• Lorem ipsum

Yoga om je energie bankrekening te vullen

2 Nov 2018
door Aimée Kuntz

Om me heen hoor ik dat het weer een drukke tijd is. Scholen, bedrijven, cursussen… alles is volop bezig. Tegelijkertijd is het inmiddels ook volop herfst, wat in de Ayurveda het Vata seizoen is. Een seizoen dat wordt gekenmerkt door de eigenschappen koud en winderig.

 

Dus in plaats van alleen maar hard door te pushen, vraagt dit seizoen juist om warmte, rust en regelmaat. Rust is overigens niet hetzelfde als inactiviteit. De herfst is zeker ook echt een tijd om door te blijven gaan met je yoga practice (of weer op te pakken natuurlijk). Zo kan je bijvoorbeeld met yogahoudingen de werking van je lymfesysteem ondersteunen. Iets waar je immuunsysteem je dankbaar voor zal zijn!

 

Laten we het nu daarom hebben over de waardevolle gewoonte om yoga te beoefen (in plaats van onze focus te houden op het ‘druk’ hebben). Dus voor deze yoga blog heb ik een paar tips verzameld om je te helpen je yoga practice te onderhouden.

 

 

Vul je energie bankrekening

Intuïtief weten we wel dat yoga ook juist erg veel voor je doet in uitdagende periodes. Maar juist als je het druk hebt, kan het lastig zijn om tijd te maken voor self-care. Je kan het effect van structureel yoga blijven beoefenen echter zien als rente op rente. Met iedere yoga practice zet je wat op je energie bank. Door deze energie handel je ook off-the-mat anders (dat hoop ik tenminste) doordat je bijvoorbeeld creatiever en motiverend bent en beter prioriteiten kan stellen. Je hebt hierdoor minder energie van je energie bank hoeven af te halen dan je zonder je yoga practice had hoeven doen.

 

Bij je volgende yoga practice, hoeft er hierdoor minder aandacht te gaan naar een ‘quick fix’. Je kan wat meer techniek en aandacht toevoegen en nog meer energie vermenigvuldigen. Want dat is immers ook wat we met yoga doen: we geven energie met onze input en vermenigvuldigen deze, waardoor we er meer energie voor terug ontvangen dan we gegeven hebben. In ieder geval, dat is wel de bedoeling…

 

Aangezien je yoga practice nog zeker 24 uur doorwerkt, zal je juist veel energie rente op rente opbouwen op je energierekening als je dagelijks yoga beoefent. En heb je het gevoel dat je echt een dag fysieke rust nodig hebt, dan kan je bijvoorbeeld ook denken aan een lekkere yoga nidra sessie of yin yoga. Zelf vind ik het dan ook fijn om heupopeners te doen zoals de duif (pigeon pose.

 

 

Motivator die op alle dagen relevant is

Waarom kan het dan moeilijk zijn om jaar in jaar uit dagelijks te blijven oefenen? Omdat we heel goed zijn om directe pijn te vermijden en direct plezier op te zoeken. Op het moment dat je fysieke pijn hebt, is het makkelijker om jezelf te motiveren om je yoga practice te doen om dat te verhelpen. Op het moment dat dit (even) weg is, kan het lastiger zijn om je yoga practice vol te houden. Dit is omdat voorrang geven aan je yoga practice pijn op een ander vlak zou kunnen creëren. Bijvoorbeeld omdat je dan ‘nee’ zou moeten zeggen tegen andere ‘verplichtingen’. Of omdat je bang bent dat het voorrang geven van je yoga practice kan leiden tot een confrontatie. Of gewoon omdat die bank zo lekker zit.

 

Als je het gevoel hebt dat het jou zou helpen om consequent regelmatig yoga te beoefenen, maar het tot nu toe niet lukt, kan het helpen te onderzoeken wat je weerhoudt. Bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe drie type motivatoren (pijn, aansporing en groei) jou beïnvloeden. En wat er nodig is om de beslissing te maken om steeds weer je yoga mat op te zoeken. Lees hier meer over in DEZEyoga blog. Je vindt hier ook een aantal vragen die je helpen om meer de diepte in te duiken. Om je te helpen achterhalen hoe het in jouw persoonlijke geval wel zou lukken.

 

Wat ook goed kan helpen is in te tunen op hoe je je op dat moment voelt en wat je zou kunnen doen om je beter te voelen vanuit het perspectief van de guna’s (een onderverdeling van eigenschappen in de natuur). Ook al heb ik veel discipline voor de beoefening van m’n yogahoudingen, is het moment net ervoor toch soms nog tricky. Om dan niet ‘sjaak afhaak’ te worden, helpt het me om te voelen wat ik op dat moment nodig heb.

 

Als ik voel dat m’n energie wat is gestagneerd, waardoor het voelt alsof ik niet in beweging wil komen (wat hoort bij de guna ‘tamas’, weet ik inmiddels dat dit gevoel bij me verdwijnt na 2 a 3 zonnegroeten of een paar achteroverbuigingen. Dat is zo overzichtelijk, dat het me veel makkelijker afgaat dan de beslissing over wel of niet 2 uur yogahouding beoefenen. Door de yogahoudingen ook als analyse tool te gebruiken, kan je vervolgens je yoga practice verder hierop afstemmen. Maar vaak brengt dat kleine beetje aan yogahoudingen me dan al weer in contact met een licht energiek gevoel (passend bij de guna ‘sattva’), waardoor ik bijna als vanzelf doorga met m’n practice. Niet omdat het moet, maar omdat het goed voelt.

 

Soms komt de weerstand om m’n yogamat op te zoeken door een lange to-do lijst. Dan kan ik me onrustig of ongeconcentreerd voelen (tekenen van de guna ‘rajas’). Wat mij dan helpt is me eerst afstemmen op m’n innerlijke leiding. Door te gaan zitten in stilte of te schrijven in m’n dagboek. Vaak blijkt er dan achter m’n gevoel dat ik geen tijd zou hebben voor m’n yoga practice een gevoel van onzekerheid te zitten. Dat als ik bepaalde dingen niet zou doen, dat ik dan niet perfect ben, niet genoeg ben. Dan weet ik dat het JUIST de hoogste tijd is dat ik me eerst richt op m’n yoga practice. En er op te vertrouwen dat wat gedaan moet worden, zal worden gedaan. Dat wat moet gebeuren, zal gebeuren. Juist door m’n yoga practice te doen, kan ik beter tot service zijn voor anderen door vriendelijker, creatiever en meer gefocust te zijn.

 

Die paar minuutjes die het in beslag neem om me af te stemmen, helpt me trouwens ook om m’n to-do lijst met meer focus en in de flow af te werken, waardoor ik alsnog sneller klaar ben. Mocht ik toch echt teveel gepland hebben op een dag, dan kan ik alsnog besluiten maar 10 minuutjes op m’n yoga mat te staan. Ook dat helpt al enorm gedurende de rest van de dag. En het zorgt dat de gewoonte om te oefenen in stand wordt gehouden.

 

Tips om consequent yoga te blijven beoefenen:

  • Herinner jezelf eraan dat als jij consequent yoga beoefent, je hiermee een voorbeeld geeft aan de mensen om je heen. En ook zij tijd voor mogen vrijmaken voor self-care.
  • Draag je yoga practice op aan een ander. Dit motiveert jouzelf EN werkt door op de ander.
  • Ontdek jouw 3 motivatoren om consequent yoga te beoefenen via DEZEyoga blog.
  • Volg yoga workshops waarin je weer nieuwe dingen leert. Zodat je hierna graag op je yoga mat staat om dit te leren toepassen.
  • Tips om vaker je yoga school op te zoeken vind je in DEZEyoga blog.
  • Combineer je yoga practice in een yoga studio met een yoga home practice. Tips om deze op te bouwen, kan je lezen in DEZEyoga blog.
  • Buig je weerstand om in ruimte. Lees er HIERmeer over.
  • Doe een yoga challenge, waar in je een X aantal keer per week je yoga practice doet. Lees hier meer over in de yoga blog “Van yoga challenge naar dagelijkse yoga practice

 

Enjoy your YogaHabits© today with love and light!

 

Namasté,

Aimée Kuntz

 

Foto

Aimée van YogaHabits in K-DEER Izzy Stripe legging en Onzie Elevate Bra in de duifhouding.

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »