• Lorem ipsum

Haal meer uit jouw yoga boeken

17 Mar 2020
door Aimée Kuntz

Ik geniet ervan om met een kop kruidenthee of golden milk een goed yoga boek in te duiken. Hiermee combineer ik ontspanning & plezier met zelfstudie & reflectie (swadhaya).

 

Onbewust pas ik toch altijd weer dingen toe in m’n leven die ik in deze boeken tegenkom. Aangezien yoga toch echter voor het grootste deel uit praktische beoefening bestaat, heb ik mezelf diverse gewoontes aangeleerd om meer uit mijn yoga boeken hobby te halen. Omdat je in de YogaHabits blog al meerdere blogposts kan vinden met boekentips, nu ook deze Habits© tips om meer uit deze boeken te halen.

Natuurlijk kan je deze tips ook toepassen op de tips die je haalt uit de YogaHabits blog.

 

Habits©: haal meer uit jouw yoga boeken

Onderstreep & schrijf in een notitieboekje

Onderstreep relevante stukken die je meer wil laten doordringen of toe wil gaan passen. Door deze stukken ook nog op te schrijven in een inspirerend notitieboekje, blijft het nog beter hangen en kan je deze stukjes nog eens makkelijk nalezen.

 

Reflecteer

Reflecteer op een hoofdstuk dat je hebt gelezen. Het liefst al voordat je aan het volgende hoofdstuk begint. Bijvoorbeeld door:

  • Meditatie op het hoofdstuk.
  • Schrijf in je dagboek over hoe het van toepassing kan zijn op wat jou op dit moment bezighoudt.
  • Denk er over na terwijl je een wandeling in de natuur maakt. De combinatie van het wandelen en de natuur kan helpen nieuwe invalshoeken te zien.

 

Formuleer actiepunten

Welke reflectiemethode je ook gebruikt, breng het terug naar actiepunten waar jezelf verantwoordelijkheid voor kan nemen. Hoe meer we leren, hoe verleidelijker wordt om te bedenken wat een ander zou moeten veranderen. Dit helpt echter zowel jou als de ander niet. Formuleer daarom, op basis van de uitkomst van jouw reflecties, welke gewoontes jij zelf wil veranderen. 

 

Volg voortgang nieuwe gewoonte

In het algemeen verander je een gewoonte niet over een nacht ijs. Voor de meeste mensen gaat hier zo’n twee a drie maanden overheen. Door in die tussentijd de acties bij te houden die bij je nieuwe gewoonte horen, houd je jouw focus op het creëren van de nieuwe gewoonte. 

Bijvoorbeeld door op een a4tje de dagen in een tabel te noteren en elke dag een vinkje te zetten als het is gelukt. Hang de tracking sheet op een zichtbare plaats zodat je er dagelijks aan herinnerd wordt. Het kan bovendien voldoening geven om te zien hoeveel dagen het je al is gelukt. Op deze manier maak je er een leuke challenge van.

 

Prioriteit voor nieuwe gewoonte & switch bij oud gedrag

Voor veel mensen werkt het vaak makkelijker om een oude gewoonte los te laten door je eerst te richten op een nieuwe gewoonte die je ervoor in de plaats wil opbouwen. Twee manieren om dit aan te pakken zijn:

  1. Geef prioriteit aan het uitvoeren van de acties die horen bij de nieuwe gewoonte. Daardoor blijft er al vanzelf minder tijd & ruimte over voor de oude gewoonte (die je wil loslaten). 
  2. Switch, iedere keer dat je opmerkt dat je toch handelt volgens die oude gewoonte, direct jouw aandacht naar een actie die hoort bij je nieuwe gewoonte. De bewustwording zelf is al een belangrijke stap. Iedere keer dat je het ook nog weet om te zetten in een positieve actie creëert jouw nieuwe gewoonte & geeft voldoening.

 

Yoga boeken tips

Benieuwd naar welke yoga boeken ik en gastbloggers ook alweer hadden aangeraden? 

Check dan deze blogs:

5 inspirerende boeken voor een yoga levensstijl

Beoefen yoga van binnenuit: 3 yoga boeken tips

Vormen jouw gedachtes een patroon?

Yoga sutra als mantra

Ho’oponopono en yoga

Energie, dharma & yoga gewoontes van Patty Jongemaets

Energie, dharma & yoga gewoontes van Myrna van Kemenade


Heel veel fijne yogaboeken en reflectiemomentjes gewenst!

Enjoy your habits today with love and light.

 

Namasté,

Aimée Kuntz

 

Niets meer missen van onze yoga blog?

Wil jij stap voor stap meer yoga lifestyle gewoontes implementeren? Om meer ontspannen te genieten van jouw ideale leven? Om te leven volgens jouw intentie? Het is ons doel om jou hiermee te helpen. 
SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF en mis nooit meer één van onze yoga blogs.
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »