• Lorem ipsum

Wat is bikram yoga?

12 Jan 2018
door YogaHabits / Aimée Kuntz

Bikram yoga is een hot yoga vorm die bestaat uit een vaste serie van 26 yogahoudingen en 2 ademhalingsoefeningen die zo is samengesteld dat iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen. Deze yoga vorm wordt uitgevoerd in een verwarmde yogazaal van ongeveer 38 tot 40 °C.

 

Over bikram yoga

Bikram-yoga wordt ook wel de "26 & 2' genoemd als een referentie naar de vaste serie van 26 yoga houdingen en 2 ademhalingsoefeningen.

Wat ook je kracht of flexibiliteit is, je kan altijd meedoen met bikram yoga. Neem rustig de tijd om de yoga houdingen te leren kennen, stap-voor-stap. In het begin is het vaak even wennen aan de warmte (vooral door te leren ademhalen in de warme ruimte), maar de meeste mensen merken binnen een paar lessen dat dat al een stuk beter gaat.

Deze warmte zorgt dat je hartslag en bloedcirculatie omhoog gaat. Daarnaast krijg je direct feedback van de warmte als je niet goed ademhaalt, waardoor het makkelijker is om bewust te worden van jouw adempatroon.

Bijna iedere yoga houding wordt twee keer beoefend en iedere yogahouding is een voorbereiding op de volgende houding. De serie van yogahoudingen (in combinatie met de warmte) zorgt dat je hartslag met de ene houding omhoog gaat en in een andere houding weer rustiger wordt; hierdoor krijg je ook een cardio training.

 

bikram yoga serieZie je vooruitgang

Doordat de bikram yoga serie altijd hetzelfde is, is de yogahouding niet alleen yoga therapie, maar geeft het je ook een analytische tool. Zo merk je snel wat je vooruitgang is. En ook waar je die dag wat extra aandacht aan mag geven. En aangezien je iedere houding twee keer doet, kan je je inzicht uit te eerste set meteen toepassen in de tweede set van de yogahouding.

   

Fysiek intensieve yoga vorm

Bikram yoga is fysiek gezien een intensieve yoga vorm, die daardoor niet alleen veel vrouwen maar ook veel mannen naar de hot yoga zaal aantrekt. In 90 minuten werk je met je hele lichaam en gaat (mede dankzij de warme ruimte) ook je hartslag omhoog tijdens de yogales. Tegenwoordig vind je in veel hot yogascholen ook een 60 minuten hot yoga les. Hierin worden de (meeste) yogahoudingen slechts één keer beoefend in plaats van dubbel.

Doordat je veel zweet in deze yogavorm, dragen vrouwen hierbij vaak een yoga bra en yoga short. Behalve dat dit vaak fijn is vanwege de warmte, kan je dan ook beter zien of je je beenspieren goed gebruikt en goed lengte maakt in je rug tijdens yogahoudingen. Als je je hier niet comfortabel in voelt, kan je ook prima een yoga legging of caprimet een lange yoga top dragen. Mannen dragen in een hot bikram yoga les meestal een heren yoga short. Ik raad wel aan te kieze voor speciale high-tech hot yogakleding, zodat vocht meteen wordt afgevoerd en je outfit niet als een natte dweil oncomfortabel om je heen hangt. K-DEER, Yoga Democracy, Onzie, Werkshop, Wolven, Moonchild en Dragonfly en  zijn geweldige duurzame yogakleding merken die perfect zijn voor hot yoga. Check HIER welke yogakleding wij aanraden voor hot yoga.

    

Video to get the feeling of a bikram yoga class

 

Is hot yoga altijd bikram yoga?

Je kan bikram yoga over de hele wereld beoefenen; vooral in de grote steden. Hoewel bikram yoga een vorm van hot yoga is, is niet iedere hot yoga vorm bikram yoga aangezien iedere yoga vorm die in een warme zaal wordt uitgevoerd hot yoga is. Dus als je van de warme ruime houdt, is er altijd een hot yoga stijl beschikbaar die klikt met jou. 

  

Onze favoriete bikram yoga kleding

Door de combinatie van de temperatuur in de bikram yoga les en dat je volledige beweginsvrijheid wil in je yogahoudingen (terwijl je yoga outfit goed blijft zitten), raden we yogakleding aan die speciaal is ontworpen voor hot yoga stijlen. Check HIERons uitgebreide assortiment aan hot bikram yogakleding.

Reacties
Aimee | YogaHabits
29 Mei 2022
Ja, er is zeker een nieuwsbrief. Je kan je hiervoor inschrijven op https://www.yogahabits.nl/nl/service/newsletter-terms-conditions/
Diny Franken-v.dillewijn
29 Mei 2022
Heb erover in de margriet gelezen.
Heeft u soms een nieuwsbrief.

Vriendelijke groeten.
D.franken- van dillen.
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »