwelijke yin energie?

  • Durf om hulp te vragen
  • Durf te ontvangen
  • Creëer meer rustmomenten voor meer overgave en ontspanning
  • Ontwikkel zachtheid en laat kwestbaarheid toe
  • Mediteer om meer in contact te komen met je gevoel en je intuïtie

 

 

Enjoy your YogaHabits© today!

Amber Hanning
 
  

    

Over Amber Hanning

Amber weet uit eigen ervaring hoe healthy lifestyle keuzes een groot effect kunnen hebben op hoe energiek je je de hele dag voelt. Het effect van de tools die ze daarbij heeft gevonden is zelfs zo groot, dat ze deze is begonnen te delen. Om anderen te inspireren om uitdagingen op te zoeken en aan te gaan, om zo fysiek en mentaal te kunnen groeien. Bewustzijn van jouw unieke lichaam & geest en het respecteren van eigen grenzen, staan hierin voorop. Met haar Yoga & Bodybalance lessen, maar ook d.m.v. workshops, life coaching en blogs, wil ze anderen successen laten ervaren, automatische patronen doorbreken, met een nuchtere en enthousiaste aanpak.
 
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Amber? Volg haar op Facebook of Instagram. Of neem een kijkje op www.amberhanning.nl.

Of check haar overige blogs voor YogaHabits HIER.

 

 

Foto credits & outfit

Foto (van Amber Hanning) gemaakt door @fotostudiozandvoort.

Amber draagt hier een YogaHabits legging van Noli Yoga. Check onze huidige Noli Yoga collectie HIER.

 

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Reacties
Aimee Kuntz
20 Nov 2018
Hoi Anneke,

Wat lief van je om dit te laten weten. Zulke reacties zijn enorm fijn om te mogen ontvangen!

Groetjes Aimée
Anneke-Wentink-Adam
20 Nov 2018
Ben blij jullie site te hebben gevonden. Pas vele dingen toe dagelijks.
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »