Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

3 yoga boeken tips

11 Oct 2022
door Aimee Kuntz

In deze yoga blog weer een aantal van mijn yoga boeken tips. Sommigen zijn nog niet vertaald in het Nederlands, anderen wel. Eerdere tips vindt je in DEZE yoga blogs.

De meeste boeken uit deze blog zijn gericht op hoe we de yoga waarden zo goed mogelijk kunnen toepassen in ons dagelijks leven. Zowel van de yoga traditie als vanuit de boeddhistische traditie (welke veel overeenkomsten hebben). 

Ik sluit daarentegen af met een boekentip die valt in de categorie “yoga anatomie boeken”. Maar dan wel eentje die helpt om jouw yoga asana beoefening zodanig te personaliseren dat daarmee het toepassen van de ethische grondbeginselen van yoga een stuk eenvoudiger wordt. 

 

Karma, Sadghuru

Over karma zijn veel misvattingen, vaak alsof het een systeem is van beloning en straf. Terwijl oorzaak en gevolg niet bedoeld is als een oordeel. In werkelijkheid is karma gerelateerd aan dharma. Aan jouw acties en jouw verantwoordelijkheid, jouw intenties en de manier waarop je reageert op de omstandigheden in jouw leven. 

Zoals je kan verwachten van Sadghuru, bespreekt hij het concept karma op een pragmatische manier. Zowel individueel karma als het karma dat we als samenleving delen. Want als er iemand iets vervelends overkomt, hoeft dat volgens de definitie van karma NIET persé een gevolg te zijn van diegene zijn/haar eigen acties. Het kan ook een gevolg zijn van omstandigheden die het gevolg zijn van onze gezamenlijke acties als samenleving. Als je dat meeneemt wordt het ook meteen inzichtelijk waarom “victim blaming” niet behulpzaam of acceptabel is, maar juist schade toebrengt.

Het boek Karma van Sadghuru geeft veel inzicht om karma juist te zien als actie die mogelijkheid voor vrijheid en kracht in ons leven creëert (in plaats van een instrument van goed en kwaad).

 

Advise not Given, Mark Epstein, M.D.

A guide to getting over yourself 

Epstein Advise not given bookDe auteur is zowel een psychiater als boeddhist. Dit engelstalige boek zoekt het raakvlak tussen deze twee gebieden op. 

Dat betekent dus ook dat het niet gebaseerd is op de acht ledematen van de yoga sutra van Patanjali, maar op het het achtvoudige pad uit het Boeddhisme. Overeenkomstig in deze tradities is het idee dat ook als je een mooi en welvarend leven hebt, je nog steeds kan lijden. En dat in beide tradities gericht wordt om jezelf echt te leren kennen. Met alle facetten die het biedt. 

 

De hoofdstukindeling van "Advise not given" geeft een goed inzicht wat het boek heeft te bieden:

  1. Right view
  2. Right motivation
  3. Right speech
  4. Right action
  5. Right livelihood
  6. Right effort
  7. Right mindfulness
  8. Right concentration

 

Zelf zie ik mezelf niet als boeddhist, maar het geeft me wel inzicht in concepten die ook belangrijk zijn in de yoga traditie. Om de yama en niyama toe te passen in m’n leven. 

In het eerste hoofdstuk wordt bijvoorbeeld ingegaan op hoe het juiste niet het tegenovergestelde hoeft te zijn van verkeerd, maar gaat om een zienswijze die gebalanceerd, afgestemd en passend is. Als je dat toepast op het beoefenen van yogahoudingen is dat een manier om voor die uitlijning in een houding te kiezen die voor jou persoonlijk geweldloosheid (ahimsa), waarheid (satya), niet stelen (asteya), zelfbeheersing (brahmacharcha) en hebzuchtloosheid (aparigraha) tot uiting brengt. Oftewel de yama’s in actie. Zie ook mijn blog “Yoga techniek: juist is hier niet het tegenovergestelde van verkeerd.

 

Your Body Your Yoga, Bernie Clark

your body your yogaDit bekende yoga boek is nu eindelijk verkrijgbaar in het Nederlands. Het gaat veel verder dan een regulier yoga anatomie boek. Verwacht te begrijpen wat onderlinge individuele verschillen van onze lichamen zijn en welk effect dat heeft op hoe yogahoudingen eruit zien in een lichaam. En om je meer bewust te worden van wat je nou eigenlijk weerhoudt in een yogahouding (spanning of compressie)

Waar veel yoga anatomie boeken vooral ingaan op de werking van de spieren in yogahoudingen, vind je in dit boek enorm veel informatie over het effect van (verschillen in) (myo)fascia, pezen, ligamenten, het zenuwstelsel en ons immuunstelsel.

Door meer begrip te krijgen waardoor de verschillen worden veroorzaakt, is er ook een opening om cues in een yogales effectiever te maken. Want als een bepaalde beweging wordt tegengehouden door compressie, is er waarschijnlijk een andere aanpak nodig. Of is de houding misschien wel gewoon wat het is en kan een aanpassing (ook al was het goedbedoeld) ook een forcering zijn die kan leiden tot blessures. Er zijn in ieder geval veel inzichten te vinden in Your Body Your Yoga.

Mocht je op daarnaast op zoek zijn naar een Nederlandse yoga opleiding die de inzichten van Bernie Clark als basis heeft in de anatomie lessen? Check dan SanaYou YOGA Academy vooral. 

 

Behoefte aan meer yoga boeken tips?

Check dan deze eerdere blogs:

 

Outfit

Op de foto draag ik de Werkshop Rainbow Mosaic Leggings & Reversible Top

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 

SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEFen mis nooit meer één van onze yoga blogs (en ontvang een gratis e-boek vol yoga lifestyle tips voor meer energie en korting op jouw eerste bestelling in de webshop).

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »