• Lorem ipsum

Reis door de chakra’s

23 Mar 2023
door Aimée Kuntz

Elke chakra is gerelateerd aan een specifiek soort bewustzijn. Al deze vormen van bewustzijn zijn even belangrijk. Een 'hogere' chakra is dus niet belangrijker dan een 'lagere' chakra, maar heeft gewoon een andere functie. Ze hebben allemaal hun eigen deel te vervullen en ze zijn allemaal nodig.

De chakra's zijn ook geweldige focuspunten in je lichaam voor je meditatie beoefening. Dit kan zowel door je op één specifieke chakra te concentreren gedurende je hele meditatie of door de chakra’s één voor één af te gaan met je aandacht in een flow. In je meditatie kunnen ze als toegangspoort fungeren; je laten zien wat er onder de oppervlakte gebeurt zodra je meer bewust wordt van de subtiele energiestromen. Een van mijn favoriete chakra-meditaties vind je HIER.

 

1. Wortelchakra (Muladhara)

Het wortelchakra gaat over je prettig voelen in je eigen huis. Het huis dat je een dak boven je hoofd biedt en jouw fysieke lichaam dat als een pak huisvesting biedt voor jouw “Higher Self”.

Het wortelchakra is ook gerelateerd aan geaard zijn, de aarde en de natuur in het algemeen. Minder bekend is dat het ook om de kracht in stammen -tribes- gaat. Het gaat dus ook om de identiteit, kracht, wilskracht en geloofspatronen van groepen. Tribes zijn bijvoorbeeld de groepen die je vormt met je familie, collega's of vrienden. Uiteindelijk zijn we natuurlijk ook gewoon allemaal één wereldwijde stam. Alles is één.

Als je voelt dat jouw wortelchakra wat meer aandacht nodig heeft, kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of je jou zelf slachtoffer voelt van jouw tribe. En zo ja, wat je kan doen om dat te verbeteren/genezen.

Om het gevoel van machteloosheid te overwinnen, kan het helpen het fysieke lichaam te aarden. Energetisch vereist het ook stamina; uithoudingsvermogen. Daarom kan fysieke kracht helpen bij energielekken in het wortelchakra. Met betrekking tot asana's kan langer blijven staan in een krijgerhouding helpen. Persoonlijk heeft het werken aan mijn kracht me enorm geholpen om mezelf te aarden. 

Omdat geworteld voelen ook gaat over verbinding maken met de aarde, kunnen ook houdingen met meer contact met de vloer -zoals de cobra- en booghouding - helpen om verbinding te maken met je wortelchakra. Ook dieren blijven op warme zomerdagen vaak dicht bij de grond; geworteld en langzame bewegingen voor meer aarde element (om het hoge vuur element te balanceren).

Verder helpt ademhalen in/naar je buik ook om verbinding te maken met je wortelchakra en je meer geaard te voelen. Het hoeft niets ingewikkelds te zijn. Leg gewoon je handen op je buik en adem langzaam door je neus terwijl je je buik voelt bewegen met de in- en uitademing.

 

2. Sacraalchakra (Svadhisthana)

Het tweede chakra gaat over de kracht van relaties. Fysiek bevindt het zich in de onderbuik (tot aan de navel). Je zou de baarmoeder zelfs kunnen zien als een middelpunt van creatie of zoals hoe vruchtbare grond een platform biedt voor groei.

Wanneer problemen of gehechtheden opduiken in ons leven met betrekking tot autoriteit, andere mensen, geld of verslavingen, kan het nuttig zijn om de energie van het tweede chakra te onderzoeken.

Bijvoorbeeld in je meditatie. Net zoals dat je op het punt tussen je wenkbrauwen kan concentreren in je meditatie, kan je ook je aandacht brengen bij één van je andere chakra's. Concentreer je op het fysieke en energetische gebied en observeer of er iets naar boven komt. Kun je die gevoelens toelaten en je aandacht erbij houden?

Juist door te observeren wat er opkomt, kunnen we ook duidelijkheid scheppen over wat we kunnen doen of veranderen. Wij hebben keuzevrijheid!

Keuze en creatie zijn direct met elkaar verbonden. De kracht van keuze helpt ons om allerlei energetische patronen in balans te brengen en is daarom belangrijk voor de essentie van onze menselijke ervaringen. Om te kunnen creëren wordt er een keuze gemaakt.

De energie van het tweede chakra komt ook naar voren in asana's waar sprake is van een combinatie van overgave aan de pose, met toch enige activatie om aanwezig te blijven bij wat is. Bijvoorbeeld in hanumanasana (spagaat) met actieve benen en bekkenbodem. Net zoals we soms grenzen moeten stellen, maar dat we dat bij voorkeur kunnen doen op een liefdevolle manier.

 

3. Zonnevlechtchakra (Manipura)

Het derde chakra gaat over persoonlijke kracht in relatie tot de buitenwereld. Deze energie wordt versterkt door eigenwaarde, zelfrespect en zelfdiscipline. En ook door ambitie, het vermogen om actie te ondernemen, het vermogen om met een crisis om te gaan, de moed om risico's te nemen, vrijgevigheid, ethiek en een sterk karakter.

Kracht geven aan deze derde chakra-energie kan een uitdaging zijn op het yogapad. Maar aangezien het eigenlijk gaat om het eren van jezelf, je Ware Zelf, je Hoogste Zelf, wordt het vanuit spiritueel oogpunt juist ondersteund. Yoga gaat eigenlijk over zelfrealisatie (en ja, ook over het stilleggen van de fluctuaties van de geest).

Een persoon heeft zelfvertrouwen nodig om gezonde beslissingen te kunnen nemen. Maar niemand van ons wordt geboren met een gezond gevoel van eigenwaarde: het is iets dat we moeten opbouwen tijdens het leven, terwijl we uitdagingen aangaan (hopelijk een voor een). En als je bent bijgetankt, kun je ook meer geven. Dat is niet egoïstisch.

Het gebied van manipura en dat gevoel van zelfvertrouwen kan gecombineerd worden door het oefenen van boothouding (navasana) of pike hoofdstand (sirsanana variatie). De manier hoe dat de buikspieren activeert geeft me daarna een tevreden gevoel. Vooral bij pike hoofdstand waarbij de benen diverse keer omhoog en omlaag worden gebracht als drill, waarbij een sterke core activatie plaatsvindt.

Een juist heel zachte benadering om verbinding te maken met je derde chakra is door het te gebruiken als een focus in ademwerk of meditatiebeoefening. Persoonlijk een favoriet is om aan het einde van een prana/yoga nidra-sessie te visualiseren alsof ik energie in mijn derde chakra inadem en vanuit m’n derde chakra naar mijn hele lichaam en ver daarbuiten uitadem. 

 

4. Hartchakra (Anahata)

Het vierde chakra gaat over emotionele kracht, een echte centrale krachtpatser van het menselijke energiesysteem. Het leert ons te handelen vanuit liefde en mededogen. Zowel naar onszelf toe als naar alle andere wezens.

Hoewel de energie van het zesde chakra natuurlijk heel waardevol is, wordt er vaak niet genoeg aandacht besteedt aan het vierde chakra. Dit chakra vormt de brug tussen de geaarde energie van de eerste 3 chakra's en de meer subtiele energieën van de bovenste 3 chakra's. En zonder een goede basis van de eerste 4 chakra's kan het zesde chakra eigenlijk illusies vertonen. Intuïtie heeft zowel aarding als compassie nodig om duidelijkheid te creëren.

Bij backbends worden we vaak uitgenodigd om met de hartchakra-energie te werken. Wanneer het zich manifesteert als liefdevolle energie, wordt het meestal gewaardeerd. Maar ook het voelen van kwetsbaarheid kan naar boven komen. Sommigen proberen deze triggers daarom (onbewust) te vermijden. Echter kan het leren stellen van gezonde grenzen (met behulp van de eerste drie chakra's) gecombineerd met een veilige omgeving hulp bieden om deze gevoelens van kwetsbaarheid aan te gaan. Het kan dan ook een proces worden van (controle) loslaten en connectie met je innerlijke bron te verbeteren. Zowel het voelen van de liefdevolle energie als de kwetsbaarheid kan enorm krachtig zijn in je persoonlijke reis!

Doe het desondanks rustig aan. Hoewel het werken aan backbends consistentie vereist, heb je geen haast. Laat het zenuwstelsel erin ontspannen. Voel je adem en gebruik je adem om ruimte te creëren in plaats van te focussen op diepte.

Het hartzakje -pericardium- verhardt zelfs als je je gewond voelt. Dit is een slimme oplossing van het lichaam om het fysieke hart te kunnen beschermen tijdens trauma. Na verloop van tijd is het echter heilzaam om dat trauma te verwerken en weer ruimte te creëren voor de liefdevolle en compassievolle energieën. Uiteraard ondersteund door pragmatische aarding van de eerste 3 chakra's.

 

5. Keelchakra (Vishuddi)

Het vijfde chakra gaat over wilskracht en hoe we die tot uitdrukking brengen. Hoewel het vereist dat je je uitspreekt wanneer dat nodig is (terwijl je ook geen onnodige woorden verspilt), gaat het om verbinding. En zelfs over het overhandigen van de persoonlijke wil die van je innerlijke bron.

Wanneer het vijfde chakra in balans is, zal er geen egoïstisch energiegebruik zijn. En je kunt ook zien hoe het wordt ondersteund door de 'lagere' chakra's, omdat het geloof, zelfkennis en persoonlijk gezag vereist.

Het gaat ook om het begrijpen van de energetische gevolgen van onze gedachten en overtuigingen. Dit vereist eerlijk zijn op een vriendelijke manier. Hoewel dit het gevoel kan hebben dat je angst moet overwinnen, is er in feite moed voor nodig om ondanks de angst toch te handelen. Handelen omdat je weet dat het goed is om te doen, zelfs als het voor jou persoonlijk oncomfortabel is.

Verder, aangezien het vijfde chakra tussen het hart en het hoofd is geplaatst, vereist het ook communicatie die wordt ondersteund door een gebalanceerde hart- en hoofd energie.

Om je 5 chakra-energie beter te leren kennen, zou je kunnen mediteren terwijl je je focus op je keelgebied houdt. Niet voor één keer, maar voor een langere periode, waarbij je elke keer weer op een andere manier met je energie in contact kunt komen. Het helpt om je tong in kechari mudra te houden; houd het puntje van je tong achter je boventanden op het gehemelte. Of houd, indien mogelijk, het puntje van uw tong verder naar achteren op het gehemelte totdat je het zachte deel van je bovenste gehemelte bereikt.

Tijdens je meditatie zou je je kunnen concentreren op de khechari mudra zelf, op het punt tussen je sleutelbeenderen, je keel zelf, de achterkant van je mond of je nek.

 

6. Derde oogchakra (Ajna)

De energie van het zesde chakra heeft betrekking op onze mentale en redenerende vermogens. En ook onze psychologische vaardigheid in het evalueren van onze overtuigingen en houding. Wat vaak over het hoofd wordt gezien is dat als iemand niet gegrond is, de mentale beelden en overtuigingen eigenlijk illusies en andere valse waarheden laten zien. Daarom is het zo belangrijk om balans te creëren in alle chakra's en niet alleen op het zesde chakra te richten. Ware intuïtie komt vanzelf naar boven zodra de 5 zintuigen in balans zijn; ze werken dan samen en vormen zo het zesde zintuig.

Het is een innerlijke reis waarbij we onze eigen schaduw en oordelen onder ogen zien om onze intuïtie, discipline, wijsheid en inspiratie te vinden. Op zoek naar heilige waarheid... een waarheid die voor iedereen geldt. Dus als jouw waarheid niet waar is vanuit het perspectief van iemand anders... is het waarschijnlijk geen heilige waarheid.

Een van de moeilijke dingen van mens zijn is dat we niet alles weten, terwijl de valkuil groot is om aan te nemen dat we iets wel (beter) weten. Nog een reden waarom we veel compassie voor onszelf en anderen nodig hebben.

Dat gezegd hebbende, geloof ik wel in de enorme kracht van een dagelijkse sadhana. Ja, het beoefenen van asana's is heerlijk, helend en schept helderheid. Maar (aanvullend!) een zittende beoefening met bijvoorbeeld pranayama, kriya en meditatie brengt je zoveel meer naar binnen. En het zal je ook laten zien hoe je naar buiten toe met het leven omgaat (en welke richting misschien behulpzamer is voor je).

Toch kan zo’n sadhana nog uitdagender zijn om vol te houden. Voor mij heeft het me enorm geholpen om meerdere keren per week in te checken bij een groep begeleid door mijn leraar Jared McCann en samen te mediteren. Dat hielp me ook om op tussenliggende dagen ook m’n sadhana te doen en heb er inmiddels een langdurige gewoonte mee opgebouwd om dagelijks te mediteren.

 

7. Kruinchakra (Sahasrara)

Het zevende chakra staat bekend als onze spirituele verbinder. Het gaat dus om afstemming met het goddelijke of onze innerlijke bron, maar ook om onze “dankbaarheid bankrekening”.

Ook als iemand door 'de donkere nacht van de ziel' -dark night of the soul- gaat (wat niet hetzelfde is maar soms verkeerd geïnterpreteerd wordt als een depressie), wordt diegene geconfronteerd met een uitdaging op een zevende chakra-niveau.

De kracht van dit chakra komt tot uiting door geloof in de aanwezigheid van het Goddelijke of jouw innerlijke bron, en in alles wat geloof vertegenwoordigt in iemands leven. Zoals innerlijke leiding, inzicht in genezing, vertrouwen en toewijding. Het is een energie die naar binnen komt via het zevende chakra, niet zozeer naar buiten gaat. Want naar buiten toe is hier alleen heilzaam in het stervensproces (om gegrond te blijven). Een van de meest intrigerende dingen is dat hoe meer we ons laten inspireren en leiden door het Goddelijke of onze innerlijke bron, hoe meer we ons authentieke zelf kunnen zijn.

 

Meer hierover lezen?

Als je hier meer over wil lezen, kan ik je het boek Anatomie van de ziel, van Caroline Myss aanraden. Daarentegen is het, conform het yogapad, altijd nog belangrijker om je kennis te ervaren i.p.v. lezen via jouw persoonlijk yoga practice. Vooral pratyahara, meditatie en prana nidra zijn geschikt om dieper te duiken in de energie van jouw chakra's.

 

Outfit

Op de foto draag ik de Yoga Democracy Third Eye Chakra legging van gerecycled plastic. En ik gebruik een duurzame yoga mat van Moonchild voor de perfecte grip.

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs (en ontvang een gratis e-boek vol yoga lifestyle tips voor meer energie en korting op jouw eerste bestelling in de webshop).

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »